Blogg

Smerter i skulderen

Impingementsyndrom, eller kun impingement, også kalt «subakromialt smertesyndrom», supraspinatus-syndrom eller svømmerskulder, er et klinisk syndrom i skulderen. Impingement betyr inneklemming og forårsakes av at sener i rotatorkuffmusklene kommer i klem, blir irritert og betent når de passerer gjennom subakromialrommet, passasjen under akromion. Dette kan føre til smerte, svakhet og tap av bevegelighet i skulderen.

Tegn og symptomer

De vanligste symptomene i impingementsyndrom er smerter, svakhet og tap av bevegelse i den berørte skulderen. Smerten blir ofte forverret ved skulderbevegelser som løfter armene over hodet og kan også oppstå om natten, spesielt hvis pasienten ligger på den berørte skulderen. Smerteutbrudd kan være akutt dersom det skyldes en skade og tilstanden kan være lumsk hvis den skyldes en gradvis prosess, for eksempel en osteoartritisk spore. Andre symptomer kan inkludere en slipende eller smellende følelse ved bevegelse av skulderen.

Skulderbevegeligheten kan begrenses av aktuelle smerter. Visse bevegelser kan være smertefulle ved fremoverrettet elevasjon av armen fra 60° til 120°Passiv bevegelse i skulderen vil virke smertefullt når denne utsettes for en nedoverrettet kraft ved akromion mens smerten avtar når kraften fjernes.

Årsaker

Skulderproblemer er vanlige i dag da vi bruker overkroppen og armene hele dagen (og hoftene stadig mindre). Impingement eller innklemming kalles det når slimpose eller muskelsener irriteres da de ”klemmes inn” mellom skulderbladet og overarmen. Dette oppstår som regel etter monoton belastning med armene over skulderhøyde, eller ved skade. Skulderleddet har mange muskler som skal spille sammen som et symfoniorkester, og dersom det blir ubalanse mellom dem påvirkes funksjonen og det kan oppstå problemer.

Behandling

Vi behandler innklemming gjennom å skape forutsetning for at orkesteret blir samspilt igjen. Dette inkluderer ofte behandling av nakke, brystrygg og de øvre ribbeinene, som påvirker skulderen i stor grad. Lokal behandling på det smertende området i skulderen kan for eksempel gjøres med akupunktur eller trykkbølgebehandling.

Skyldes smertene svakheter i muskulaturen rundt skulderen kan stabilitetstrening av skulderen slik at leddet beveges på en måte der hverken sener eller slimpose kommer i klem fjerne årsaken til problemet. Slyngetrening/treningsøvelser i slynger kan bedre samspill mellom muskulaturen rundt skulderen slik at leddet belastes på en gunstig måte og man vil få bedre bevegelsesutslag og høyere belastningsevne uten at det forårsaker smerter.

Selvhjelp:

Et tips som du kan prøve dersom du plages med innklemming i skulderen er å henge fritt fra en stang i flere minutter.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email