Impingement

Impingement – gode råd som hjelper deg

En innklemming av en struktur kalles på engelsk impingement. Det finnes en rekke ulike typer impingement, men den aller vanligste er innklemming i skulderleddet. Vi skal i denne artikkelen ta rede på dette:

Impingement - innlemming i skulderen, kvinne med vondt i skulderen ved test skulder

Hva er impingement? 

Det vanligste stedet for impingement er i skulder, og den strukturen som oftest gir smerte er muskelfestet fra supraspinatus muskulaturen. Muskelen går fra øvre del av skulderbladet og fester inn på overarmens øvre del. Muskelen ”klemmes” mellom overarmen og en del av skulderbladet som kalles acromion (betyr ”høyeste punktet på skulderbladet”), i det som kalles det subacromiale rommet(under acromion). Spesielt irriteres muskelen når armen løftes over hodet. Ved vanlige bevegelser i en funksjonell kropp oppstår ingen innklemminger, men så fort kroppen blir stiv og ubalanse i musklene oppstår, kommer visse bevegelser kompensere for andre stivere områder. Dette resulterer i økt mobilitet under kompensasjon, hvilket kan forårsake irritasjon av strukturer som har senefeste i skulder. Det er i tillegg til supraspinatus senen flere andre strukturer som kan ”klemmes inn”, blant annet slimposer, bicepssenen, subscapularis senen, etc. Det finnes mange ulike manuelle tester vi gjør for å finne ut hvilken struktur smerten kommer fra. 

Anatomisk illustrasjon - Impingement med smertefull bue/ painful arc
Bilde: skulderledd, strukturer som kan tenkes ”klemme inn” og ”painful arc” – smertebue som er klassik tegn på at strukturene «klemmes inn».

Symptom

Klassiske tegn som kan tyde på en innklemming er smerte når du løfter armen over hodet. Det er oftest problematisk når du løfter armen ut fra siden og opp, dette kalles ”smertefull bue” (painful arc) der det gjør vondt mellom 60 og 120 grader, men ikke under eller over dette, dette indikerer på impingement (se bildet ovenfor). Skuldersmerte kan gå ned i overarmens utside, og muskelsvakhet kan oppstå. Hvilket muskelfeste som er innklemt avgjør hvilken muskel som blir svak og dermed hvilken bevegelser du får problem med å utføre. 

”Rotator-cuffen”- Hva er det?

Rotator-cuffen er navnet på de muskler/ senefester som stabiliserer skulderen og fester inn som en ”cuff” (mansjett) på overarmen. Musklene heter supraspinatus, subscapularis, infraspinatus og teres minor. Oftest ser vi supraspinatus som hovedstrukturen for problem med innklemming, men også de andre musklene i rotator-cuffen, og andre strukturer som bicepssenen eller slimposer kan irriteres ved feil bevegelighetsmønster. 

Er det betennelse?

En betennelse kan oppstå, men vi ser klinisk at det sjeldent er dette, og ofte mer en irritasjon. Antiinflammatoriske medisiner eller kortison kan være aktuelt ved en betennelse/ inflammasjon, men rett behandling og trening løser de fleste problem.

Hva skal jeg gjøre/ ikke gjøre?

Om du har vondt i skulderen anbefaler vi deg å få en undersøkelse for å rede ut hva problemet er og hjelp til rett strategi for å bli bedre. På generell basis syntes vi disse anbefalingene kan hjelpe:

Å gjøre:

Trene. Du kan trene styrke så lenge du ikke får vondt. Bevegelighetstrening kan være spesielt bra. 

Is på det vonde området. Å legge is på skulderen i 20 minutter (en t-skjorte eller lignende mellom isposen og huden så du ikke får kuldeskader) hver dag kan hjelpe kroppen å lege skaden. 

Ikke gjøre:

Trene eller gjøre bevegelser som forverrer eller trigger smerten. 

Behandling av impingement

All manuell behandling sikter til å normalisere bevegeligheten og hjelpe kroppen å få lege selv. Avhengig av hva problemet er, gjør vi som behandler ulike manuelle- medisinske typer behandlinger for å øke blodsirkulasjon og normalisere muskelspenninger. For en innklemming i skulder er det viktig å få rett bevegelighetsmønster i skulderens ulike deler. Et skulderledd er funksjonelt ikke bare et ledd (skulderblad/overarm) – både skulderbladets ”ledd” mot ribbein, og kragebeinet som går fra skulderbladet mot brystbenet, er deler av et funksjonelt skulderledd. I tillegg påvirkes skulderens funksjon i stor grad av hvordan nakken, ryggen og bekken fungerer. Er du stiv og rotert i hoftepartiet kommer skulderparitet til å kompensere- en overkompensasjon som leder til smerte i skulder kan altså være årsaket av en hofteproblematikk. Det er derfor viktig med en undersøkelse før vi finner den mest effektive behandlingen. Vi hos Naprapatlandslaget behandler hovedsakelig skulderproblematikk med leddjusteringer og medisinsk akupunktur sammen med muskelbehandling. Trykkbølgebehandling kan også være en del av behandlingen. 

Test av impingement hos naprapaten

Test av kragebeinet og grad av impingement.

Muskeltest deltamuskel hos naprapaten

Muskeltest gir oss indikasjoner på hva som ikke fungerer og hva som trengs å behandle.

Trening ved impingement

Som tidligere nevnt kan man trene selv om man har en skade, men det gjelder å trene ”rett”. Iblant må man trosse smerten når man rehabiliterer, og i visse fall kommer man ikke utenom dette. Generelt syntes vi det er en bra grunnregel at man forsøker trene uten smerte, eller med minimal smerte, da smerten er et tegn på at ”potensiell mykdelsskade” og at man overbelaster eller irriterer mykdelene og nervesystemet. 

Øvelser som øker bevegeligheten i brystryggen er bra, da en fri ryggrad skaper forutsetninger for en funksjonell skulder. Ofte er hoftene med når det er skulderproblematikk, da disse ledd jobber som en enhet. Vi viser derfor øvelser for brystryggen og hoftene her. Test disse og se om du blir bedre (p.s øvelsene for brystryggen tar også med armene over hodet, unngå disse om du får vondt).

Øvelse for bedret bevegelse i brystryggen

Supermann: stå med hendene knyttet og strekk de opp samtidig som du ser opp. Hold i 1 minutt. 

Strekk brbystrygg og brystmuskler for bedret bevegelighet skulder

Bevegelighetstrening brystrygg/ skuldre. Hold 1 minutt. 

Liggende 90, øvelse for impingement

Liggende 90 grader: Bra øvelse for generell ”re-set” av kroppen. Påvirker hofter, ryggrad og skuldre. Test om det kan bedre din impingement i skulder. Ligg som vist på bilde i 5-10 minutter hver dag. 

Sittende 90 øvelse hofter som kan påvirke impingement

Sittende 90 grader: Forsøk å holde posisjonen i 2 minutter. Påvirker hofter, som i sin tur kan påvirke skuldre. Øvelsen er bra om din skuldersmerte er kommer eller er påvirket av hoften. 

Hvor lenge har man impingement?

Det kommer an på skaden og hvilken forutsetning man gir kroppen til å lege (se ”behandling” og ”trening” ovenfor). Her finner du oss!

Hva er femoroacetabular impingement (FAI-syndrome)?

Det er ikke bare i skulder det kan ”klemmes” inn. Femoroacetabular impingement er i hoften. Ler mer her.

Artikkelforfatter

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Referanser

  1. Garving, C., Jakob, S., Bauer, I., Nadjar, R., & Brunner, U. H. (2017). Impingement Syndrome of the Shoulder. Deutsches Aerzteblatt Online.
  2. Vinuesa-Montoya, S., Aguilar-Ferrándiz, M. E., Matarán-Peñarrocha, G. A., Fernández-Sánchez, M., Fernández-Espinar, E. M., & Castro-Sánchez, A. M. (2017). A Preliminary Randomized Clinical Trial on the Effect of Cervicothoracic Manipulation Plus Supervised Exercises vs a Home Exercise Program for the Treatment of Shoulder Impingement. Journal of Chiropractic Medicine, 16(2), 85–93.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email