Blogg

Gode effekter av massasje

Massasje er bra for både kropp og sjel

Hos Naprapatlandslaget jobber det ikke bare naprapater men også andre terapeuter som massasjeterapeuter, kiropraktorer og fysioterapeuter. Massasje er ofte en del av behandlingen uansett hvem av oss du møter.

Massasje kan ha forskjellige former, fra myk massasje for et mer avslappende formål, til dypere for mer terapeutiske formål. Helsefordelene med massasje er mange, inkludert økt sirkulasjon, for å motvirke stress, lindre muskelspenninger og smerter for å nevne noen.

Massasje har mange gunstige effekter på kroppen

Økt blodsirkulasjon
Massasje øker blodsirkulasjonen i musklene. Dette bidrar igjen til økt oksygenering, mer effektiv venøs retur og raskere restitusjon. Dette kan ha svært god effekt på muskelspenninger, treningssmerter og andre akutte eller kroniske smerter.

Frigjøring av endorfiner
Endorfiner er et belønningshormon som lindrer smerte og som frigjøres under massasje. Hormonet påvirker også vårt ønske om å spise, drikke og sove. Følelsen av tretthet og velvære etter en massasje kan forklares med dette.

Økt frigjøring av dopamin, serotonin og oksytocin
Ved fysisk berøring frigjøres fantastiske hormoner som bidrar til velvære. Disse hormonene er dopamin, serotonin og oksytocin.

Dopamin er et sentralt virkende hormon som regulerer blant annet entusiasme, glede og motivasjon. Dopamin er en del av noe som kalles belønningssystemet hvor hormonet skilles ut for å forsterke gode følelser.

Serotonin er en nevrotransmittor som påvirker vår velvære og vårt humør. Det er studier som tyder på at depresjon skyldes ubalanse mellom ulike nevrotransmittorer i hjernen, blant annet serotonin. Serotonin påvirker også vår evne til å lege sår gjennom sammensetningen av trombocytter (blodplater.

Oksytocin har en beroligende effekt på kroppen og senker både blodtrykk og hjertefrekvens. Som et resultat av dette bidrar frigjøring av oksytocin i forbindelse med massasje til avspenning, og motvirker stress.Redusert frigjøring av stresshormoner
Massasje motvirker frigjøring av stresshormonene kortisol og noradrenalin.

Kortisol er et stresshormon hvis frigjøring øker med stress. Det finnes studier som viser at deprimerte individer har et forhøyet nivå av kortisol og andre stresshormoner.

Noradrenalin er vår viktigste nevrotransmittor som virker primært i det sympatiske nervesystemet. Hormonet er et forstadium til hormonet adrenalin. Det skilles ut når vi aktiverer kamp-eller-flukt-systemet vårt og utgjør dermed en del av stressaksen.

Økt antall hvite blodlegemer
Hvite blodceller, leukocytter, er celler som utgjør en viktig del av kroppens immunsystem. Massasje øker frigjøringen av hvite blodlegemer og reduserer dermed risikoen for infeksjoner.

Positiv psykologisk påvirkning
I tillegg til biokjemiske og fysiske effekter har massasje en rekke dokumenterte positive psykologiske effekter. Eksempler på disse er økt konsentrasjonsevne, redusert angst og depresjon, bedret søvn, lavere grad av aggresjon og stress, og økt velvære.

Bestill time for massasje hos oss på Naprapatlandslaget

Føler du deg stresset og anspent i kroppen? Lider du av hodepine eller smerter i nakke og skuldre? Eller er du stiv etter trening og trenger en avslapping? Behandling kan hjelpe.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email