Blogg

Bekkensmerter

Korsryggsmerter er en kjent «folkesykdom», og bekkenet har ofte en rolle i dette. Det er ikke uvanlig at de med korsryggsmerter peker på et bekkenledd når de viser hvor de har vondt lavt nede i ryggen. Også «hofteplager» viser seg mange ganger være smerter fra et bekkenledd, dette igjen på grunn av at ikke alle vet helt skillet mellom rygg, bekken og hofte. Hva skiller bekkensmerter fra andre plager, og hva kan man gjøre for å bli kvitt smertene?

Hva er hva?

Nedenfor kan du se de forskjellige delene i nedre del av ryggen/ hofte/ bekken markert. Det er kanskje ikke så lett å vite hvilken struktur man har vondt i dersom man ikke vet hvor disse delene sitter på kroppen. Det er også slik at smerter kan oppstå helt andre steder enn der du har det grunnleggende problemet, så i møtet med din terapeut er det hans/ hennes oppgave å finne ut av dette.

Bekkenledd

Når plagene dine kommer fra et bekkenledd er det typisk på en side, og smertelokalisasjonen er ofte mellom korsbeinet og det så kalte tarmbeinet (grønne området på bildet nedenfor). Når bekkenleddet (eller iliosacralleddet som det også kalles) er den struktur som gir smerten, er det gjerne på grunn av en irritasjon/ låsning i leddet.

Korsryggsvirvlene er markert i blått, bekkenleddene i grønt og hofteleddene i rødt.

Hofteledd

Dersom plagene kommer fra selve hofteleddet (markert med rødt), er smertene vanligvis i hoften (på utsiden) og lysken. vanligvis skyldes dette muskulære ubalanser eller overbelastning.

Korsryggen

Korsryggssmerter kan komme av flere årsaker, ofte er det muskler eller skivene mellom virvlene som skaper smertene. Korsryggen har 5 virvler som «står oppe på» korsbeinet (det trekantformede beinet mellom de grønne strekene på bildet).

Vi har alltså flere forskjellige strukturer som kan skape smerte som tolkes som enten korsryggssmerter, bekkensmerter eler hoftesmerter. Posten i dag har 2 viktige poeng, nummer 1: Jo bedre du kjenner kroppen din, jo lettere har du får å trene den opp slik at funksjonen blir bedre. Du får også mer presist kommunisert til spesialister hvor du har vondt dersom du selv vet forskjellen. Nummer 2: Det er ikke alltid der årsaken til smerten ligger som smerten oppstår! Med andre ord er det ikke sikkert at det er korsryggen som er årsaken når du har vondt i korsryggem, det kan for eksempel være hofteleddet som skaper en ubalanse og kompensasjonen skaper belastning i ryggen som så smerter!

Hvordan finner jeg årsaken til smertene mine? Svar: Gjennom prøve og feile når det kommer til øvelser og andre livstilsfaktorer. Blir du ikke kvitt plagene med den treningen du gjør, trener du ikke rett (alternativt er smertene årsaket av noe som ikke påvirkes av trening). En annen måte å finne ut av det, er å oppsøke noen som kan hjelpe deg. Her finner du klinikker der du kan få hjelp.

Her har du en øvelse du kan prøve, den er effektiv for bein og setesmuskler, og påvirker alle strukturene nevt i denne posten 🙂

Bulgarsk utfall, nedre posisjonen. Kneet ned til bakken og hold korsryggen nøytral. Når du skyver i fra, legg mer trykk på helen enn på forfoten (da aktiverer du setesmusklene best).                
Øvre posisjon. Dersom du vil øke kravet, hold hantler i hver hånd.

Lykke til!

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email