Hopperkne / Jumper`s knee

Hopperkne og hva du bør vite om årsak og opptrening

Hopperkne (også kalt jumpers knee) er smerter på undersiden av kneskålen. Som navnet tilsier kommer dette ofte komme fra mye hopping, da dette fører til stor belastning på kneet. Dersom kreftene fra belastningen ikke blir absorbert optimalt, kan senens festepunkt i kneskålen bli smertefullt.

I denne artikkelen vil du lære mer om hva hopperkne er, hvordan det oppstår og hva du kan gjøre med det! (Vi har også spesifikke artikler hvor vi går gjennom Schlatters (smerter og hevelse på benet under kneet), Løperkne (smerte utside kne) og generelt om smerte i kneet.

Illustrasjon anatomi hopperne

Hva er årsaken till Jumper`s knee?

Senen som forbinder kneskålen med skinnebenet (patellarsenen) må tåle store krefter; hele fremre lårmuskel (quadriceps) festes til kneskålen og videre inn i tibia gjennom patellarsenen. Dersom kreftene som oppstår i området der senen møter skjelettet blir for store, blir det micro-trauma, og vi vil oppleve smerte fra senefestet. Tilstanden har fått navnet hopperkne da det ofte kommer fra hopp eller idretter med høy belastning mot kneet så som lengdehopp, høydehopp osv.  

Symptomer hopperkne

  • Smerte og hevelse under kneskålen
  • Kjennes når man hopper, løper eller går
  • Kan ømme når man bøyer kneet 

Behandling av hopperkne

Vi behandler hopperkne ved å optimalisere ryggradens funksjon slik at nervene som kontrollerer lårmusklene fungerer ordentlig, og dermed gir tilstrekkelig signaler til musklene. Se for deg at noen står på en vannslange og forhindrer at vannet kommer ut av vannsprederen, og at det bare drypper litt vann ut av sprederen. Slik kan du tenke deg nervesystemet fungerer også; Hvis nerven ikke fungerer (låsning i ryggen – eller «noen står på vannslangen»), vil det være mindre trykk i muskelen, noe som resulterer i at overbelastning oppstår.

I tillegg til å justere eller mobilisere ryggenbekkenet og andre ledd som kan bli berørt, behandler vi området ved kneet for å redusere smertene.

Undersøkelse ryggrad hos naprapat
Hvordan fungerer ryggen, som påvirker nervene til musklene som styrer lårmuskulaturen?

Hvordan tape et hopperkne?

Det er ikke bare hoppere som kan få problemer med hopperkne. Alle knær som ikke fungerer slik at kreftene fordeles optimalt, kan ha dette eller andre problemer. Et eksempel er tennisspillere. Det er ikke uvanlig at vi ser spillerne med en teip rundt nedre del av kneet for å avlaste sitt hopperkne. Her kan du se bilde på hvordan avlastingen ser ut, og hvordan du kan teipe selv.  

Rehabilitering Jumper´s knee

Det finnes en rekke øvelser som styrker kneet, avhengig av hvilken type skade eller smerteproblem du har, samt hvilken tilstand du er i. Det er viktig å avlaste smerten i den akutte fasen. Du kan med fordel kontakte noen som har kunnskap og erfaring på området for å vite når du skal hvile og når du skal belaste. For deg med hopperkne gjelder det å få i gang funksjonen i korsryggen, hofte så vel som legg og fot. Når disse strukturene har full funksjon vil kreftene fordeles i forskjellige vev slik at en overbelastning unngås. 

Følgende øvelser kan hjelpe deg med dette:

Enbensknebøy for å styrke musklene på fremsiden av låret og setemuskulaturen




Tåhev
Kvinne som trenger tåhev

Styrker leggmusklene som skal fordele og absorbere krefter som kommer fra bakken ved fotisetting.

Slik gjør du: Stå på gulvet med føttene samlet og pekende rett frem. Gå opp på tå, 30 repetisjoner. Hold fast i noe hvis det er vanskelig med balansen. Etterhvert vinkler du føttene utover, som i en Charlie Chaplin-posisjon, og utfører 30 repetisjoner til. Avslutt med 30 repetisjoner der stortærne peker inn mot hverandre og helene utover.

Alternativ tåhev: Stå i en trapp med fremre del av foten på trappetrinnet og bakre del utenfor. Senk helene langsomt ned, press foten ned mot bunnposisjon og gå deretter tilbake og opp på tå. Senk helene i et tempo på cirka 6 sekunder, stopp i bunnposisjon i 3 sekunder og topposisjon i 1 sekund. 20 repetisjoner på hvert ben 1-2 ganger om dagen. Prøv å bruke ett og ett ben ved utførelse, alternativt begge ved selve løftet opp på tå. Øvelsen styrker legg og fotmuskulatur samt helsenen, og øker bevegelighet i ankelen. Ved mindre ruptur og betennelse i senevevet er det viktig å strekke senen under belastningen for å få arrvevet til å bli mykt og funksjonelt. Observer at smerten kan øke i begynnelse for å så minske. Gjør 30-90 repetisjoner per dag.

Fotsirkler
Øvelsen fotsirkler for bedret funksjonen fot som påvirker kneet

Denne øvelsen stimulerer ulike deler av legg, ankel og fot til en bedre funksjon. Legg deg på ryggen med det ene benet rett langs bakken. Hold det andre benet opp i en 90 graders vinkel i kneleddet. Den foten som nå henger løst i luften skal trenes. Gjør sirkulære bevegelser med foten, 30 sirkler medsols og 30 sirkler motsols. Siste delen består i å bøye foten mot nesen og deretter bort fra nesen, totalt 3 repetisjoner.

Liggende 90
Øvelse for avslapping

En universaløvelse for bedre funksjon i hofte og rygg, som er viktig for kraftutviklingen lårmusklene kan oppnå. Via gravitasjonen lar du hodet hvile over skuldrene og dermed får nakkemuskulaturen avslapping. 

Slik gjør du: Legg deg på gulvet med underbena på en stol, sofa eller lignende slik at du får en vinkel på 90 grader i hofter og knær. La armene ligge langs siden med håndflaten opp mot taket. Posisjonen vil jevne ut spenninger og asymmetrier i skuldre og hofter via tyngdekraften mot gulvet. Noter deg at det kan være et mellomrom mellom korsryggen og gulvet når du starter øvelsen. Jo lengre du ligger på gulvet, desto nærmere gulvet skal korsryggen nå, dette på grunn av hoftebøyerne slapper av. Hold posisjonen i 5-10min.

Her finner du oss for veiledning og behandling

Hvordan er kneet bygd opp, og hva er hopperkne?

Kneet er kroppens største ledd og skal tåle store belastninger. Ved hvert trinn vi går vil det meste av kroppsvekten bæres av knærne. Kneleddet består av lårbenet (femur) og skinnebenet (tibia) som vender mot hverandre. Mellom disse skjelettdelene finner vi leddbrusk og menisk med funksjon som «støtdempere». Kneskålen glir oppå den nedre delen av lårbenet, og festes til skinnebenet via en sterk sene. I tillegg har vi leggbenet (fibulae) som fester seg til skinnebenets ytre del. Mellom fibulae og tibia dannes ett ledd som ofte blir glemt. Noen kneproblem kan oppstå fra en låsning mellom disse delene.

Kneleddet sin hoved bevegelse er som et hengsel-ledd (Ginglymus-leddet). Benet strekkes og bøyes, men vi finner også andre viktige rørelser blant annet vridning. Likt alle andre ledd i kroppen vil også kneet være påvirket fra andre kroppsdeler. Ved rehabilitering av hopperkne er det viktig at korsryggen fungerer bra, siden det påvirker kraftutviklingen i lårmusklene. Hopperkne sitter under kneskålen og oppstår hvis det blir for mye belastning der.

Anatomist bilde kne
På bildet illustreres høyre kne. Lengst opp på bildet ser du muskelgruppen på forsiden av låret: quadriceps, som via sin sene fester i kneskålen (patellae). Fra kneskålen går det en sene som fester i skinnebeinet (tibia). Det er området rett under kneskålen som ømmer ved et hopperkne.

Referanser

  1. Johannes Zwerver; Evert Verhagen; Fred Hartgens; Inge van den Akker-Scheek; Ron L Diercks (2010). The TOPGAME-study: effectiveness of extracorporeal shockwave therapy in jumping athletes with patellar tendinopathy. Design of a randomised controlled trial. , 11(1), 28–0.
  2. Challoumas, Dimitrios; Clifford, Christopher; Kirwan, Paul; Millar, Neal L (2019). How does surgery compare to sham surgery or physiotherapy as a treatment for tendinopathy? A systematic review of randomised trials. BMJ Open Sport & Exercise Medicine, 5(1), e000528–.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email