Vondt i skulderen

Vondt i skulderen – forskjellige årsaker og mulige løsninger

Den vanligste plagen vi ser fra skulderen er innklemming (impingement), som ofte gir plager ved løft av armen over hodet grunnet irritasjon av muskelvener og eller slimposer. Ofte henger skuldersmerter sammen med stivheter i muskel- og leddsystemet, og bedres med behandling eller rett øvelser. 
I denne artikkelen tar vi for oss skuldersmerte og følgende punkter:
  • Hvorfor får man vondt i skulderen?
  • Vondt på natten/vondt når du løfter armen/vondt ved armhevninger- hvorfor?
  • Har du betennelse i skulder, og hvordan løser man det i så fall?
  • Strekk i skulderen
  • Hva kan du gjøre selv?
  • Hvilken behandling er mest effektiv for skuldersmerte?

Illustrasjon av kvinne som tar seg til smertende skulder

Hvorfor får man vondt i skulderen?

Skulderen er en viktig del av kroppen, den er et fundament for å kunne bruke armer og hender på en funksjonell måte. Har man en smertefull skulder eller en skulder med nedsatt bevegelighet, kan det foruten den påvirkede skulderen skape problemer også andre steder.
Det finnes flere ulike strukturer som kan skape smerte og problemer i skulderen. To vanlige diagnoser er impingement (innklemming) og frozen shoulder. Andre typer av skulderproblem som muskelruptur/strekk og nedsatt muskelfunksjon, stivhet i skulderens ledd, slimposebetennelse og skade inne i skulderen (blant annet en såkalt “labrum”-skade) omhandles i denne teksten. 
Det korte svaret er akutt traume eller overbelastning. Et litt lengre svar: smerte oppstår når reseptorer stimuleres og sender signaler til hjernen om potensiell vevsskade. Akutte skader der man får en blødning vil lede til smerte, men også ikke-akutte tilstander kan gjøre at skulderen oppleves vond og ikke er normalfungerende; noe i skulderen er irritert og følsomt på grunn av overbelastning da funksjonen ikke er normal. 
Skulderen er et komplekst ledd som funksjonelt består av glenohumeral-leddet (overarmen/skulderbladet), acromioclavicular-leddet (skulderbladets øvre del/kragebenet), sternoclavicularleddet (brystbenet/kragebenet) samt scapulothorakale ledd (skulderbladet som glir på ribbeina). I tillegg til dette er det slik at brystryggens posisjon og funksjon i stor grad påvirker skulderen, da skulderbladet påvirkes av brystryggen. Nakken har også betydning for skulderen, ettersom det er så stor bevegelighet i skulderen for å tillate designet funksjon, er det mange aktive strukturer (muskler) som må utøve kontroll på skulderbladet. Fungerer ikke nervesystemet som skal gi signaler til musklene i skulderen, blir det kompensasjoner. Om ikke dette skulle være nok, påvirkes skulderen også av andre steder som for eksempel hoften. Kroppen er en funksjonell enhet, og funksjonsfeil på et sted leder til kompensasjoner andre steder.
Har du problemer med skulderen behøver du en funksjonsanalyse som gir deg svaret på hvorfor akkurat du har vondt. 

Kvinne undersøkes skulder

Vondt i skulderen på natten/ vondt når du løfter armen/ vondt når du gjør armhevninger – hvorfor? 

Vondt i skulderen på natten

Når man sover ligger man relativt stille i flere timer, hvilket kan lede til at man stivner og får dårligere blodsirkulasjon. Det kan også oppstå et mekanisk trykk og belastning på skulderen. Disse forholdene gjør at skulderen kan gi smerte på natten. (P.S. Nattlig smerte med samtidig kraftig vektnedgang eller annen typ av påvirket allmentilstand skal utredes hos lege). 

Vondt i skulderen når du løfter armen

Gjør det vondt i skulderen når du løfter armen? Les gjerne mer om innklemming i skulderen (impingement). Det er som regel irriterte muskelfester som er problemet når man har vanskelig for å løfte armen. Også slimposebetennelse (bursit) kan lede til smerte og funksjonsforstyrrelse. Hvilke strukturer som er problemet kan du få svar på etter en grundig undersøkelse. 

Bilde som viser anatomi skulder og smertebue/ painul arc

Vondt i skulderen i forbindelse med armhevninger

Ulike typer av “press” på gymmet, armhevninger osv, skaper også en økt belastning på skulderen. Ofte er det en irritasjon av en inneklemt muskel, vanligst supraspinatus, men også andre muskler som subscapularis, infraspinatus eller biceps (m.fl) kan hindre deg i å gjøre armhevinger smertefritt. Gjør det vondt når du trener er det en grunnregel at du ikke skal utføre de øvelsene som smerter. Iblant, ved kroniske problem, kan en viss smerte være umulig å unngå da man skal trene opp skaden igjen – men ta kontakt med en profesjonell terapeut for å hjelpe deg i prosessen. 

Vondt på fremsiden av skulderen

Kan tyde på blant annet innklemming eller problematikk med biceps. Baksiden av skulderen, den såkalte rotator-cuffen, kan ofte med fordel trenes om man har problemer på fremsiden av skulderen. Når musklene som roterer armen utover blir sterkere, hjelper det å forbedre funksjonen i skulderen slik at belastningen på fremsiden minsker. 

Tennisspiller tar seg til skulderen og grimaserer

Betennelse i skulderen, hvordan løser man det?

En betent skulder gjør vondt og hindrer normal funksjon. Man kan få betennelse i muskler og muskelfester/sene, eller i en slimpose (bursae). Med rett behandling og veiledning på hvordan man skal trene får man som regel kontroll på en skulder som er betent. Iblant kombineres dette med anfiinflammatoriske legemidler, i første hånd reseptfrie som f.eks Ibux, Voltaren eller Naproxen. Legemidler kan hjelpe på å minske betennelsen, men gjør ingenting for å skape en bedre funksjon i skulderen.

Strekk i skulderen

Muskelruptur eller strekk oppstår om kraften du utsettes for er større enn skulderen din tolererer. En strekk leger seg som regel selv, men om du vil fortsette å være aktiv og trene, eller om du behøver en frisk skulder for dine hverdagslige oppgaver, kan man påskynde legningsprosessen gjennom å forbedre bevegeligheten og øke blodsirkulasjonen. 

Vondt i skulderen – hva kan du gjøre selv? 

Akutte skader behandles gjennom RICE-prinsippet. Rest, Ice, Elevate and Compress. Når den akutte perioden er over kan du begynne å belaste skulderen igjen. Er du usikker på om du kan bruke skulderen som normalt, eller om du får vondere når du begynner å bruke skulderen som normalt igjen, anbefaler vi at du søker hjelp for å få det beste og sikreste resultatet.
Ettersom skulderen, som nevnt ovenfor, påvirkes av rygg og nakke, kan du med fordel gjøre øvelser som ikke belaster skulderen – men likevel påvirker den positivt. Test øvelsene nedenfor. Alle skaper en viss bevegelighet og belastning på skulderen. Selv om de er lavintensive kan de i sjeldne tilfeller gjøre vondt. I disse tilfellene kan du hoppe over øvelsene som gjør vondt, og søke behandling for å bedre funksjonene og rehabilitering. 
Diagonalhev, trening for bakside kroppDiagonalhev, bilde 2
Diagonalløft: Stå på alle fire, løft arm og motsatt ben. Hold tommelen opp mot taket. Øvelsen gir deg bedre styrke i bakside skulder, ryggmuskler og setet (som også påvirker skulderen).
Øvelse for mobilitet og styrke overkropp
Superman: Stå som på bildet i 1 minutt. Bedrer brystryggens og skuldrenes bakoverbøyning (ekstensjon) og skaper bedre forutsetninger for en vond skulder å leges. 

Hvilken behandling er mest effektiv for skuldersmerte?

Dette kommer an på hvilken type av skade/smerte man har, hvilke strukturer som er påvirket osv. Naprapatlandslagets terapeuter anvender primært leddjusteringer, medisinsk akupunktur og muskelbehandling for å optimere nervesystemet slik at skader kan leges. I visse tilfeller anvender vi også trykkbølgebehandling. Et rehabiliteringsprogram inngår også i en optimal approach for å bli mer bevegelig og smertefri. 
For ortopedisk bedømning (mer alvorlige skader), kontakt din lege eller skulderortoped.
Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter. Kontakt Ole her.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email