Beinhinnebetennelse

Hva er beinhinnebetennelse og kan man trene med det?

Beinhinnebetennelse er en smertetilstand lokalisert på fremsiden av underbenet, oftest på skinnbenets innside. Problemet oppstår som regel når treningsbelastningen har vært for stor i forhold til hva bena dine klarer. En kropp som beveger seg optimalt, fordeler kreftene ved for eksempel løping slik at ingen vev eller kroppsdel overbelastes – det er først når du blir funksjonelt dårligere at overbelastning oppstår. Hva skal du gjøre om du får vondt? Les videre om symptom, behandling og spesifikke råd her:

  • Hva er beinhinnebetennelse?
  • Hvorfor får man beinhinnebetennelse?
  • Hvordan behandle problemet?
  • Trening ved beinhinnebetennelse
  • Beinhinnebetennelse, hvor lenge skal man hvile?

Kvinne og mann som springer på asfalt

Hva er beinhinnebetennelse?

Skjelettet har en såkalt beinhinne ytterst, og i beinhinnen fester blant annet muskler som ser til at skjelettet kan bevege seg gjennom innflytelse av signaler fra nervesystemet. Beinhinnen er følsom for smerte, og om det blir for stor belastning på beinhinna kan det lede til smerte. Ved beinhinnebetennelse i underbenet er det ofte innsiden av skinnbenet som smerter da leggmusklene som fester inn her “drar” i beinhinna. Dette kalles på engelsk periostit. Selv om det kalles betennelse er det sjelden det, men det er veldig vondt og hindrer deg i aktivitetene dine (som oftest løping).  Smerten kan også sitte på utsiden av skinnbenet. Aktivitet som løping eller gange er det som oftest gir mest smerte, men hvileverk kan også forekomme. Tar du på muskulaturen på leggens fram-og bakside er det som regel ømt. 

Hvorfor får man beinhinnebetennelse?

En overbelastning oppstår når kreftene som kroppen utsettes for er for store i forhold til hvordan kroppen fordeler disse kreftene. Til en viss grad vil selvsagt en hvilken som helst kraft kunne gi kroppen “bank” uansett hvor “trent og funksjonell” den er, men klinisk ser vi at det vanligvis er kroppens funksjonsgrad som er begrensende. Et eksempel på dette er om man får vondt i skinnbenet på den ene siden og ikke den andre ved løping. Man løper jo like mange steg på hver fot, men den ene siden kan være funksjonell og avlaste kreftene mens den andre siden ikke gjør det. 

Hvordan behandle problemet?

Beinhinnebetennelse er et symptom – slitasjen på innsiden av skinnbenet er for stor. Årsaken kan være at man har løpt alt for langt og ofte i forhold til hva man er vant til (hva man har gjort kroppen vant/sterk til). Å avlaste området og ha en pause fra løpingen kan i så fall være bra. En annen faktor som diskuteres ovenfor er funksjonsaspektet: hva i kroppens bevegelseskjede er dysfunksjonelt slik at leggen får “bank” av en naturlig bevegelse som løping? Dette er så klart individuelt, men vi synes at vi ofte ser følgende:

  • setemusklene utvikler ikke den kraften de skal, og kraften fordeler seg nedover i leggen.
  • underbenets muskler er også “svake” eller uten nevrologisk optimal funksjon, som gjør at andre muskler overarbeides. 
  • foten er låst i enkelte ledd, som hindrer svikt og muskelkontroll, dette leder, som ovenfor, til en overbelastning av leggens framside. 

Behandlingen vi gjør på våre klinikker har som mål å forbedre din funksjon i de deler av nervesystemet som gjør at kroppens bevegelseskjede blir mer effektiv, og avlaster dine kroppsdeler når du beveger deg. For beinhinnebetennelse behandler vi det som er ditt problem. Korsrygg, hofter og føtter er områder vi blant annet gjør en funksjonsanalyse på for å ta rede på hvor problemer sitter. Hvorfor påvirker for eksempel ryggen beinhinnene? Jo, nervene som styrer signalene til leggmuskulaturen kommer fra ryggen, og muskelkontrollen styres dermed delvis fra ryggen. Stivhet og dysfunksjon i korsryggen kan derfor være en del av årsaken til problem i beinhinnene – eller den eneste årsaken.

Narpapat undersøker fotens bevegelse
Naprapat undersøker bekkenet på en pasient
Funksjonsanalyse av fot og hofter/rygg

Trening ved beinhinnebetennelse

Å ta en pause fra den aktiviteten som utløser smerte er en bra grunnregel. Er man løper er ikke dette spesielt velkomment, men sammen med deg finner vi et nivå som kan fungere slik at du kan være aktiv uten å “plukke i skorpen” (belaster benet slik at det ikke leges). Alternativ trening er en smart måte å holde seg i gang samtidig som du får hvile. Svømming kan være en bra aktivitet om du har vondt i beinhinnene når du går eller løper.

Når du kommer i gang med løpingen, kan det være en god idé å løpe på mykere og mer variert underlag enn asfalt. Ta gjerne en titt på om du skal bytte dine løpesko også – kanskje de er gamle eller ikke passer deg så godt?

Gode øvelser du kan gjøre hjemme

Øvelsen fotsirkler for bedret finskon fot, illustreres av kvinne som ligger på bakken og utfører øvelsen
Fotsirkler: denne øvelsen stimulerer ulike deler av legg, vrist og fot til en forbedret funksjon. Legg deg på rygg med det ene benet utstrakt. Hold i det andre benet med 90 graders vinkel i kneleddet. Den foten som nå henger løst er den som skal trenes. Gjør sirkelbevegelser med foten, 30 sirkler med klokken og 30 mot klokken. Siste delen består av å bøye foten mot nesen og bort fra nesen, totalt 3 repetisjoner.
Øvelsen tåhev

Tåhev: sterkere legger gjennom tåhev. Prøv 60 stk hver dag.

Utfallssteg, øvelse for å styrke skinke og bein

Utfallssteg: Styrker hoftemuskulaturen som i sin tur avlaster underbenet.

Tøying av leggmusklene

Tøy av leggens bakside: 60 sekunder en gang om dagen.

Kvinne som behandler musklene på innsiden av skinnebeinet

Egenbehandling av beinhinnebetennelse – massere/ trykke på innsiden av leggen

Kort video som viser en øvelse for trening av setesmuskulaturen, som er viktig for stabiliseringen i hoftene:

Beinhinnebetennelse, hvor lenge skal man hvile?

Det kommer an på om man lar kroppen hvile eller ikke, og i hvilken grad man forbedrer funksjonen slik at leggen avlastes ved belastning. Spør din terapeut hvor aktiv du bør være og hvilke øvelser akkurat du behøver å gjøre for å forbedre det som ikke fungerer i kroppen din. 

Undersøkelse og behandling hos Naprapatlandslaget – her finner du oss

Hva sier Wikipedia om beinhinnebetennelse?

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Referanser

  1. Amin, I., & Moroz, A. (2017). Medial Tibial Stress Syndrome (Shin Splints). Musculoskeletal Sports and Spine Disorders, 281–282. doi:10.1007/978-3-319-50512-1_63
  2. Stretanski, M. F. (2020). Shin Splints. Essentials of Physical Medicine and Rehabilitation, 434–437.    doi:10.1016/b978-0-323-54947-9.00078-x
  3. Schulze, C., Finze, S., Bader, R., & Lison, A. (2014). Treatment of Medial Tibial Stress Syndrome according to the Fascial Distortion Model: A Prospective Case Control Study. The Scientific World Journal, 2014, 1–6.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email