Piriformissyndrom

Piriformissyndrom, trening og behandling

Piriformis er en av flere små muskler som ligger dypere under den store skinkemuskelen med navnet gluten maximus. Piriformis kan skape det man kaller piriformissyndrom, som er en påvirkning på isjiasnerven på grund av nervens nærliggende beliggenhet til muskelen.

Hvorfor problemer med piriformis? Og hva kan gjøres for å bli kvitt symptomene og syndromet? Les mer om diagnose, behandling og effektive øvelser. Du vil lære mer om:

Symptomer piriformissyndrom

Man som tar seg til skinken og illustrerer smerte

Piriformis kalles noen ganger «den doble djevelen», da den kan skape isjiaslignende symptomer gjennom direkte inversjon av nerven, men også gjennom dens muskulære triggerpunkter som kan forårsake smerter i baken og ned på baksiden av låret. Smertene fra piriformis kan også forårsake smerter i bekkenleddet (SI-leddet). Symptomene på piriformis eller de andre korte, roterende musklene i hoften er således ett eller flere av følgende:

 • Ryggsmerter
 • Smerter i baken
 • Smerter ved bekkenleddet
 • Smerter / følelser på baksiden av låret (som IKKE går ned forbi kneet)
 • I noen tilfeller, smerter i halebeinet (halen)
 • Årsaker til problemet

Muskler kan bli påvirket av overanstrengelse, ulykker (som muskelsvakhet eller strekk i tilfeller), eller leddproblemer som påvirker musklenes virke. Direkte trykk på muskelen ved å sitte på baken kan også påvirke, spesielt hvis du har en lommebok eller lignende i baklommen, som utøver direkte trykk lokalt i baken. Hvis ryggen ikke fungerer optimalt, påvirkes muskelfunksjonen, derfor er ryggen noe av det første vi ser på for problemer fra piriformis.

Løsninger:

Behandling av piriformissyndrom

Manuell medisinsk behandling av piriformis er:

Lokal behandling: Trigger point-terapi, nålterapi og andre typer stress som får en anspent muskel til å slappe av, og reduserer dermed påvirkningen på isjiasnerven eller symptomene fra en irritert muskel som refererer til smerte (triggerpunktmønster).

Global behandling: Behandling som tar sikte på å påvirke muskelens funksjon, men gjennom påvirkning fra et annet sted, som fra ryggnervene til musklene kommer fra ryggen, eller andre strukturer som påvirker muskelen. Eksempler på dette kan være andre muskler som virker, for eksempel antagonisten (gjør motsatt bevegelse og virker gjennom den), hoftefleksoren eller leddene i foten, som påvirker bevegelseskjeden opp til hoften hvis den er låst.

Etter å ha undersøkt rygg, hofte, muskler i baken og andre forhold / vev som påvirker, blir behandling og rehab gjort for å forbedre mekanikk og funksjonalitet.

Øvelser du kan gjøre hjemme

Hva vi gjør hver dag påvirker mye på lang sikt (over tid). Med øvelser kan du påvirke kroppen selv, og her har du noen gode øvelser som påvirker piriformis muskel direkte og indirekte ved å endre graden av spenning, kraftproduksjon og leddmobilitet.

Piriformissyndrom og stretching av piriformis
Piriformis stretch: Setemuskulaturen har som oppgave å bevege benet tilbake. Spenning i området kan bidra til korsryggsmerter, og derfor er det viktig å strekke setet i tilfelle ryggproblemer. Slik gjør du: Ligg på ryggen og legg ankelen på motsatt side av kneet. Trekk det beinet mot brystet slik at du kjenner muskelen strekke seg. Ett minutt per side.
Liggende 90 - øvelse mot Piriformissyndrom
Liggende 90: Ligg på gulvet med underbeina på en stol, sofa eller lignende slik at du får en 90 graders vinkel i hofta og en 90 graders vinkel i knærne. Legg armene langs siden med håndflatene mot taket. Posisjonen påvirker belastningen og asymmetrien i hoften og skuldrene når de utjevnes med tyngdekraften og gulvet. Legg merke til at det kan være et gap mellom korsryggen og gulvet når du begynner på øvelsen. Jo lenger du ligger på gulvet, jo nærmere vil korsryggen komme når hoftebøyene slapper av. Slapp av i stillingen i 5-15 minutter.
Stretch hofteleddsbøjer
Strekk hofteleddbøyningen: Starter fra et «bakhoppslag» med noe mykt under kneet. Foten foran er plassert litt foran kneet. Stram setemuskulaturen på bakbenet og skyv hofta fremover. Hold et øyeblikk.
Øvelsen katt/ ku som bedrer bevegeligheten i ryggraden
CAT COW Trening i ryggraden er en flott måte å øke bevegeligheten i ryggraden på. Stå på knærne med håndflatene mot gulvet og 90 grader i både skulder- og hofteledd. Skyv ryggen opp og dra i haken. Hold dette i 2-3 sekunder (Cat) før du slipper ryggen, slikker og ser opp med «kollapset» skulderblad (ku) i ytterligere 2-3 sekunder. Gjenta 10-20 ganger.
Katt/ ku, illustrasjonsbilde 2
Sittende 0+, en øvelse for å bedre funksjonen i skinkemusklene og piriformis - Piriformissyndrom
SITTENDE 90 Sitt mot veggen med en 90 graders vinkel mot hoften og knærne. Bruk hælene som den viktigste strømkilden for å opprettholde posisjonen. Sitt i to minutter. Øvelsen aktiverer muskler som er viktige for en fungerende korsrygg.

Andre tips

 • Unngå å sitte det ene benet over det andre (for mye).
 • Ikke ha noe i baklommen når du. sitter
 • Stå opp og ta mikrobrytelser
 • Tren eller trening hver uke for å opprettholde god muskelstyrke, muskelbalanse og leddmobilitet

Anatomi

Piriformis betyr på latin «den pæreformede muskelen». Muskelen har fått en egen diagnose oppkalt etter den – piriformis syndrom – da den kan forårsake isjiaslignende problemer

Piriformissyndrom
Illustrasjon: I bekkenområdet strekker flere muskler seg fra diglene til lårbenet (området rundt den store trochanter). Disse musklene har hovedsakelig rollen som å stabilisere hoften og utøve kraft når benet blir strukket bakover og roterer utover. De dype underliggende musklene som ligger under den store setemuskelen kan alle påvirke isjiasnerven. Effekten av piriformis på isjiasnerven har gitt navn til piriformis syndrom eller falsk isjias.
Piriformissyndrom
Illustrasjon 2: Fun-fact: Muskulaturen som ligger under gluten maximus består av piriformis («high-lightad» i rødt). Også tvillingmusklene (gemellus superior og inferior), obtoratorius og quadratus femoris er «dype ytre rotatorer». Isjiasnerven kan påvirkes av flere av disse musklene, ikke bare piriformis. Symptom piriformis syndrom

Har du spørsmål? Kontakt din nærmeste terapeut så hjelper vi deg

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Ole A. Haslestad, artikelforfatter, naprapat og Kommunikolog

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Referanser

 1. Perez Carro, L. (2016). Deep gluteal space problems: piriformis syndrome, ischiofemoral impingement and sciatic nerve release. Muscles, Ligaments and Tendons Journal.
 2.         Kevork Hopayian; Fujian Song; Ricardo Riera; Sidha Sambandan (2010). The clinical features of the piriformis syndrome: a systematic review. , 19(12), 2095–2109.         doi:10.1007/s00586-010-1504-9  
 3. Travel and Simons Trigger Point Manual
 4. Artikkelen er skrevet med støtte fra boken Smertefri av Naprapatlandslaget og

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email