Lyskesmerter

Lyskesmerter – årsak og tiltak

Vondt i lysken ser vi oftest hos idrettsutøvere der belastningen på muskulatur i området er stor. Men også de som ikke driver med idrett kan få vondt i lysken. Lyskestrekk, bekkenleddslsåsning, hoftaartrose og Gilmores groin og eksempler på tilstander som kan gi smerter i lysken.

Har du vondt når du sitter eller går, eller bare beveger benet? Er det som et verk eller mer som en huggende smerte? I denne artikkelen lærer du mer om lyskesmerte direkte fra naprapaten. 

Kvinne som stretchen lyskemuskulaturen etter løpetur

Hva er lysken?

Vad Hva er egentlig lysken? De fleste tenker nok på området av innsiden av låret. 

Adduktorene som årsak til vondt i lysken

De musklene som man ofte forbinder med lysken kalles adduktorene. Disse går fra den delen av bekkenet som er rundt pubisbenet og fester inn lengre ned på lårbenets innside eller på leggbenets innside. Adduktorenes arbeidsoppgaver er først og fremst å stabilisere lårben mot bekket, og føre benet innover (addusere benet).  Oftest er det en ”strekk” eller en overbelastning av disse musklene som skaper symptom i lysken, og hindrer optimal funksjon.

Hofteleddsbøyer ++ som årsak til vondt i lysken

Litt lenger ut fra pubisbenet og kroppens midtlinje finnes et område hvor andre muskler som hofteleddsbøyerne fester inn. Dette området kan også kategoriseres som lysken.

Hofteleddet som årsak til vondt i lysken

Lårbenets hoftekule som lener mot sin leddskål i hoftebenet kan også være med å skape symptom i lysken. Muskler fra lårets fremside løper fra lårbenet/bekkenet, og kan være årsak til lyskesmerter.

For å oppsummere kan vi si at vanlige strukturer og områder som kan være lyskesmerte er:

  1. Adduktorene – musklene som fester under pubisbenet.
  2. Muskler som hofteleddsbøyere og quadriceps, som fester inn på lårbenets øvre del.
  3. Hofteledd
Anatomisk bilde Lyske
Illustrasjonen viser ulike muskler som potensielt kan forårsake smerter i lysken.

Symptomer ved vondt i lysken

  • Smerte i lysken i hviletilstand eller under aktivitet.
  • Funksjonsnedsettelse – redusert styrke eller bevegelighet

Hvilke skader kan forårsake smerter i lysken?

Ovenfor oppga vi tre årsaker som kan gi smerte i lysken. Det finnes også andre årsaker. 

  • Muskulære problem (og påvirkning frå rygg mm.)
  • Hofteleddsartrose
  • Innklemming i hoften
  • Gilmores groin («falsk brokk»)

Muskulære problem og leddproblem som årsak til lyskesmerte

De muskulære skadene eller overbelastningene er relatert til hvordan musklene arbeider (hvilke bevegelser de utfører). En strekk kan være en årsak til problemet. En annen kan være at muskelen ikke får rette nerveimpulser og dermed ikke kan generere full kraft. Grunnen til dette kan være at nerven som styrer muskelen, er påvirket av et ledd med nedsatt funksjon. Det første man undersøker er om området i ryggen som muskelens nerve kommer fra er låst. Øvre delen av ryggen (L1-L2) er oftest agonist ved lyskeproblem. Bekkenet kan også påvirke funksjonen i lysken.

Hofteleddet som årsak til lyskesmerter 

Om ikke adduktorene, hofteleddsbøyerne eller quadriceps er problematiske, kan det være hofteleddet. En irritasjon eller artrose i hofteleddet kjennes ofte i lysken. Det samme gjelder for bruskader i leddet. Først og fremst er det idrettsutøvere som belaster hoften mye som er eksponert for bruskskader. Symptomene på dette er ofte en huggende smerte ved spesifikke bevegelser og dårlig evne til å rotere benet. 

FAI/ impingement

En innklemming (impingement) i hofteleddet kan også oppstå, aenten ved en hoven leddkapsel, men også mer anatomiske skader, som CAM. CAM er en beintilvekst på lårhalsen som kan irritere vev og skape smerte. En annen varient er PINCER, som er utvekst av ledpannen, som også kan resultere i en innklemming. Både CAM og PINCER kan gi opphav til smerte i hofte/lyske. IInnklemming i hoften kalles FAI – femoral-acetabulær-inpingement. En FAI kan behandles manuelt og med trening, men kan kreve operasjon i visse tilfeller.

Gilmores groin

Gilmores groin er oppkalt etter kirurgen Gilmore som beskrev problemet i 1980. Gilmores groin er en skade på en sene i de skrå bukmusklene som fester på pubisbenet. Smerten kjennes som regel i lysken og ned på lårets innside. Problemet oppstår ofte i idretter der det er mye «start, stopp og vendinger» som fotball. Tilstanden kan behandles og rehabiliteres, men operasjon kan være nødvendig. 

Indre organer som årsak til lyskesmerte

  • Urinblæren
  • Testiklene
  • Eggstokker/eggleder
  • Nyresten

Avhengig av den subjektive opplevelsen av hvor smerten sitter og hvordan man definerer lyske som område, finnes det flere ulike scenarioer hvor indre organer kan være irriterte/syke og skape lyskesmerte. På naprapatklinikken ser vi sjeldent disse faktorene til lyskesmerte. De er uvanlige – men bra å kjenne til. Om indre organ som f. eks urinblæren eller reproduksjonsorganene er årsak til smertene, har man ofte allmennsymptom i tillegg. En muskulær/leddmessig smerte ligger det ofte et tydelig bilde bak, som forteller oss hva som har utløst smerten. Påvirkning fra interne organer gir en mer konstant, diffus smerte og man har ofte vondt på andre steder, som f. eks magen, og også nedsatt allmenntilstand. Om du eller vi er usikre på dette, skal du undersøkes hos lege.

Hvilke indre organ kan gi lyskesmerte?

Blærekatarr kjennes ofte i nedre del av magen med smerte under vannlating, men også lyskesmerter. Testikkelproblematikk kan også gi smerte i lysken. Seksuelt overførbare sykdommer som klamydia kan gi betennelse i bitestiklene. Nyrestein kan gi intensiv smerte i ryggen som også kjennes i lysken. Tarmene kan gi smerte til lysken ved forstoppelse og tarmvridning. Eggstokker/eggledere kan også gi symptom i lysken.

Hvordan behandler man lyskesmerte/skade?

Når årsaken til smerten er muskulær/funksjonsfeil (stivhet, låsning) fra ledd er manuell behandling kurant. Behandlingen bygger på å bedre kroppens bevegelsesmønster og funksjon, slik at belastningen på de smertende strukturene reduseres. Når funksjonen er optimal leges kroppen av seg selv. I Naprapatlandslaget har vi en bred base av teknikker vi jobber med for å optimalisere våre klienters funksjon. De vi bruker mest er leddjusteringer, muskelbehandling og medisinsk akupunktur da vi har sett at disse fungerer best.

Undersøkelse og behandling av lyskesmerte

Før en behandling må man så klart undersøke hvilke strukturer som kan være årsak, og hvilke deler av kroppen som er medvirkende for funksjonsnedsettelsen. Behandlingen optimaliserer funksjon. Vi gjør en «EU-kontroll» og får en liste med funksjonsfeil som vi får klarhet i, og reparerer disse. Vi supplerer med trening for å nå best mulig resultat for våre klienter. 

Undersøkelse hofte og lyske
Test av funksjon i hofteledd
Behandling hofteleddsbøyer
Behandling av hofteleddsbøyeren, som ofte er medvirkende årsak til problemer i lysken
Undersøkelse rygg
Behandling av korsryggen. Forbedring av dens funksjon er en forutsetning for lyskens restitusjon

Rehabilitering/ trening ved lyskesmerter

Trening man bør utføre ved lyskeproblematikk er ulik fra individ til individ. Øvelsene nedenfor kan være bra å prøve uansett diagnose. De påvirker muskelfunksjonen i viktige muskelgrupper, som kan avlaste lysken. Om en øvelse gjør vondt, ta kontakt med en terapeut. 

Øvelse for å minske Lyskesmerter
SITTENDE 90 Sett deg mot veggen med 90 graders vinkel i hofte og kne. Bruk hælene som kraftkilde for å beholde posisjonen. Sitt i to minutter. Øvelsen aktiverer muskler som er viktig for korsryggen.
Øvelse som styrker setesmuskulaturen
DOBBELT HOFTELØFT For å få en forbedret aktivering av den store setemuskelen og skape stabilitet rundt bekken og hofte, er denne øvelsen midt i blinken. Ligg på ryggen med beina i 90 grader. Spenn setet og løft bekken og nedre del av rygg fra gulvet. Veksle mellom å aktivere høyre og venstre setemuskel. Repeter 10-20 ganger.
Øvelse setemuskulaturen del 2
del 2 av øvelsen
Utfalssteg for trening av bein og setesmuskulatur
TØY AV HOFTELEDDSBØYER Utgå fra et telemarknedslag med noe mykt under kneet. Foten lengst frem plasseres litt fremfor kneet. Spenn setemusklene på det bakre beinet og skyt hoften fremover. Hold i ett minutt.

Kontakt Naprapatlandslaget for konsultasjon her.

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter. Kontakt Ole her.

Ole A. Haslestad, artikkelforfatter

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Kilder:

Information om CAM og PINCER hentet fra Ortho Center Skåne, Gilmores groin fra Fysionett, indre organer fra MSN hälsa, netdoktor.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email