Bekkensmerter

Bekkensmerter – hvorfor oppstår de og hva kan du gjøre?

Den vanligste årsaken vi ser til smerter i bekkenet er grunnet spenninger i muskler i hofter og setesmuskulaturen, og påvirkning og irritasjon på bekkenleddene.

I denne artikkelen får du vite mer om hva SI-leddene er, hva som skjer når man får vondt i bekkenet og hva løsningen kan være. (For plager relatert til bekkenbunnen etter graviditet, les her).

 

Anatomisk illustrasjon bekkenet og pirifromismuskelen

På bildet ser man bekkenet samt lårbenet og korsryggen. Illustrasjonen viser også muskelen Piriformis og ischiasnerven

Hva er bekkenleddene (SI-leddene eller iliosacral-leddene)?

Bekkenet er betegnelsen på området som utgjøres av korsbenet og hoftebenet samt de mykdeler (muskler, leddbånd osv) som ligger rundt. IS-leddet (bekkenleddet) er leddet mellom ilium (hoftebenet) og sacrum (korsbenet). Som du ser på bildet ovenfor er korsbenet sentralt plassert under korsryggvirvlene, og på hver side av korsbenet sitter et hofteben. Leddene mellom disse kalles SI-ledd eller bekkenledd. Leddet er et stramledd med minimal bevegelighet – med tanke på belastningen området skal tåle, behøves det god stabilitet. Leddbånd forsterker leddet ytterligere, spesielt sacroiliaca-ligamentet og ligament sacrotuberale (går fra korsbenet til sittbens-knølene). Selv om det ikke er så mye bevegelighet i IS-leddet, vet man klinisk at funksjonen i leddene er sentrale for en fungerende og smertefri rygg. Leddene kan “låse seg” og gi opphav til ekstrem bekkensmerte. 

Låsning i IS-leddet og bekkensmerter

En låsning i bekkenet (IS-leddet) er kanskje mer korrekt en irritasjon enn en låsning – men handlingen er uansett den samme (vi kaller det en låsning). Når IS-leddet låser seg oppstår det smerte ved IS-leddet. Smerten kan iblant tolkes som korsryggsmerte – bekkenleddet og korsryggen ligger veldig nære hverandre og mange vil av den grunn oppfatte området rundt IS-leddet som korsryggen.

illustrasjon hekseskudd i ryggen

Akutt IS-leddlåsning

En akutt låsning i IS-leddet skaper typisk skarpe bekkensmerter ved leddet som gjør det vanskelig å rotere overkroppen samt å sette seg/reise seg. Å gå pleier å gå greit, men i motsetning til et korsryggproblem vil det ikke bli bedre av dette.

Langvarig IS-leddproblematikk

Er IS-leddet låst eller irritert over en lengre periode, og uten den akutte smerten, går det fint å bevege seg uten bevegelseshinder eller mye smerte. Problemet kan dog skape en verkende smerte i leddet som til dels kan skape problemer lokalt, men også andre steder da et IS-ledd/bekken som ikke beveger seg optimalt kompenseres andre steder.

Låsning i hoften

Hofteleddet kan stivne til og få et begrenset bevegelsesomfang, men “låser” seg sjeldent. I denne sammenheng tar vi med “låsning i hoften” da mange bruker begrepet hoften om selve IS-leddet. En låsning i hoften vil altså ofte bety at noen har en låsning i bekkenleddet.

Bekkensmerter når jeg sover

Nattlige smerter kan oppstå av flere anledninger. Når det gjelder bekkenet blir belastningen på dette så klart annerledes når vi ligger enn om vi står eller sitter. Å ligge i sengen og vri på seg kan være veldig smertefullt om IS-leddet er irritert. Kroppen kan også stivne til når den ikke får bevegelighet. Generelt skal det tydeliggjøres at nattsmerter kan være et tegn på sykdom. Ofte har man da andre symptom som nedsatt allmenntilstand, vektnedgang osv, og smerte i bekkenledd på natten betyr ikke at du har en alvorlig sykdom. Ved usikkerhet skal man utredes av lege.

Bekkensmerter når jeg går

Ja, en låsning i bekkenleddet leder ofte til smerte når man går. Leddet belastes naturligvis når man går, og vår erfaring er at låsningen ikke blir nevnbart bedre av gåturer (mens en låsning i korsryggen ofte blir det).

Smerte på fremsiden i symfysen, hva tyder det på?

På fremsiden av bekkenet møtes de to hoftebena som kalles symfysen. Mellom disse benbiter finns en liten disk, og leddet forsterkes av leddbånd. Blir belastningen på bekkenet for stor kan det oppstå irritasjon ikke bare i de bakre bekkenleddene (IS-leddene), men også i det fremre leddet (symfysen). Spesielt utsatte er gravide kvinner, da belastningen på bekkenet er økt. For å gjøre plass til foster, og senere fødsel, utvides kvinnens bekken via hormoner (relaxin) slik at bekkenet blir mer bevegelig for å kunne levere barnet. Smerte i symfysen eller problem relatert til dette leddet kan oppstå også hos menn. En klassisk symfysesmerte er dog oftest relatert til graviditet eller etter fødsel.

illustrasjon bekkenet og piriformismuskelen

Samme illustrasjon som ovenfor. Symfysen/fremre bekkenledd er den delen som ser ut som øyebindet til Batman

Kan bekkenet være skjevt, og hva gjør jeg i så fall?

En diskusjon som føres innom den manuelle medisinens ulike retninger er i dag om et bekken kan være skjevt eller ikke. Årsaken til at man ikke kan bli enige om et svar er at man ikke blir enige om en definisjon av “skjevt”. Nei, det er veldig uvanlig at bekkenet vris skjevt gjennom at benbitene flytter på seg i forhold til hverandre – dette skjer bare via fraktur (benbrudd). Men, om man ser på det funksjonelle bekkenet ser vi absolutt at et bekken kan være skjevt. Det betyr dermed ikke at det er farlig eller at det ikke kan gjøres noe med! På samme måte som skuldrene på en person kan være plassert i ulik høyde og den ene kan være mer fremoverrotert enn den andre, kan bekkenets ulike sider og hoftene være asymmetriske. Det holder å se på buksekanten eller beltet til en person: ligger kanten/beltet lenger nede på høyre eller venstre side – et tegn på asymmetri og et “skjevt” bekken. Vridning i bekkenet kan også oppstå, og det er som nevnt ikke benbiter som hopper ut av ledd, men aktive strukturer, som muskler, som drar i benbitene slik at de tar “en ny plass i rommet”. Bekkenet er ryggens fundament, så en asymmetri her kan enkelt skape problemer oppover eller nedover i kroppen.

Bilde av skjeve tårnet i Pisa som en metafor til skoliose
gutt med skoliose sett bakfra

Illustrasjon skjevhet

Røntgenbilde bekkenet, skjevt før behandling
Røntgenbilde av bekkenet, rettere etter behandling

Før og etter behandling (rtg-bilder hentet fra Plaugher/ Lopes Textbook of Clinical)Chiropractic)

Bilde av pasient liggende på behandlingsbenk, skjev før behandling
Bilde av pasient liggende på behandlingsbenk, rettere etter behandling

Asymmetri/ symmetri

Bekkensmerter og symptom «skjevt bekken»

Dersom du har muskulære spenninger som gjør at du selv ser at du ser skjev ut, så kan dette eventuellt være en del av bakgrunnen for smerte eller problem relatert til bekkenet (eller et annet sted på kroppen!). Bekkenet ser og kjennes skjevt ut når muskler blir spent på en side. Det er viktig å vite at slike skjevheter eller asymmetrier er vanlige og ufarlige. Rett behandling og trening kan skape bedre balanse i nervesystemet og utligne muskelubalansen som skaper følelsen eller den visuelle effekten av «skjevt bekken».

Lyske- og korsryggsmerte og bekkenet

Kroppen er et kybernetisk system – et system av mange ulike systemer som påvirker hverandre. Et bekken som ikke fungerer optimalt og er stivt (bekkenledd), kan lede til at musklene i for eksempel lysken kan bli skadet eller smertefulle. Dette er ikke så rart da det går muskler fra bekkenet til låret. Da disse påvirkes av et “låst bekken” oppstår en ubalanse i musklene og et nervesystem som ikke aktiverer musklene slik det skal. Resultatet kan bli en strekk i lysken, et vondt kne, en vond korsrygg osv. 

Hva kan jeg gjøre om jeg har vondt i bekkenet?

Øvelser og behandling som bedrer balansen i nervesystemet og musklene vil gjøre et skjevt bekken rettere. Når en muskel drar seg sammen på den ene siden av bekkenet og ikke den andre, fører dette til at du kan se og føle deg skjev.

Trening av bekkenmuskulaturen

Det finnes en mengde muskler i og rundt bekkenet. I settingen graviditet, inkontinens osv er det trening av bekkenbunnens muskulatur som står i sentrum. De vanligste problemene som oppstår akutt eller av en langvarig funksjonsfeil i bekkenledd, påvirkes i følge vår erfaring mest av musklene i setet og hofteleddsbøyerne. Her følger en øvelse du kan teste om du har vondt i bekkenet: liggende 90

Øvelse "Liggende 90" for avslapping av ryggens muskulatur

“Liggende 90” er en universaløvelse og kan være effektiv for alt fra hode- og nakkeproblem til korsryggsmerte. Med hjelp av gravitasjonen tillates hodet å hvile over skuldrene og dermed avlaste muskulaturen ved overbelastning. Ettersom gulvet er rett, vil øvelsen mobilisere deg rettere (skape bedre balanse).

  1. Legg deg på gulvet med leggene på en stol, sofa eller lignende slik at du får 90 graders vinkel i hofter og 90 graders vinkel i knærne.
  2. La armene ligge langs siden med håndflatene mot taket.
  3. Hold stillingen i 5-10 minutter.

Posisjonen påvirker spenninger og asymmetrier i hofter og skuldre da disse utjevnes gjennom tyngdekraften og gulvet. Notér at det kan være et mellomrom mellom korsryggvirvlene og gulvet når du påbegynner øvelsen. Jo lengre du ligger på gulvet, desto nærmere skal korsryggen komme gulvet, dette på grunn av at hoftebøyerne slapper av.

Behandling av bekkensmerte og bekkenlåsning

Behandling starter med at vi tar din sykdomshistorie (anamnese) samt gjør en grundig undersøkelse. Deretter behandler vi de områder og strukturer som ikke fungerer optimalt. For SI-leddene velger vi ofte leddjusteringer for å normalisere funksjonen. Muskelbehandling og medisinsk akupunktur hjelper med å skape et bedre behandlingsresultat og øvelsene vi gir gjør at prosessen fremskyndes ytterligere.

Bilde av naprapat som behandler en kvinnlig pasients rygg

Undersøkelse av bekkenledd og korsrygg

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad, naprapat og Kommunikolog

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email