Frozen Shoulder

Frozen shoulder – symptomer, stadier og rehabilitering

I medisinsk terminologi kaller vi frozen shoulder for adhesiv kapsulittAdhesiv betyr «klebrig, sitte fast» og kapsulitt betyr «betennelse i kapselen». Ord for ord betyr det altså at leddkapselen i skulderen er betent og sitter fast – derav frossen skulder.
Tilstanden rammer ca 3 % av befolkningen, og det er vanligst hos middelaldrende mennesker. Årsaken til dette kan være en passiv skulder på grunn av operasjon eller andre skader (fall/slag).

Man finner også andre tilfeller av frozen shoulder uten noen kjent utløsende faktor. Her kan du lese mer om;

Frossen skulder – tre stadier

Adhesiv kapsulitt forløper seg over 3 stadier, som til sammen kan vare i opp mot 2 år.

  1. Skulderen blir gradvis mer smertefull over noen måneder til ett halvår
  2. Smerten avtar, men stivheten vedvarer ca et halvår
  3. Bevegeligheten kommer tilbake og full funksjon i skulderen forventes etter ca et halvår

Symptom frossen skulder

Symptomene følger de tre stadiene beskrevet over. Åpenbart er det i det første stadiet en begynner å søke hjelp, fordi skulderen gjør vondt og innehar en begrenset bevegelighet. Diagnose settes på bakgrunn av historikk og kliniske funn. Når kapselen i skulderen blir betent, så krymper den slik at den hindrer (glenohumeralleddet, og skulderen blir naturligvis stiv. Et kapsulært mønster følger; Skulderleddet blir først og fremst begrenset i utoverrotasjon, abduksjon (å føre armen ut fra kroppen) og deretter innover-rotasjon. Med frossen skulder blir smertene ofte verre på natten. Hos terapeuten/legen gjøres en vurdering, hvor både aktiv og passive bevegelser i skulderen blir testet. Disse skal begge være begrenset ved denne tilstanden.

Kvinne med smerte i skulderen ved undersøkelse

Undersøkelse av frozen shoulder

Hva er IKKE frozen shoulder?

På våre klinikker har vi et stort antall mennesker som kommer med en vond og stiv skulder – som tror de har frozen shoulder, men IKKE har det. For man kan ha redusert bevegelighet i skulderen som også er smertefull, uten at det er en betent og krympende kapsel. Å sette riktig diagnose er relativt enkelt, og om du ikke har en frossen skulder er prognosen ofte veldig god. Om du derimot faktisk har en frossen skulder, må en kanskje belage seg på å ha en skulder med redusert funksjon en stund. Behandling og øvelser kan hjelpe (se under), men prognosen er ikke like god som ved annen skulderproblematikk som muskulære smerter, impingement o.l.

Hvorfor får man en frossen skulder?

Slag mot skulder/fall, operasjon eller slag kan være årsaker til denne tilstanden. Men selv et friskt menneske som ikke har vært «tvunget» til inaktivitet i skulderen kan rammes av tilstanden. Da sier vi at årsaken er idiopatisk – man vet ikke hva opphavet/årsaken til tilstanden er.

Frozen shoulder og rehabilitering

Vanligvis starter man med lett bevegelighetstrening i skulderen for å opprettholde bevegelighet og styrke. Tung styrketrening er ikke å anbefale. Kortisonbehandling kan fås hos lege hvis det er indikasjon på at dette vil hjelpe.

Øvelser frossen skulder

Ved tilfelle av en betent leddkapsel hjelper ikke hvilken som helst type av trening. Øvelsene for adhesiv kapsulitt er til for å redusere smerte og vedlikeholde største mulige bevegelighet uten å forverre tilstanden. Du kan prøve å se om disse øvelsene gir deg mindre smerte og bedre bevegelighet. HUSK; det finnes ingen «quick fix» av øvelser om du har en frossen skulder, men kontinuitet i øvelsene vil gjøre det bedre.

Liggende 90:

Liggende 90, øvelse for avslapping i ryggen som påvirker skulderen

Tyngdekraften hjelper hodet å slappe av over skuldrene slik at muskulaturen i nakken slapper av.

Legg deg på gulvet med leggene på en stol, sofa eller lignende slik du får 90 graders vinkel i hoftene og knærne. La armene ligge langs siden med håndflatene mot taket. Posisjonen påvirker spenninger i skuldre og hofter, Legg merke til at det kan være et mellomrom mellom korsryggen og gulvet når du begynner øvelsen. Desto lenger du ligger, desto nærmere skal korsryggen komme gulvet. Dette fordi hofteleddsbøyerne slapper av. 

Jobb med øvelsen i 5-10 minutter.

Cat/Cow:

Øvelse cat/ cow

Katt: Skyt rygg som en katt.

Øvelse cat/ cow, del 2

Ku: Svai i ryggen, synk sammen slik at skulderbladene presses sammen og kikk oppover

Repeter hver bevegelse f. eks 30 ganger. Bedre bevegelighet er resultatet.

OBS: Skal være relativt smertefritt å utføre.

Behandling av frozen shoulder

Vi hjelper deg med å finne ut om du har en frossen skulder eller ei. Behandlingen går utpå å redusere smerte og å opprettholde/optimalisere bevegelighet. Muskel og leddbehandling av området som påvirker skulderen er viktig. Brystrygg, nakke og albue/håndledd er vanlige områder som kan påvirke leddkapselen i skulderen. Triggerpunkter finnes ofte i skulderbladets muskulatur som f. eks subscapularis, infraspinatus og trapezius, men det er nakken, hoften og brystryggen som bestemmer skulderens posisjon. Derfor er det viktig å undersøke dette for å gi skulderen din de beste mulige forutsetninger videre. Vi tilpasser øvelser og behandling deg og din skulder.

Vondt venstre skulder

Akutt smerte i venstre skulder og arm kan indikere at hjertet er påvirket. En påminnelse om å oppsøkte akutt hjelp dersom du skulle få smerter i hals, skulder og arm, spesielt på venstre side, og samtidig svimmelhet, uvelhet og påvirkning på pusten.

Inneklemming/ impingement

Les mer om den vanlige diagnosen impingement her.

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter. 

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Referanser:

  1. Chan, H., Pua, P., & How, C. (2017). Physical therapy in the management of frozen shoulder. Singapore Medical Journal, 58(12), 685–689. doi:10.11622/smedj.2017107
  2. Page, M. J., Green, S., Kramer, S., Johnston, R. V., McBain, B., Chau, M., & Buchbinder, R. (2014). Manual therapy and exercise for adhesive capsulitis (frozen shoulder). Cochrane Database of Systematic Reviews. doi:10.1002/14651858.cd011275
  3. Cho, C.-H., Bae, K.-C., & Kim, D.-H. (2019). Treatment Strategy for Frozen Shoulder. Clinics in Orthopedic Surgery, 11(3), 249. doi:10.4055/cios.2019.11.3.249
  4. Overlege Anders Stålman, Capio Artro Clinic/Sophiahemmet: https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/ortopedi/frusen-skuldra-adhesiv-kapsulit/

 

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email