Isjias

Isjias – nervesmerter i beinet (men det finnes håp)

Isjias er navnet på et tilstand der det stråler ned i benet gjennom ischiasnervens utbredelsesområde. Dette kan gi opphav til ekstreme smerter i hofte og ben. Her skal vi deg noen svar på hva som egentlig skjer når det stråler ned i benet, hvilke strukturer som kan være opphavet til smerten og hvor lenge det bruker å holde på.

I denne artikkelen får du tips til hvordan du kan behandle ischias- både selv og med profesjonell hjelp. Etter å ha lest artikkelen vet du mer om:

Symptomer på isjias

Isjiassmerten går ned i sete, hofte og ben. Ofte har man vondt i korsryggen samtidig, men opplevelsen kan også være at det fremfor alter benet som verker. Det blir som regel verre ved hosting, nysing eller når man kryster– da øker trykker i kroppen og smertepåvirket vevnad påvirkes enda mer. Om årsaken til isjias er nerve som er betent, kan man oppleve at følelsen i deler av benet/fot forsvinner, samt at styrken i benet blir dårligere.

Hvordan vet jeg om jeg har isjias?

Det å gå på hælene eller tærne er for eksempel bevegelser som kan være vanskelig å få til om isjiasnerven ikke kan sende gode signaler til musklene. Smerten blir dessuten verre når man strekker ut benet og legger haken mot brystet. Dette er fordi at nerven forlenges og dermed irriteres mer. Slump test og straight leg raising er de to vanligste testene for påvirkning av disken (ofte prolaps). Slump test kan du gjøre selv ved å sitte på en stol med dårlig holdning der du synker ned mot fosterstilling («slumpete holdning»), og deretter tar haken mot brystet. Identisk smerte som forverres når du gjør dette peker på sentral påvirkning fra mellomvirvelskive. SLR eller straight leg raising er en lignende test der du ligger på rygg på gulvet eller sengen, og noen fører beinet ditt opp mot taket (rett bein). Forverres dine plager kan dette også tyde på prolaps
Tegneserie-aktig illustrasjon av mann med vondt i korsryggen

Kan isjiasnerven være i klem?

Ischias er altså når det er noe som smerter ned på baksiden av benet der isjiasnerven løper, som for øvrig er kroppens tykkeste nerve. Denne nerven er en samling av nervetråder fra korsryggen (L4-S3), som flettes sammen til en nerve på størrelse med en finger, som går ned gjennom setet og ned i foten. Isjiasnerven er sjeldent direkte i klem, men en kjemisk påvirkning på nerven skaper symptomer.

Dessuten kan nerven være direkte påvirket på grunn av, for eksempel, en prolaps, eller fra andre strukturer fra selve ryggraden. Benpålagring kan i noen tilfeller, men sjeldent, trykke på nerven. De aller fleste som opplever stråling fra isjiasnerven ned i benet beskriver det som veldig mye smerte. Isjiasnerven trenger nødvendigvis ikke være påvirket av en mellomvirvelskive for att stråling i beinet skal oppstå. En låsning eller irritasjon av bekkenleddet er en vanlig årsak til at det stråler ned i skinke og ned i beinet. Når smerten er mye verre i beinet enn i ryggen, og det stråler helt ned til foten, er det dog ofte mellomvirvelskiven som skaper smerten.

Hva er falsk isjias?

Hvis det ikke er ryggradens strukturer som påvirker isjiasnerven, så kalles det for en falsk isjias. Dette betyr at det er andre faktorer som skaper strålingen ned i benet. For eksempel så kan musklene i setet være en vanlig årsak til dette, da isjiasnerven går gjennom eller er sammenkoblet med samme nerver. Dette er lettere å gjøre noe med. Ekte eller falsk isjias- skal man være korrekt, så er jo all smerte som påvirker ischiasnerven, en isjias.

Hva kan jeg gjøre selv dersom jeg har isjias?

Du kan forsøke å avlaste kroppen for å redusere smerten. Den posisjonen eller stillingen som føles best, er best. Det å bøye seg fremover provoserer som regel smerten mer, men å bøye seg bakover kan minske smerten (se neste avsnitt). Det å kjøle ned korsryggen og setet kan lindre smerten. Legg isposen på ryggen lengst ned der nerven løper ut, ha en t-skjorte eller lignende mellom huden og isposen sånn at du unngår frostskader. Ha gjerne isposen på i ca. 30 minutter, flere ganger om dagen.

Øvelser for isjias

Ingen øvelser er universelle, og avhengig av hva som skaper problemet hos et individ, må øvelsene tilpasses. Men det finnes visse øvelser som ofte kan være til hjelp, McKenzie Pressup er en sånn øvelse. McKenzie Pressup er utviklet av en Australiensk fysioterapeut som heter Mckenzie. Han oppdaget at når han ba pasientene bøye ryggen bakover så minsket smerten.
Årsaken til dette er at strukturene, om det er mellomvirvelskiven som er involvert, kan sentraliseres av denne øvelsen. Når man bøyer seg bakover kan altså mellomvirvelskiven påvirkes sånn at den bukter mindre bakover på isjiasnerven. Øvelsen kan du se i denne videoen. Det er en den andre øvelsen i videoen som er McKenzie, men du kan med fordel prøve den første øvelsen også, som er tøy av hoftebøyerne:

Her er selve posisjonen for McKenzie:

Øvelsen McKenzie for å minske isjiasplager

Hvordan behandles isjias hos terapeuten?

Når du oppsøker profesjonell hjelp, undersøkes nervesystemet og isjiasnerven, og man finner ut om smerten kommer derifra.

Avhengig av hva som årsaker belastningen så gir man behandling som kan lindre og skape bedre forutsetning for at det skal lege. Naprapater, kiropraktorer, osteopater og fysioterapeuter behandler vanligvis dette- finn en terapeut med et godt rykte som kan hjelpe deg. Hos oss behandler vi med justeringer av ledd, nevrologisk akupunktur og muskelbehandling. Om det foreligger en prolaps, er det viktig at man er forsiktig med å behandle direkte på korsryggen. Vi hjelper deg med diagnostikk og behandling, samt øvelser for at du skal komme på rett vei. Hvis vi konkluderer med at du trenger videre undersøkelse hos en ortoped eller ta MR/røntgen, så sender vi deg naturligvis til rett instans.

Undersøkelse av korsryggen hos naprapat
Undersøkelse korsrygg

Behandling prolaps korsrygg

Som beskrevet oven så vil vi utvise forsiktighet ved behandling av isjias som er årsaket av en prolaps. Vi kan mange ganger påvirke smerten ved å løse opp muskulatur i ryggen, for eksempel med akupunktur og ved å skape bedre bevegelighet i andre deler av ryggsøylen. En buktende disk (mellomvirvelskive) kan man behandle direkte, men ved en full prolaps må vi være mer forsiktige.

Viktig å vite dersom det stråler ned i benet

Strålinger, stikking eller nedsatt følelse i benet kan være ekstremt smertefullt, men det er som regel helt ufarlig, og går som regel over på noen dager eller i verste fall måneder (avhengig av årsaken og behandlingen eller hvordan man avlaster). Det finnes visse tilfeller der du skal ringe legevakten, og det er om du får følelsesbortfall mellom lårene, kalles ridbyxeanestesi, eller om du mister kontrollen på å holde på urin eller avføring.

Blir du ikke kvitt isjiassmerten? Du er velkommen til å ta kontakt med oss, så hjelper vi det i prosessen mot en bedre rygg. Du finner oss her, du kan maile, ringe eller booke online.

Dette sier Wikipedia om isjias.

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Referanser

  1. Ropper, A. H., & Zafonte, R. D. (2015). Sciatica. New England Journal of Medicine, 372(13), 1240–1248.
  2. Jensen, R. K., Kongsted, A., Kjaer, P., & Koes, B. (2019). Diagnosis and treatment of sciatica. BMJ, l6273.
  3. Valat, J.-P., Genevay, S., Marty, M., Rozenberg, S., & Koes, B. (2010). Sciatica. Best Practice & Research Clinical Rheumatology, 24(2), 241–252.
  4. Ostelo, R. W. (2020). Physiotherapy management of sciatica. Journal of Physiotherapy. doi:10.1016/j.jphys.2020.03.005

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email