Blogg

Kroppsholdning – står det «rett» til med deg?

Den optimale kroppen er symmetrisk, og beveger seg uhemmet med full funksjon i alle deler. Når kroppens reisverk (skjelettet) og musklene (det som får reisverket til å bevege seg) er balansert, er slitasjen og belastningen minimal, og som følge er eieren av kroppen uten smerter, med god mulighet til å utvikle kraft, være smidig, ha forutsetninger for å lære nye bevegelser, osv. Det er flere grunner til at kroppen får spenninger og asymmetrier. Men hvordan kan du bli «rett igjen?» Kort fra Naprapatlandslaget om kroppsholdning – stillingen all bevegelse starter og avsluttes fra!

HoldningDenne håndverkeren hadde vondt i korsryggen på høyre side.

  1. På bilde nummer 1 ligger han på mage, og man kan tydelig se skjevheten (som ikke er like tydelig å se når han står oppreist, for da er kompensasjonene mer skjult!)
  2. På bilde nummer 2 er han justert/ frigjort spenninger i korsryggen og brystryggen, ca. 20 cm ovenfor bekkenet, der skjevheten kan se ut til å komme fra.
  3. På bilde nummer 3 er han korrigert i nakken, som hos denne pasienten er utgangspunktet for skjevheten lenger sør på kroppen. Årsak til ryggplagene; låst nakke, som ble kompensert.

Feil vs. kompensasjon

Når kroppen får spente områder oppstår kompensasjoner for at mennesket fortsatt skal kunne bevege seg og utføre sine oppgaver. Kompensasjonene er i utgangspunktet positive, da de ivaretar vår evne til bevegelse selv når kroppen er stiv (sammenlign med ekstrahjulet i bilen – det er ofte av en dårligere kvalitet enn originalhjulet, men bilen fungerer bedre med ekstrahjulet enn med det punkterte). Men akkurat som ekstrahjulet helst skal byttes så fort som mulig, skal de stive partiene i kroppen løses opp slik at ikke kompensasjonene blir permanente. Dersom du ikke ”får oppgradert hjulet” vil det på sikt  bli smerter i muskel- og leddsystemet.

 Hva kan jeg gjøre?

Siden vi påvirkes av gravitasjonskraften 24 timer i døgnet, vil en usymmetrisk kropp belastes feil, og over tid oppstår smerte og evt. skade. En god kroppsholdning er dermed alfa og omega, da all bevegelse starter og slutter fra dette utgangspunktet. For å få undersøkt hvilke muskelubalanser du har kan du oppsøke en terapeut som har kompetanse i manuell medisin. Trening kan også normalisere og optimalisere kroppens mekanikk, men dersom det er veldig spent og låst, kan treningen også gjøre det verre. Økt belastning på et ubalansert system kan forverre ubalansene. «Hvordan kan jeg vite om jeg blir bedre eller verre av treningen?» Enkelt sagt; blir du bedre, så blir du bedre. Opplever du at trening og belastning forverrer dine symptomer, må det korrigeres.

Se på deg selv i speilet og legge merke til;

1. Er den ene skulderen høyere/ lavere enn den andre/ er den ene hånden lenger ned på låret på ene siden?

2. Er den ene skulderen mer fremtrukken enn den andre?

3. Er hodet rett, eller tipper det/ roteres i en retning?

Du kan også få hjelp av en venn til å se på deg og gi feedback om dette. La deretter vennen din ta et bilde av deg i profil. For optimal kroppsmekanikk skal du kunne dra en linje gjennom øret, som går videre gjennom skulderen, hoften, kneet, og foran ankelen. Vanlig er derimot at hodet er plassert foran denne linjen, slik at linjen som går gjennom øret passerer foran skulderen. Er dette tilfellet har du en kropp som er i ubalanse, og en nakke som må utøve kraft til enhver tid for å holdes på plass.

Alle mennesker har «punktert» en eller flere ganger i livet. Dersom du har kjørt på reservehjulene kan det være på tide å få sjekket muskel og ledd-systemet og sette på fine nye hjul igjen.

Kvalitet i alle ledd – Naprapatlandslaget

 

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email