Blogg

Skuldersmerter og trening

Skuldersmerter er i dag en veldig vanlig lidelse, bare slått av rygg- og nakkesmerter når det kommer til muskel- og leddplager. Skuldersmerter kan oppstå akutt etter et fall eller overanstrengelse ved for eksempel et kast, men kan også komme gradvis. Hva skyldes smerte i skulderen, og hva kan du gjøre for å bli smertefri?

Først, hva er skulderen?

Skulderen består av flere ledd som sammen muliggjør stor bevegelighet. Det er ett ledd mellom overarmen og skulderbladet (glenohumeral-leddet), ett mellom skulderbladet og kragebeinet (acromio-clavicular-leddet), ett mellom kragebeinet og brystbeinet (sterno-clavicular-leddet), og ett mellom skulderbladet og ribbeina (scapulo-thoracal-leddet. Hva er det som gjør vondt?

Skader og smerter kan oppstå hvor som helst i skulderen og de forskjellige «delene» av leddet. Det vanligste er smerter fra gleno-humeral-leddet. En korrekt diagnose er viktig for å iverksette rett behandling. Som regel kan en slik gis på bakgrunn av din sykdomshistorie (hva som har skjedd og hvordan, symptomer osv), og ved  manuell testing. Dersom man er i tvil kan videre undersøkelse gjøres med røntgen, ultralyd eller annet egnet metodikk. Blant de vanligere diagnosene finner vi impingement (en struktur blir inneklemt ved bevegelse, og gir dermed en betent eller irritert skulder), bursitt (betennelse i slimpose) og tendinitt (betennelse i sene). De to siste er ganske uvanlig sammenlignet med innklemming og andre uspesifikke plager, som gis fellesbetegnelsen myalgi (muskelsmerter).

Hvordan behandles skuldersmerter?

Behandlingen som gis er selvfølgelig avhengig av diagnosen. Dersom det ikke er en alvorlig fallskade med brudd eller større vevsskade, anbefales det ikke operasjon, men heller alternativ behandling og opptrening. I prinsippet gjelder det å avlaste de strukturene som smerter, og skape en forutsetninger for en skulder som beveger seg optimalt. Vår erfaring er at skulderen er mye mer enn bare skulderen – funksjonen påvirkes ikke bare av de fire forskjellige delene nevnt oven, men også av rygg, nakke, hofter…..Kroppen er en helhet, og spesielt ved langvarige plager som ikke kommer av skade, kan det være kompensasjoner fra andre deler av kroppen som til slutt skaper belastning og smerte fra skulderen.

Vi er opptatt av å gi behandling og rehabiliterende program som ikke bare tar hensyn til lokal behandling der pasienten har vondt, men der det faktisk trengs. Leddjusteringer, medisinsk akupunktur og muskulær behandling er de teknikkene vi oftest bruker for å oppnå resultater.

Trening?

Absolutt! Dersom ikke det er en akutt betennelse eller skaden er stor, er det som regel mye smartere å trene enn å legge seg på sofaen. Hva du skal trene er igjen avhengig av plagen, men generelt kan vi si at trening skaper forutsetninger for at skulderen skal lege. Vi anbefaler at det i utgangspunktet ikke skal gjøre vondt når du trener. Noen ganger må man igjennom noe smerte for å få tilbake funksjonen helt, men smerte kan også være et tegn på at du irriterer vevet og gjør plagen verre. Få hjelp med å finne ut hvordan du best trener deg opp!

Her er noen øvelser du kan gjøre for en bedret skulderfunksjon:

  1. «SUPERMAN»
«Superman». Stå med armene foldet og press håndflatene oppover mens du ser opp mot hendene dine. Øvelsen skaper bevegelse i nakke, brystrygg og skuldre og skaper forutsetning for en god funksjon. Stå i 60 sekunder

 

2. LIGGENDE ROING

Liggende roing er en god øvelse for å aktiverte baksiden av skulderen, som ofte kan trenge en oppgradering. Gjør dette med ringer, slynger, eller legg deg under en stol og trekk deg opp. Dette er startposisjonen.

 

Sluttposisjon liggende roing. Gjør så mange repetisjoner du klarer uten smerte og med god «form».

 

Bestille time? Vi hjelper deg.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email