Blogg

Slik sitter du rett på kontoret

Kropper er til for å brukes. Når kroppen belastes på en dynamisk og variert måte leder det til en kropp med bedre funksjon, bedre ytelse og mindre smerter. En stillesittende kropp får ikke den samme sirkulasjonen som en kropp i bevegelse. Dette skaper problemer med transport av næringsstoffer og avfallsprodukter, og ensidig belastning av enkelte deler på kroppen, som igjen kan skape smerte.

Siden det er så viktig for kroppen med bevegelse, er det lurt å være generelt aktiv i hverdagen. Når man først sitter ned på sin arbeidsplass og skal gjøre typiske data/ kontor-oppgaver, kan man tenke på følgende;

  1. ”Den beste sittestillingen er den neste” – det finnes ikke en enkelt sittestilling som er bra å sitte i over tid – bevegelse er tingen. Så varier arbeidsstilling.
  1. Varier mellom å jobbe stående/ sittende. Å ha et bord som kan heves og senkes tillater deg å variere mellom de to arbeidsstillingene. Når man står opp blir det bedre sirkulasjon, mer bevegelse, og mindre belastning på ryggen.
  1. Den optimale sittestillingen er ”ride-stilling”:

Når man sitter som i salen på en hest, er lårene pekende nedover,  og man har en åpen stilling i hoftene. Dette fører til bedre sirkulasjon i hoftene, og stillingen gjør det enklere å ha en rett og bra holdning oppover i rygg og nakke. Dersom man sitter med 90 grader i hoftene (lårene vannrett), er det lett hendt att man ”sekker sammen”, overkroppen kollapser, og nakken får da en uheldig ”knekk”. Dette kan føre til trøbbel i både korsrygg og hofter så vel som nakke og armer.

Illustrasjon

Punkter:

  • Åpen hofte, føttene under deg
  • Passelig avstand til PC som plasseres under øye-nivå
  • Underarmene hviler på bordet

Stol på kroppen din ☺

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email