Lyskesmerter

Smerter i lysken - årsaker og behandling

Lyskesmerter rammer ofte idrettsutøvere, men kan også påvirke folk som ikke driver med sport. Smerten kan variere fra verkende til skarp, og oppstår ofte når du sitter, går eller beveger benet. I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan forårsake lyskesmerter og hvordan de kan behandles.

Hva er lysken?

Lysken refererer til området på innsiden av låret, ofte forbundet med musklene kalt adduktorene. Disse musklene stabiliserer lårbenet mot bekkenet og hjelper med å føre benet innover. Overbelastning eller strekk i disse musklene er en vanlig årsak til lyskesmerter, men også hofteleddsbøyere og hofteleddet kan være involvert. Les mer om hoftesmerter her.

Symptomer

  • Smerter i lysken under hvile eller aktivitet.
  • Redusert bevegelighet eller styrke.
  • Verkende eller skarp smerte ved spesifikke bevegelser.

Lyskesmerter?

Vi hjelper deg med undersøkelse og behandling

Vanlige årsaker til smerter i lysken

  • Lyskestrekk: Overbelastning eller strekk av musklene i lysken.
  • Bekkenproblemer: Låsninger eller feilfunksjon i bekkenet kan påvirke lysken.
  • Hofteleddsartrose: Slitasje i hofteleddet kan føre til smerter som stråler til lysken.
  • Gilmores Groin («falsk brokk»): En skade på senevevet i bukmuskulaturen som ofte påvirker idrettsutøvere.
  • Innklemming i hoften (FAI): Beinutvekster kan føre til irritasjon og smerte i hoften og lysken.

Skader som kan forårsake lyskesmerter

Muskulære problemer og feilfunksjon i ledd er de vanligste årsakene. Lyskestrekk oppstår gjerne når musklene strekkes utover sin kapasitet, mens nedsatt funksjon i ledd kan påvirke musklene indirekte.

Hofteleddet kan også være en kilde til lyskesmerter, spesielt hos idrettsutøvere som belaster hoften mye. Bruskskader eller irritasjon i hofteleddet kan gi smerte i lysken, spesielt under spesifikke bevegelser som krever rotasjon.

Indre organer og lyskesmerter

Selv om det er sjeldent, kan problemer med indre organer også føre til lyskesmerter. For eksempel kan urinblæren, nyrene, eller kjønnsorganene være involvert. Ved mistanke om at smerten kommer fra indre organer, kan det være nødvendig med en legeundersøkelse.

De ulike adduktormusklene

Behandling av lyskesmerter

Før en behandling må man så klart undersøke hvilke strukturer som kan være årsak til smerten, og hvilke deler av kroppen som er medvirkende for funksjonsnedsettelsen.

Når smertene kommer fra muskulære problemer eller feilfunksjon i ledd, kan manuell behandling være svært effektiv. Våre naprapater bruker teknikker som leddjustering, muskelbehandling og medisinsk akupunktur for å gjenopprette kroppens naturlige funksjon og redusere smerte. Behandlingen tilpasses hver enkelt pasient basert på symptomer og årsaken til smerten.

Rehabilitering og trening

Trening er viktig for å styrke musklene og forbedre kroppens funksjon, spesielt etter en skade. Trening man bør utføre ved lyskeproblematikk er ulik fra individ til individ. Øvelsene nedenfor kan være bra å prøve uansett diagnose, de påvirker muskelfunksjonen i viktige muskelgrupper som kan avlaste lysken. Om en øvelse gjør vondt, ta kontakt med en terapeut for riktig veiledning. Du finner oss her.

90 graderen. Sett deg mot veggen med 90 graders vinkel i hofte og kne. Bruk hælene som kraftkilde for å beholde posisjonen. Sitt i to minutter. Øvelsen aktiverer muskler som er viktig for korsryggen.
Tøy hoftebøyer. Plasser noe mykt under kneet på siden du skal tøye. Foten lengst frem plasseres litt fremfor kneet. Spenn setemusklene på det bakre beinet og skyt hoften fremover. Hold i ett minutt.
Setehev. For å få en forbedret aktivering av den store setemuskelen og skape stabilitet rundt bekken og hofte, er denne øvelsen midt i blinken.
Ligg på ryggen med beina i 90 grader. Spenn setet og løft bekken og nedre del av rygg fra gulvet. Veksle mellom å aktivere høyre og venstre setemuskel. Repeter 10-20 ganger.

God bedring ♥

Picture of Ole A. Haslestad

Ole A. Haslestad

Ole er autorisert Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse. Han er i dag Chief Professional Development Officer og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email