skip to Main Content

Svimmelhet

Svimmelhet er den vanligste årsaken til at voksne søker legehjelp. Det er en frustrerende, svekkende og potensielt livstruende lidelse. Det finnes mange ulike typer svimmelhet, til felles har de ofte følgende symptomer/ tilstander: 

1. Følelsen av å gynge på en båt

2. Rotasjonsfølelse/Vertigo

3. Ustøhet

4. Tung eller nummen følelse i kroppsdeler

 

illustrasjon svimmelhet

Slik kan det oppleves

Det finnes mange årsaker til svimmelhet. Noen av de vanligste er:

1. Blodtrykket

2. Vestibulær nervedysfunksjon

3. Infeksjoner

4. Angst

5. Allergi

6. Krystallsyke (BPPV)

7. Svulst

8. Stroke

9. Migrene

10. Hjernerystelse

Hva er årsakene til svimmelhet?

Kanskje den aller vanligste årsaken en hjernerystelse. Hjernerystelse eller mild traumatisk hjerneskade (mTBi) er svært utbredt i befolkningen, der noen forskere estimerer at opptil 90% av befolkningen har hatt en form for hjerneskade på et tidspunkt i livet. En stor del av oss har holdt på med kontaktsport, vært med i en fallulykke eller bilulykke (eller annen ulykke som med sykkel, rulleskøyter, skateboard) og muligens pådratt seg hjernerystelse. En av de vanligste bivirkningene for hjernerystelse er svimmelhet. En annen spesielt følsom gruppe individer er soldater som har vært i nærheten av eksplosjoner.

Kan angst og svimmelhet henge sammen?

Uansett hva svimmelheten kommer av, er det også vanlig at folk utvikler angst. Dette skyldes at kroppen ikke er balansert og en følelse av at du er i fare for å falle og/ eller dø. Dette gjør at det sympatiske nervesystemet vårt må jobbe ekstra hardt og kan føre til økt blodtrykk og angst. Mange ganger kan angsten forsvinne ved rett behandling.

Vi ser flere tilfeller der svimmelhet ofte utvikler seg sammen med migrene. En vestibulær migrene (migreneutløst svimmelhet) er en lidelse der migrenen er assosiert med svimmelhet og kvalme. En av de vanligste årsakene til migrene på sin side er hjernerystelse eller mTBi. Migrene, angst og hjernerystelse kan altså ha en sammenheng, men det ene trenger ikke å utløse det andre. 

Behandling av svimmelhet

Nøkkelen er å rette opp i skaden fra hjernerystelsen. Ny forsking i dag støtter denne teorien sammen med flere års erfaring på behandling av pasienter med svimmelhet og migrene. Det er utrolig å se at når vi korrigerer hjernens funksjon, har disse forholdene en tendens til å forbedre seg dramatisk.

Behandlinger av svimmelhet kalles ofte vestibulær terapi og mange klinikere utfører denne typen terapi, men det er viktig klinikeren som utfører behandlingen har gode ferdigheter. Når det gjelder en infeksjon som forårsaker problemet, kan anti-virale medikamenter gjøre veien til en frisk kropp raskere. Noe som ikke anbefales er å ta substanser for å senke svimmelheten. Substanser som er utskrevet for svimmelhet kalles vestibulære depressiva; dette inkluderer ingefær og andre urter. Når vi tar de reduserer vi evnen til å føle bevegelse, noe som får oss til å føle oss mindre svimmel. Dessverre reduserer dette også hjernens evne til å bli frisk og kan føre til kronisk og mer alvorlig svimmelhet i fremtiden. Rådfør med din lege om du er usikker. 

For å lære mer, besøk naprapatlandslaget.no eller bestill en time, skal vi råde deg om hvordan vi potensielt kan hjelpe deg.

God bedring

Mer fra studer om svimmelhet her:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28981340

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384823/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24061769

Teksten er skrevet av Johantan Arkin, Dr of Chiropractic Neurology. Jonathan er vår spesialist på hjernerystelse og symptomer knyttet til dette. Du finner han ved Naprapatlandslaget Nationaltheatret i Oslo. Mer info og eventuellt time-booking får du gjennom å klikke deg videre her

Back To Top