Muskelstrekk

Hva er egentlig muskelstrekk og hva bør man gjøre?

Muskelbristning eller muskelstrekk er en skade i muskelen som kan oppstå ved en rask forlengning av muskelen eller ved en bevegelse der belastningen er for stor. Muskelfibrene får da en liten blødning som er en skade. Denne skadens størrelse står i relasjonen til det traume som har inntruffet.

Vill du vite mer om hvordan du blir raskere smertefri? Les her om;

Løper illustrerer vondt bakside legg

Symptomer strekk

Muskelbristning brukes ofte som begrep ved en mindre skade/blødning, en så kalt partiell (delvis) distensjonsruptur. En avrivning av alle muskelfibrene i en muskel kalles en full eller totalt ruptur, og er uvanlig. Prinsippene i denne artikkelen gjelder for alle typer av muskelbristninger, men rehabiliteringen av en større eller full ruptur skiller seg klart fra den lille bristingen man kan få på baksiden av låret når man jogger. Muskelbristning og muskelstrekk er samme sak. Smerte i muskelen med påfølgende stivhet, nedsatt kraft og mulig hevelse og misfarging av huden forårsaket av blødningen. 

Diagnose muskelstrekk

Muskelbristning kan sees på ultralyd eller MR. De fleste diagnostiseres ut fra «sykdomshistorien», den som kalles anamnesen, og en klinisk undersøkelse. Har man fått smerten etter en spesifikk bevegelse med påfølgende stivhet og nedsatt kraft, settes ofte diagnosen muskelbrist korrekt. Det er oftest muskler som går over to ledd som får en bristning. Rektus femoris på fremsiden av låret, semitendinosus/ semimembranosus/ biceps caput longum på baksiden av låret, gastrocnemius på baksiden av legg og biceps brachii på framsiden av overarmen. 

I spesielle tilfeller kan man gjøre undersøkelse med hjelp av ultralyd og/eller MR. Vanligvis er det ikke behov for slik undersøkelse, og det er kostbart. Når det er bristning der kraften har vært så stor att mann mistenker at en bit av skjelettet har løsnet, tar man selvfølgelig undersøkelse med røntgen, MR eller ultralyd. I de fleste tilfellene har pasientene gjort en bevegelse som kjennes ut som ett hogg i muskelen, med påfølgende smerte og nedsatt kraft. Ett slag eller støt mot muskelen i form av ett ytre traume (feks ett kne i stor kraft som treffer fremsiden av låret til en motspiller i en fotballkamp), og skaper i likhet med en distraksjonsruptur eller en distensjonsruptur en blødning i muskelen. 

Prognose

Fra 2 uker opp til måneder, avhengig av skadens omfang samt utført rehabilitering. 

Akutt håndtering av muskelbristning

Akutte skader behandles gjennom RICE prinsippet; Rest, Ice, Elevate and Compress. Det første døgnet anbefaler vi att du lar den skadede muskelen hvile. Du kan med fordel opprettholde hverdagsaktivitet, men ikke utsett deg for aktivitet som setter større krav til muskelen som er skadet – det kommer til å forverre skaden. 

Muskelbristning på baksiden av låret

Bakside lår er nok det vanligste stedet man får muskelbristning. Bristningen kan oppstå på fotballtrening, i styrkerommet, når du løper osv. De fleste bristninger oppstår ved aktiviteter som du har gjort tidligere, uten att du ble skadet. Spørsmålet er hvorfor? Vi vet att forutsetningene er viktige; en muskel som ikke er oppvarmet og utsettes for en stor belastning tenderer oftere til å bli skadet enn en oppvarmet muskel. En muskel er også en enhet i en funksjonell kjede, der blandt annet ledd, nerver og muskler må fungere. Om ikke ryggen fungerer optimalt, operer ikke nervesignalene på det den beste måten. Dette kan resultere i att belastningen på muskelen blir for stor, fordi den ikke får signaler til rett tid. 

Muskelbristning på fremsiden av låret

Samme prinsipper som for bristninger på baksiden av låret gjelder også for fremsiden. Eksempler på aktivitet ved når skaden oppstår er å sparke en fotball, knebøy med vekt, hoppe osv. Nervene som styrer fremsiden av låret kommer fra en høyere del av ryggen enn de som styrer baksiden av låret. Ved en muskelbristning på fremsiden av låret bør man undersøke denne delen av ryggen med tanke på funksjon. 

Muskelbristning i leggen

Leggen kan strekkes ved ett hopp, på squashbanen, eller ved annen belastning der leggen overbelastes i forhold til rådende kvalitet og funksjon. Også leggen får sin nerveinformasjon fra korsryggen, og dette området undersøkes og behandles om muskelbristningen har oppstått uten ett ytre traume. Om en kontuisjonsruptur (direkte ytre vold) er årsaken til skaden er det ikke koblet til funksjonen i ryggen. Men om du for eksempel spiller tennis og du plutselig får strekk i leggen, er det viktig å se på hvorfor leggen har blitt den svake lenken i kjeden. 

Rehabilitering

Etter den initielle delen med RICE bør man etter noen dager øke aktivitet. Øvelser som bedrer funksjonen uten å belaste skadet muskel for mye er en bra start. Senere bør man øke belastningen på den skadede muskel og øke kompleksiteten i bevegelsene. Ta kontakt med oss for en individuell rehabiliteringsplan. 

Behandling av strekk

Test av funksjon i bein og rygg bekken hos naprapaten

Ettersom samspillet mellom nerve og muskel er avgjørende for god funksjon, så ivaretar vi att nervesystemet fungerer på beste måte. Vi undersøker bevegelsekjedens kvalitet og begrensninger, og behandler de ledd som påvirker den skadede muskelen. I den skadede muskel gjør vi lokal behandling med akupunktur og tverre muskelfriksjoner. Begge disse teknikkene hjelper muskelfibrene til å gro uten bindevevsadhesjoner. 

Forebygging

Muskelbristning som «kommer plutselig» uten ytre vold typer på att funksjonen ikke er optimal. Det å holde kroppen frisk og bevegelig, med funksjonell styrketrening synes vi i Naprapatlandslaget er en god ide. I tillegg anbefaler vi god oppvarming før du starter hard trening.

Hva sier Harvard Health Publishing om muskelbristning? Les her

Artikkelforfatter

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Referanser

Baker, Brent A. (2017). An Old Problem: Aging and Skeletal-Muscle-Strain Injury. Journal of Sport Rehabilitation, 26(2), 180–188

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email