Vondt i ryggen 

Vondt i ryggen og hvordan bli bedre

 Vondt i ryggen er noe de fleste av oss vil oppleve. I de fleste tilfeller er det muskler og ledd som er årsaken, og med rett behandling og egne tiltak, så går det over.

Vi har egne artikler for de forskjellige delene i ryggraden; nakken, brystryggen, korsryggen og bekkenet. I denne skal vi se på vondt i ryggen som en helhet og kort redegjøre for områdene i listen nedenfor. Du kan klikke i lenkene videre til de områdene du vil fordype deg mer i.

Kvinne som viser tegn til smerte i nakke og rygg

Nakken, brystryggen, korsryggen, bekkenet. 

”Ryggen” er et ord som kan tolkes ulikt. Mange tenker på korsryggen, altså den nedre delen av ryggen når man snakker om ryggsmerter. Årsaken til det kan være fordi det er den delen av ryggen de fleste får smerte. Andre tenker kanskje på hele ryggraden når det snakkes om ”ryggen. I denne artikkelen skal vi ta for oss vondt i ryggen som et begrep som omfatter problemer fra hele ryggen, uansett hvor i ryggen smerten kommer fra. Høyt opp, langt ned eller i midten.

For enkelthets skyld deler vi opp artikkelen i de ulike delene. Vil du lese mer inngående om de ulike delene, les våre artikler som tar for seg områdene mer spesifikt (nakken (whiplash), kink i nakken, vondt i korsryggen, og bekkensmerter). Denne artikkelen om vondt i ryggen er litt mer generell. 

Vondt i nakken

Kvinne illustrerer smerte i venstre side nakke

Nakken har 7 virvler med hodet på toppen. Nakkesmerte er noe mange har,  kanskje mer nå enn tidligere siden vi er mer inaktive og sitter mye foran data og trykker – dette gir små bevegelser som repeteres i en ellers så statisk posisjon. – som igjen kan lede til spenninger i muskulaturen. Nakken er plassert på brystryggen, og stivhet eller nedsatt bevegelighet og skjevheter der kan lede til symptom lengre opp i nakke og skuldre. Derfor vil man ofte behandle/ trene andre deler enn bare der smerten sitter. Les mer om nakkesmerter her.

Vondt i brystryggen

Anatomisk bilde av torso, kropp uten hud

Brystryggen har vi 12 ryggvirvler i tillegg til ribbein som beskytter de indre organene. Det er ikke uvanlig med smerte i dette området, for eksempel mellom skulderbladene. Smerter her kan komme av stivhet( låsninger) mellom virvler, ribbeinslåsninger/ irritasjoner eller anspent muskulatur. En stiv brystrygg kan som nevnt over påvirke andre deler av kroppen som nakken eller skuldrene. 

Vondt i korsryggen 

Mann som viser tegn til smerte i ryggen

Korsryggen har nok tidligere vært det området flest søkte behandling for. Det er fortsatt en av de områdene flest søker oss for, men smerte i nakke og skuldre har blitt langt vanligere syns vi å se. Korsryggen har 5 ryggvirvler, og som de andre delene av ryggen en masse muskler, leddbånd, leddkapsler, blodårer, nerver osv… Når man har vondt er det reseptorer som kalles nociceptorer som gir informasjon om en ”potensiell vevnadskade” Det finnes mange årsaker til at man får vondt i korsryggen. Klinisk ser vi ofte stivhet i bekken- og korsryggpartiet samt muskulære ubalanser.Ved undersøkelse kan man blant annet finne at muskulatur ikke har evnen til å utvikle den kraften som trengs, og derfor bli en overbelastning. Ved nervepåvirkning fra korsrygg og ned i beinet kan det oppstå smerte eller andre problem i beinet. Dette kalles ofte for ischias ( om det er på baksiden langs ischiasnerven). Her kan du lese mer om korsryggsmerter. 

Vondt i bekkenet 

Anatomisk bilde av bekken og muskelen piriformis

Bekkenet er delen under korsryggen, og består av korsbeinet og to hoftebein. Samt alle andre strukturer i området. Smerte og irritasjoner i dette området setter seg ofte langt ned mot bekkenleddet/ SI- leddet, men kan også sitte fremme i symfysen. Smerter i området kan også være relatert til indre organer i bekkenet, muskelspenninger og smerte i sete området. 

Skiveprotrusjon

Skiveprotrosjon er når det blir en utbuling på en mellomvirvelskive, dette kan gi smerter. Mellom alle virvlene i ryggraden( bortsett fra mellom hodet og første nakkevirvel, og mellom første og andre nakkevirvel) finnes det mellomvirvelskiver. Om belastningen blir for stor mellom to virvler kan man få en buktende mellomvirvelskiv. Om protrusjonen blir stor nok kan den gele lignende massen som ligger inne i mellomvirvelskiven ”lekke ut ”. Da kaller man det prolaps. 

Øvelser 

Det finnes ingen øvelse som er den optimale for alle, ulike individer med ulikt utgangspunkt og ulik årsak til sin smerte gir ulike behov når det kommer til øvelser. 

Men en god universaløvelse som bruker fungerer bra ser du under. 

«Liggende 90»

Øvelsen liggende 90 for avslapping korsrygg

Behandling

Naprapat og pasient i dialog

Hos oss hører vi på din sykdomshistorie( anamnese) undersøker deg for å finne hva din smerte kommer av. I sentrum etter dette er behandling ut i fra hva vi finner i undersøkelsen. Vi setter opp rehabiliteringsprogram om du ønsker det. 

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter. 

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email