Blogg

Kramper i beina

Kramper i beina

Har du noen gang opplevd at bakside lår plutselig bare trekker seg sammen på slutten av en hard treningsøkt? Kanskje du har våknet på natten og kjent det samme i leggen? Da har du sannsynligvis fått krampe. Les videre for å lære mer om kramper, hvorfor det oppstår, hva du kan gjøre selv, og når du skal oppsøke hjelp.

Hva er krampe?

Krampe er at muskelen plutselig og ufrivillig trekker seg sammen, med påfølgende smerte. De vanligste områdene som er berørt er den nedre delen av kroppen; bakside lår, legger og under føttene. Muskelkramper i leggen er vanlig og vanligvis helt ufarlig.

Hvem rammes og hvilke symptomer får du?

Når du får kramper trekker muskelen seg plutselig og ufrivillig sammen, den kan ikke slappe av og det gjør vondt. Smertene kan variere i intensitet, fra knapt følbar til nesten uutholdelig. Dette kan vare alt fra sekunder til flere minutter, og den samme muskelkrampen kan komme og gå flere ganger før muskelen klarer å slappe helt av. Årsaken til at man får kramper er ikke kjent, og alle mennesker kan rammes. Man har sett at det er vanlig at den debuterer i forbindelse med fysisk aktivitet, under eller etter avsluttet aktivitet, eller i forbindelse med å legge seg. Det er heller ikke uvanlig å kunne våkne på natten grunnet av leggkramper, og søvnen kan dermed påvirkes. Krampe også debutere tilsynelatende spontant. Hos eldre og gravide kvinner, spesielt i siste del av svangerskapet, kan det være ekstra ille.

Hva forårsaker kramper?

Den eksakte mekanismen for hvorfor du får kramper er fortsatt ukjent og eksperter mener flere ulike faktorer spiller inn. Det er imidlertid bevis for at en forstyrrelse i væske- og saltbalansen i kroppen kan bidra til kramper, spesielt når det er varmt. Dette er fordi når du svetter mister du både vann og natrium (salt). Natrium spiller en viktig rolle i dannelsen av nervesignaler til musklene, og et for stort underskudd av væske og natrium kan føre til at musklene trekker seg ukontrollert sammen. En annen teori er den om endret nevromuskulær kontroll. En muskel som blir overbelastet og sliten kan påvirke balansen mellom stimulerende og hemmende mekanismer i muskelen, noe som resulterer i en lokal krampe.

Andre årsaker som kan gi kramper

Flere medisiner har evnen til å forårsake muskelkramper, som vanndrivende eller kolesterolsenkende medisiner. Muskelkramper kan også være et tegn på en underliggende sykdom, selv om dette er uvanlig.

Benkramper om natten

Også dette er vanligvis ufarlig, og skyldes muskel-tretthet og en endret nevromuskulær kontroll, eller en forstyrrelse i væske- og saltbalansen i kroppen. Det er også mer vanlig i den eldre befolkningen, jo eldre man er desto vanligere er det. Man har imidlertid sett at den nattlige krampen i leggen er mer assosiert med en underliggende sykdom enn krampen som debuterer spontant i løpet av dagen eller i forbindelse med fysisk aktivitet.

Når bør jeg søke hjelp?

Søk hjelp hos legen din dersom du ofte har sterke kramper, kramper som gjentar seg regelmessig, eller hvis det ikke hjelper med enkle tiltak som uttøying av muskulaturen.

Hva kan du gjøre selv?

Det bør huskes at leggkramper vanligvis er helt ufarlige og går over av seg selv. Men det er ting du kan gjøre for å lindre krampene. Enten du får kramper om natten, i forbindelse med fysisk aktivitet eller tilsynelatende spontant, prøv ett av disse følgende tipsene:

Strekk ut muskelkramper eller utfør massasje eller trykk på området. Det er også bra hvis du mistenker at krampen skyldes mangel på væske og salt  å drikke mye vann med en eller annen form for væskeerstatning, så som Resorb. Du kan også prøve å styrke den berørte muskelen gjennom styrketrening. Her er noen enkle øvelser du kan prøve:

  • Styrke bakside lår
  • Styrke legg
  • Styrke fot

Hva vi som naprapater kan hjelpe med

Vi som naprapater kan bistå med muskelbehandling av påvirkede muskler, og hjelpe til med å undersøke om det kan være en underliggende årsaker muskel- og ledd til hvorfor muskelen kramper, spesielt hvis det er et tilbakevendende problem og legen ikke finner noen årsak til at krampen oppstår.

God bedring og velkommen til undersøkelse og behandling dersom det ikke rådene ovenfor hjelper deg hele veien.

Artikkelforfatter

Alexander Wilhelms jobber som naprapat ved Naprapatlandslaget Horten.

Referanser

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email