skip to Main Content
Hva Er Forskjellen Mellom Naprapat Og Kiropraktor?

Manuell behandling

De begge bruker det som kalles manuelle behandlingsmetoder. Manuell behandling betyr at behandleren i stor grad benytter seg av sine egne hender for å undersøke og behandle problemer  i kroppen; skjelett, rygg, muskler og ledd.  Hva er da den egentlige forskjellene mellom kiropraktor og naprapat?

 

Naprapati omfatter å forebygge, kartlegge og behandle funksjonsproblemer og smerter i ledd og muskler. Behandlingen skjer ved å kombinere manipulasjons- og mobiliseringsteknikker med ulike former for muskelbehandling, og etterfulgt av at naprapaten anbefaler treningsøvelser og gir råd om hvordan belaste muskler og ledd mindre i framtiden.

Som naprapat benytter man manuelle metoder, også kalt manuell terapi. Her benyttes egne hender i behandlingen istedenfor medisiner eller kirurgiske inngrep.

Det unike ved naprapaten er hvordan behandlingsmetodene kombineres for å gi effekt. Behandlingen konsentreres like mye på steder hvor man ikke har vondt som der man har smerter. En naprapatutdannelse er på fire år. Behandlingsmetoder til en naprapat kan være: Manipulasjon, mobilisering, triggerpunktbehandling, muskeltøyning og massasje.

 

En naprapat kan blant annet hjelpe deg med:

  • Kroniske ryggsmerter, nedsatt bevegelighet.
  • Tennis- /golfalbue, musearm
  • Kneskader og muskelstrekk
  • Idrettsskader
  • Akillesproblemer og leddbåndskader
  • Muskelspenninger
  • Nakke- og skuldersmerte
  • Hodepine og svimmelhet

 

Symptomer

 

 

En kiropraktor jobber som primærkontakt for å stille diagnoser og følge opp pasienter med plager og redusert funksjon i bevegelsesapparatet, eller nerve-, muskel-, skjelettsystemet. Kiropraktorens oppgave er å diagnostisere, behandle, rehabilitere og forebygge slike plager. Dette gjøres gjennom kliniske undersøkelser og konsultasjon med pasienten.

Kiropraktoren kartlegger funksjon og bevegelse i nerve-muskel-skjelettsystemet for å lokalisere feilfunksjoner i ledd og muskulatur for å vurdere om dette har sammenheng med pasientens symptomer. Deretter undersøker kiropraktoren med hendene for å finne “smertekilder” i senefester, muskulatur, ledd og skjelettstrukturer. Alle ledd i bekken, ryggsøyle og nakke undersøkes for leddlåsninger. Kiropraktorene har rett til å henvise, og å sykemelde.

Hva er forskjellen mellom en naprapat og en kiropraktor?

Naprapaten legger større vekt på den muskulære behandlingen i tillegg til den manipulative behandlingen kiropraktorene er mest kjent for.

Hvor stammer Naprapati fra?

Naprapati stammer fra begynnelsen av 1900-tallet i USA.  Det ble her utviklet som et alternativ til kiropraktikk med mer fokus på myke vev (bindevev, muskel, fascia, ligamenter) enn den opprinnelige kiropraktiske tankegangen på den tiden.

Globalt sett er naprapatene en liten, men voksende, yrkesgruppe med en overrepresentasjon i Skandinavia og USA. Ser man på nabolandet vårt Sverige er naprapati den største yrkesgruppen innen avansert manuell medisin. Med over 1200 naprapater som årlig utfører mer enn 1,5 millioner behandlinger.

Gull-tips!

Hvor lang tid tar behandlingen?

En behandling tar 30-40 minutter. Ved første konsultasjon utføres i tillegg en grundig anamnese (pasientens sykdomsfortelling) og en undersøkelse.

Back To Top