Blogg

Kroniske smerter?

– spis deg frisk

Naprapaten jobber med funksjonsforstyrrelser i ledd- og muskelsytemet som skaper overbelastning og smerte. Smertene debuterer ofte på et mindre område, men kan spre seg til andre deler av kroppen dersom ubalansen ikke rettes opp.

Det finnes imidlertid tilstander der smertebildet tegner seg mer eller mindre til alle muskler og ledd. Eksempel på dette er fibromyalgi og reumatisme. I disse tilfellene foreligger det i tillegg til låsninger i ryggraden en biokjemisk systemfeil i kroppen som fører til smerte.

Felles for alle kroniske sykdommer og smertetilstander er en overproduksjon av inflammatoriske signalstoffer i kroppen. Hormoner og signalstoffene eikosanoider styrer disse prosessene. Men kan vi påvirke hormonene i kroppen? Jo da, i høyeste grad. For å oppnå balanse mellom de kjemiske stoffene er det viktig å regulere insulinet (1) og passe på at du får i deg nok essensielle fettsyrer (2).

1. Insulin er et hormon som utskilles fra bukspyttkjertelen og sørger for at cellene kan ta in glukose (sukker/stivelse). Når blodsukkeret etter et måltid stiger, utskilles insulin som dermed senker blodsukkeret og muliggjør opptak i cellene.

I dagens kosthold forbrukes imidlertid veldig mye sukker- og stivelsesholdig mat (søtsaker, poteter, brød osv), som skaper et usunt insulinpåslag. For høye insulinmengder over tid kan gi insulinresistens, diabetes type 2 og overvekt (insulin er et anabolt hormon som fremmer fettlagring og hemmer fettforbrenningen). I tillegg skaper det altså betennelsesreaksjoner i kroppen.

2. Essensielle fettsyrer er de fettsyrene kroppen ikke kan produsere og som vi følgelig må få gjennom kosten. Dette er omega-3 og omega-6. Av disse er det omega-3 som er den viktigste, som har en sentral rolle i nervesystemet. Omega-3 finns i rikelige mengder i fet fisk, linfrø, tran, valnøtter og grønt, matvarer som vi det norske tradisjonelle kostholdet ikke får nok av.

Omega-3 motvirker betennelsesreaksjonene som oppstår ved høye insulinnivåer.
Er det slik at du føler deg bedre etter en dag med sunne, sammensatte måltider, enn etter en dag med pizza, cola og søtsaker?
Tenk deg da hvordan kroppen reagerer etter 50 år med usunn kost…

Kroppens celler skiftes stadig ut, og bygges opp av den næringen vi inntar gjennom munnen (og de andre sansene våre). Vi blir dermed som vi spiser… Ved riktig kosthold, med insulinkontroll og tilskudd av omega-3 ( 3 gram per dag) ,kan du redusere/ evt. kvitte deg dine kroniske smerter. Kontakt naprapatlandslaget ved konsultasjon.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email