Knesmerter - de vanligste årsakene og hva du kan gjøre
Knesmerter kan oppstå på grunn av skader eller overbelastning. Vanlige problemer inkluderer hopperkne, løperkne, og meniskskader. Heldigvis kan de fleste bli smertefrie med riktige øvelser og behandling. I denne artikkelen får du innsikt i de vanligste knesmerteårsakene og hva du kan gjøre for å lindre dem.
Hvordan fungerer kneleddet?
Kneleddet er kroppens største ledd og må tåle store belastninger. Det består av lårbenet, skinnebenet og kneskålen, som alle jobber sammen for å absorbere støt og sikre stabilitet. Kneets funksjon påvirkes av hele kroppen, så det er viktig å også se på ryggen, hoften og foten under rehabilitering.
Ved å forstå hvordan kneet fungerer og hva som forårsaker smerte, kan du ta de riktige stegene mot en smertefri hverdag. Hvis du opplever knesmerter, ta kontakt med oss for en grundig undersøkelse og skreddersydd behandling. Du finner oss her.
Hva er årsaken til knesmerter?
Knesmerter oppstår vanligvis av to grunner:
- Akutte skader: Dette inkluderer traumer som ofte skjer under idrett eller andre former for ytre vold mot kneet, og kan skade blant annet korsbånd og menisk.
- Overbelastning: Dette skjer når kneet utsettes for gjentatt belastning, som kan irritere leddet og føre til smerter. Overbelastning er ofte resultat av dårlig funksjon i kneet eller andre deler av kroppen.
Det kan også være medisinske årsaker, som betennelse, som gir smerter uten noen direkte skade.
Overbelastning i kneet
Når en struktur i kneet blir overbelastet eller overanstrengt, kan det føre til smerter. Kort sagt: når en struktur blir utsatt for mer belastning enn den tåler, kan det oppstå overbelastning. Det viktigste er å finne ut hvorfor overbelastningen skjedde, og hvordan du kan redusere den i fremtiden.
Betennelse i kneet
Betennelse er et begrep som ofte brukes unøyaktig, særlig som en forklaring på overbelastningssmerter (som i seg selv er en vag diagnose). En betennelse innebærer at kneet har en aktiv inflammatorisk prosess, som er en naturlig prosess fra kroppens side. Typiske symptomer på betennelse er rødhet, hevelse, varme, smerte og nedsatt funksjon. Selv om betennelse i kneet kan forekomme, er det relativt sjeldent. Hvis du har vondt i kneet, er det viktig å finne ut nøyaktig hva som forårsaker smerten og hvorfor, i stedet for å slå seg til ro med en generell forklaring om «betennelse.»
Hevelse i kneet
Hevelse er et vanlig tegn på betennelse, men kan også skyldes andre problemer. Ved akutte skader oppstår hevelse ofte på grunn av blødning i området, mens overbelastningsskader og mikrotraumer også kan forårsake hevelse. Dette indikerer at kneleddet ikke fungerer optimalt.
En grundig undersøkelse vil gi svar på årsaken, og frem til du har fått en diagnose, bør du unngå tung belastning på et hovent kne, spesielt hvis det gir smerte. Når den underliggende årsaken er behandlet, vil hevelsen gradvis forsvinne. Øvelser som tåhev og behandling av leggmuskulaturen kan bidra til bedre blod- og lymfesirkulasjon, noe som hjelper kroppen å leges raskere.
PFSS - hva er det?
PFSS, eller patellofemoralt smertesyndrom, refererer til smerter i området rundt kneskålen og lårbenet. Dette begrepet gir imidlertid lite informasjon om den underliggende årsaken eller hvilken struktur som er berørt. Diagnosen i seg selv er ofte generell og gir ikke et klart bilde av hva som forårsaker problemet. Derfor anbefaler vi at de som får diagnosen PFSS, går videre med en mer detaljert undersøkelse for å finne den egentlige årsaken til smerten og en løsning som kan adressere den direkte.
Hopperkne - hva er det?
Løperkne - hva er det?
På utsiden av lårbenet går en sene som fester seg til underbenet. Når benet strekkes og bøyes, kan denne senen bli irritert av knokkelen på lårbenets ytterside, noe som kan føre til smerter på utsiden av kneet. Denne tilstanden kalles løperkne, fordi den ofte oppstår på grunn av gjentatt belastning fra løping.
Løperkne kan skyldes to hovedårsaker: enten at du har løpt mye og overbelastet kneet, eller at kroppen din ikke beveger seg optimalt, noe som fører til unødvendig belastning på kneet. Les mer om løperkne her.
Smerter på innsiden av kneet
Smerter på innsiden av kneet kan ofte skyldes irritasjon i menisken (medial menisk) eller leddbåndet (medialt kollateralligament). Hvis det ikke er et akutt traume, kan smerten komme fra mindre irritasjoner (micro-trauma) som påvirker kneets stabilitet. Det er viktig å vurdere hele kroppen, da smerter på innsiden av kneet kan skyldes ustabilitet i hoften eller svak setemuskulatur, som fører til at kneet faller innover ved belastning. Løsningen kan derfor være å jobbe med korsrygg og hofte for å bedre stabiliteten.
Smerter på baksiden av kneet
Artrose i kneet
Artrose i kneet fører ofte til stivhet og smerter ved belastning, og noen opplever også smerter i hvile. Mange tror at artrose er en irreversibel nedbrytningsprosess i kneet, men forskning viser at riktig trening kan både forebygge og forbedre tilstanden. På våre klinikker ser vi tydelig at smertene ofte ikke skyldes slitasje på brusk, men heller påvirkning på vevet rundt leddet, kalt periartikulært vev. Med riktig behandling og rehabilitering kan du ha gode forutsetninger for å bli bedre.
Rehabilitering ved korsbånd og meniskskader
Når menisken eller korsbåndet blir helt eller delvis skadet, er både hvile og en målrettet rehabiliteringsplan avgjørende for en trygg og effektiv tilheling. Vi anbefaler profesjonell hjelp fra fysioterapeuter som er spesialister på kneproblemer for både behandling og utforming av rehabiliteringsprogram. Vår bok Smertefri, som er tilgjengelig på våre klinikker, gir en detaljert oversikt over øvelser for rehabilitering av kneet og andre smertetilstander.
Undersøkelse av kneet
Hvis du har en akutt skade som fører til kraftig hevelse i kneet, anbefales det å få det vurdert av en ortoped, en lege som spesialiserer seg på ledd. Det kan være nødvendig med relevante røntgenbilder for å vurdere skaden.
Hos oss tilbyr vi hjelp etter den akutte behandlingen, samt for alle typer kneproblemer som ikke krever kirurgi eller annen legehjelp. Vi gjennomfører en grundig undersøkelse for å identifisere hvilke muskler og ledd som kan påvirke bevegelsene dine og bidra til overbelastning av kneet. Du vil motta en omfattende vurdering, behandling og et individuelt rehabiliteringsprogram. Finn time her.
Behandling
Målet med behandlingen av kneproblematikk er å skape optimale forutsetninger for at kroppen kan bevege seg uten kompensasjoner som kan føre til overbelastning. Når alle ledd fungerer som de skal, og du har god «muskelkontakt,» er det lettere å holde kneet skadefritt og smertefritt, eller å rehabilitere det hvis du allerede opplever smerte.
Vår behandling er basert på en grundig undersøkelse og vurdering av skadeproblematikken. Vi bruker en kombinasjon av leddjusteringer, akupunktur og muskelbehandling som de vanligste verktøyene for å gjenopprette kneets og kroppens optimale funksjon.
Rehabilitering og trening
Det finnes en mengde forskjellige øvelser som styrker kneet, avhengig av hvilken type skade eller hvilke knesmerter du har og i hvilken tilstand du er i. Noen ganger skal man hvile og ikke belaste så mye, andre ganger skal man belaste kneet mer. Det er her individuelle forskjeller kommer inn i bildet, og det kan være lurt å få profesjonell veiledning.
Her er noen generelle øvelser du kan teste:
Ole A.Haslestad
Ole er autorisert Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse. Han er i dag Chief Professional Development Officer og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.