Blogg

4 tips til en litt sunnere juletid.

Julen er en høytid for kos, store pledd, juletradisjoner og gaver. Det er en tid hvor nære og kjære møtes og man unner seg litt ekstra, noe som er helt i orden.

Denne tiden av året møter vi på mange fristelser og det er lett falle for flatterende valg som deilige pepperkaker, marsipan, sjokolade, julebrus, gløgg og all verden av herligheter.

Matinntaket øker betydelig i juleferien, og julemiddagen kan tilsvare energiinntaket til et helt dagsbehov! Julematen vi spiser inneholder ofte mye mettet fett, som er den typen fett vi bør begrense inntaket av. Mye mat og drikke i julen, kombinert med lite fysisk aktivitet, kan for mange gi en ekstra «tung» start på det nye året.

Så her er noen enkle tips:

Tenk mengde!

Så lenge du porsjonerer maten din og ikke spiser julemat, som det aldri kommer en jul til, gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Da er det heller lurt å tenke litt ekstra på hvor mye du legger på tallerken og bruke lenger tid på faktisk å nyte maten.

Bruker du god tid på måltidet, vil du oppleve at kroppen sier i fra når du skal stoppe, fremfor å ligge som en slakt på sofaen i meske-smerter.

Ikke julemat HVER dag…

Ribbe, riskrem, kakao, kakier og pinnekjøtt er jo ganske hyggelig i juletiden. Men det er ikke like hyggelig for kroppen hver dag. Derfor kan det være lurt å velge sunnere middager de dagene det ikke er juleselskaper. En tallerken med masse gode grønnsaker, to poteter og en kjøttkilde gjør susen, eller en mandarin fremfor pepperkaker.

Aktivitet, YES!

Det er veldig koselig å plassere kroppen på sofaen og få underholdning av gode filmer og litt smågodt på bordet. Men igjen, det gjør ikke helsa di like godt. Koselig ja, sunt – ikke så mye. Men det er jo heldigvis masse man kan gjøre; nå kan du bli kreativ, vask hele huset på steder som aldri ellers blir vasket, gå noen ekstra turer med den firbente og dra med unger (om man har) og lek. Snøballkrig er faktisk veldig slitsomt.

[vcex_button url=»https://www.naprapatlandslaget.no/gulltips-fra-naprapaten/» style=»flat» align=»left» color=»pink» size=»small» target=»middle» rel=»none»]Gulltips[/vcex_button]

 

 Alkohol?

Alkohol blir en sterk aktør i juletiden, sammenlignet med resten av året. Alkohol er et næringsstoff som er veldig kaloririkt. Når man drikker alkohol prioriterer kroppen å forbrenne alkoholet, noe som gjør at andre næringsstoffer nedprioriteres. Dessuten er ikke alkohol en god venn for organer, hodet eller kroppen i helhet, så alt med måte! Vær derfor bevisst på alkoholinntaket og velg lettøl eller alkoholfritt øl til noen av måltidene; de inneholder omtrent halvparten av kaloriene sammenliknet med vanlig pils og den stakkars leveren din slipper å være i 6 gir hele jula.

[vcex_divider_dots color=»#dd3333″ margin_top=»10″ margin_bottom=»10″]

Juletiden skal være kos, og det er ikke snakk om helsehysteri. Men det er viktig å ta vare på kroppen selv om man skal kose seg- bruke sunn fornuft, rett og slett.

Ofte når vi skal kose oss, blir mengdene store og vi har en tendens til å forsyne oss hyppigere uten å lytte til kroppen.  Man har kun en kropp og derfor er det enda viktigere å vedsette den. Helsa er noe som må jobbes med og helse kommer ikke av seg selv, spesielt ikke i jula.

 

Vi ønsker alle en riktig god jul!

 

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email