Blogg

Om svimmelhet

Innledning

Svimmelhet kan enten komme fra feil i balanseorgan i det indre øret eller fra ledd og muskler i nakken. Ved feil i balanseorganene i det indre øret arter symptomene seg som svimmelhet ved oppreising eller hastige rotasjoner av hodet. Dette kalles benign paroxymal vertigo eller stillingssvimmelhet og behandles best av øre, nese og hals spesialister. Dersom nakkens ledd og muskler er opphavet til svimmelheten blir man oftest mer konstant svimmel, men oppleves som mindre dramatisk jamfør stillingssvimmelhet. Det er denne sistnevnte formen for svimmelhet som kan behandles av naprapat eller annen manuell behandling.

I nakkens muskler og leddkapsler er det små «målere» (proprioceptorer) som måler om kroppen er oppreist, liggende eller sittende. Disse leser av nakkens muskler og ledd og gir hjernen informasjon om hva slags posisjon kroppen har. Dette målesystemet i nakkens muskler samarbeider med balanseorganene og øynene for å gi hjernen en kontinuerlig oppdatering om hvor kroppen befinner seg i forhold til omverdenen.

La oss si at informasjonen fra balanseorganene i det indre øret og øynene er normalt. Men på grunn en stressituasjon i en periode på jobben har du pådratt deg økt spenningsgrad på nakkens venstre side. Dette vil i praksis si at dersom du står rett opp og ned og ser rett frem, vil balanseorganene i det indre øret fortelle hjernen at du titter rett frem (normalt), mens nakkens balanseorgan forteller hjernen at du vrir hodet noe til venstre (sykt). Hjernen mottar da fravikende informasjon fra de to systemene og symptomet hjernen svarer opp med, er svimmelhet.

Behandling

Naprapaten vil da kunne korrigere feilstillingen fra muskler og ledd i nakken og gjenskape samsvarende informasjonsstrøm inn til hjernen igjen. Svimmelheten forsvinner.

Å brekke en arm, ha feber eller miste håret er lidelser som er synlige for det blotte øyet både for den rammede og andre rundt. Opplevelsen av svimmelhet er det bare personen som har lidelsen som opplever. Dette klassifiseres som et ekstremt ubehagelig symptom, og første møtet med svimmelhet gir veldig ofte angst hos vedkommende. Dette ettersom det virker som kroppen er i fullstendig ulage. Etter at den svimle personen har opplevd svimmelhet flere ganger forsvinner oftest angsten, mens ubehaget ved svimmelhetsanfallene består og bør behandles så snart som mulig.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email