Vondt i korsryggen

Vondt i korsryggen er som regel helt ufarlig, men kan være veldig smertefullt. det finnes flere grunner til at man kan få vondt nederst i ryggen, og muskelsmerter er den vanligste.

Vi gir deg konkrete tips på hvordan du fort kan bli bedre:

Tegnet Anatomisk ryggrad

Illustrasjon: Ryggens anatomi: ryggvirvler som beskytter ryggmargen og muliggjør bevegelse og stabilitet. Mellom (de fleste) ryggvirvlene finnes det mellomvirvelskiver som fasiliterer bevegelse og funksjon. Halsvirvler 7 stk., brystvirvler 12 stk., lendevirvler 5 stk., og korsbenet og halebenet.

Hva er ryggsmerter?

Ryggsmerte er vanlig og over 80% av befolkningen kommer noen gang under livet til å oppleve det, og det koster samfunnet rundt 27 milliarder kroner per år i sykemeldinger og førtidspensjonering (1). Individet som får vondt i ryggen kan oppleve at det påvirker livskvaliteten, humøret og arbeidskapasiteten. Ryggsmerter kan oppstå når som helst og av flere ulike grunner. Ofte sitter smerten eller ubehaget lengst ned i korsryggen eller i bekkenleddene, men det er også vanlig med smerte for eksempel mellom skulderbladene, der ribbein fester inn på ryggen. De strukturene som smerter kan være mellomvirvelskivene som sitter mellom ryggvirvlene, den ”strømpen” (leddkapselen) som sitter over leddene, ligament eller muskler. Når kroppen ikke fungerer optimalt øker belastningen på visse strukturer. Kroppen reagerer blant annet med smerte, og kjemiske emner signaliserer til hjernen din at det ernoe ”som ikke står bra til”. Termen eller diagnosen lumbago brukes ofte, og det betyr smerte i korsryggen av ukjent eller ufarlig årsak.

Animert illustrasjon av menneskekroppen torso uten hud
Her ser du nakken og brystryggen- med nerver, blodårer og muskler.

Hvordan oppstår problemet?

Det er mange ulike årsaker til smerte og ubehag i korsryggen. En relativt uvanlig, men naturlig årsaksmekanisme er fysisk trauma, som et fall eller andre ulykker. Andre mekanismer som er en årsak til smerte er overbelastning som oppstår for eksempel ved dekkbytte på bilen eller ved styrketrening som markløft. Om man får problem når man ”løfter på seg” er det en struktur som overbelastet, og årsaken til dette er ofte at funksjonen ikke er optimal. Overdrevet stillesittende påvirker også korsryggen negativt. Andre faktorer som påvirker ryggen er blant annet stress og bevegelse (begrenset).

Tegnet illustrasjon skjelett, sett fra siden, fremifra og bakfra

Illustrasjon: kroppen påvirkes av tyngdekraften, og om det oppstår skjevstilling og stivhet bidrar denne asymmetrien til at visse strukturer belastes mer enn de klarer av- og smerte oppstår. På bildet til venstre ser du de ”vektbærende leddene”. Føtter, knær, hofter og skuldre skal helst være på linje (symmetriske). Skjevstillinger og stivhet i et ledd kan skape smerte en annen plass da kroppen er et integrerte kybernetisk system (et system bestående av ulike system). Bildet i midten og til høyre viser hvordan det ser ut når kroppen er optimal stående- tyngdekraften passerer gjennom kroppen sånn at belastningen er minimal, og forutsetningene for kraftutvikling er optimal.

Sliter du med vondt i ryggen?

Finn nærmeste klinikk her.

Hvilke ulike symptomer finnes det og hvordan vite hva jeg skal gjøre når jeg har vondt i ryggen?

Kink i ryggen

Smerte i ryggen kan være akutt og da kalles det ofte for kink. Smerten oppstår gjerne ved et løft eller kommer som ”et lyn fra klar himmel”. En kink har ofte en karakter der det ”hugger til” ved visse bevegelser, og hos mange er bevegelseomfanget kraftig redusert. Ofte går personer med dette fremoverlent og har problem med å rette seg opp, i tillegg ser man ofte at hoften stikker ut til en side. Det er sannsynlig at mellomvirvelskiven mellom to ryggvirvler er irritert/betent og at det er dette som skaper smerten.

Isjias og vondt i korsryggen

Isjiasnerven er kroppens største nerve, og løper på baksiden av låret ned til leggen. Nerven står for store deler av benets kraft gjennom sin kommunikasjon med musklene. Om denne nerven blir irritert oppstår det stråling ned i benet langs nervens utberedningsområde, og det er dette som kalles for isjias. En isjias kan være årsaket av prolaps, eller av andre lettere mekanismer som en irritert/betent mellomvirvelskive eller muskler som kramper.

Lumbago

Vondt i korsryggen som generelt ubehag av ”ikke-patologisk art” (ingen sykdom/skade). Denne diagnosen brukes ofte når plagene er middels og langvarige.

Vondt ved pusting

Gjør det vondt når du puster inn? Dette er vanlig om ribbenet blir irritert og låst der det fester inn på ryggvirvlene. Ribbeinslåsning kjennes ofte litt på siden av ryggraden og bevegelse gjør vondt, spesielt om man nyser eller hoster. Pusteproblemer koblet med svimmelhet og kvalme med påvirkning på hals/venstre arm kan være relatert til hjertet, og skal undersøkes av terapeut/lege.

Vondt når jeg sitter

Ofte er det mellomvirvelskiven som er irritert, belastningen blir større når du sitter og vevnaden irriteres (se øvelse nedenfor).

Vondt når jeg reiser meg opp

Må du ”klatre opp” med hendene på låret og det tar en stund innen du kan stå helt oppreist? Da er det sannsynligvis mellomvirvelskiven som er påvirket og hindrer deg fra å komme helt opp som du bruker (se øvelse nedenfor).

Vondt når jeg går

Korsryggsmerte som stammer fra mellomvirvelskivene bruker bli bedre når man beveger på seg. Om det ikke blir bedre, men faktisk verre, er det gjerne et bekkenledd som er irritert.

Vondt når jeg ligger

Når man ligger ned blir belastningen en annen på vevnaden i kroppen, også leddene i ryggen. Vi ser ofte at muskelspenninger og kink i ryggen bidrar til feilaktig bevegelsesmønster og overbelastning av ledd andre steder, og dette kan skape smerte når man ligger.

Vondt i korsryggen på morgenen

Dette er en variant av ”vondt når jeg ligger”, men smerten er bare tilstede på morgenen når man våkner (eller at man våkner på natten av smerte, vanligvis vondt i svaien i korsryggen). Årsaken kan være at mellomvirvelskiven mellom ryggvirvlene er irriterte, og ettersom det mest væske i mellomvirvelskivene på morgenen (og mindre utover dagen), så er det mer som ”presser på” omkringliggende strukturer. En mellomvirvelskive som buker kalles for protrusjon, mens en klassisk prolaps er når den indre kjernen i mellomvirvelskiven som består av en gelelignende substans lekker ut- og ofte påvirker nervene. En annen årsak som vi ikke ser så sjeldent på våre klinikker er at problemet kan komme fra tarmene, som på natten kan utvikle gasser og hovne opp. Dette påvirker da ryggen på samme måte som at andre indre organ kan skape smerte i omkringliggende muskelvevnad (kalles viscerosomatisk refleks eller påvirkning). Se også punktet nedenfor som forklarer sammenhengen mellom indre organ og ”muskel og ledd”.

Smerte ved menstruasjon

Livmoren har kobling til ryggen og sete, og påvirkning på indre organ skaper ofte problem i de musklene som deler samme nerver.

Slitasje i rygg

Nå man tar et røntgenbilde av en rygg på en voksen person er det som regel flere tegn på slitasje. Dette er helt normalt og naturlig, og ingenting å bekymre seg over. Det viktigste er at du gjør det du kan får å holde ryggen i god form slik at den kan slites på beste måte resten av livet. Fysisk aktivitet er gull verdt for dette.

Kroniske ryggsmerter

At en rygg har gjort vondt en lenger tid behøver ikke bety at det skal være slik resten av livet. Mange som hatt vondt har med god hjelp av seg selv og andre fått en smertefri rygg. Men det er klart, om du har hatt vondt mange år, trenger du kyndig hjelp for å få rett behandling og veiledning i hvordan du kan forbedre funksjonen i ryggen din. Alle kan nok ikke være smertefrie hele livet, men vi vet at det er forbedringspotensiale hos alle, og mange som etter mange års smerter blir kvitt disse, når rett trening eller behandling blir gitt.

Muskelsmerter i ryggen

«Er min smerte muskulær», er det mange som lurer på. «Muskulært» er ofte på folkemunne ensbetydende med at det ikke er noe skade eller farligere som ligger bak smertene. Slik sett er en ryggsmerte ofte muskulær, det er sjelden at det er prolaps, brudd eller andre skader. Men det er ikke musklene som av seg selv kramper og smerter når man har vondt i ryggen, så skal man være korrekt er det nok ofte andre strukturer som er med på å skape smertene og symptombildet. Mellomvirvelskiven og leddkapselen er eksempel på dette.

Vondt på siden av ryggen

Det er vanlig at ryggsmerten sitter på siden av ryggen, enten på høyre eller venstre side. Dette er ikke noe rart, da det som regel blitt belastet mer på ene siden slik at smertereseptorene avgir et signal som du tolker som smerte.

De beste øvelsene– dette har vi sett hjelpe tusentals av pasienter med ryggen på våre klinikker.

Hvilken øvelse som er best for ryggen er avhengig av problemet og hvordan den individuelle kroppen fungerer (hva som er ”funksjonsfeilen”). Her vil vi presentere tre øvelser som veldig ofte hjelper på akutte og langvarige ryggproblemer:

Video med generelle tips og øvelsene ”stretch av hofteleddsbøyerne” samt ”McKenzie Press Up”:

Øvelsen ”Liggende 90”:

Øvelse for avslapping av ryggraden, Liggende 90

Legg deg på gulvet med leggene på en stol, sofa eller lignende, sånn at du får 90 graders vinkel i hoften og i knærne. Armene legges ut mot siden med håndflatene opp mot taket. Stillingen påvirker spenninger og asymmetrier i hoftene og skuldrene, da disse utlignes gjennom påvirkningen fra tyngdekraften og gulvet. Legg merke til at det kan være noen centimeter glipp mellom ryggvirvlene i korsryggen og gulvet når du starter øvelsen. Jo lenger du ligger på gulvet, desto nærmere gulvet skal korsryggen komme, i takt med at de spente hofteleddsbøyerne slapper av. Ligg i stillingen i 5-10 minutter eller lenger (2).

Hvilken type av behandling er mest effektiv når man har vondt nederst i korsryggen?

På samme måte som alt annet, så er det avhengig av individet og problemet, men vi har god erfaring med Naprapatlandslaget sin modell der vi undersøker hvilke deler av kroppen som har en funksjonsfeil, og korrigerer dette med justeringer av ledd, nevrologisk akupunktur samt muskelbehandling. Søker du hjelp, se våre klinikker her.

Både naprapater, kiropraktorer, fysioterapeuter, osteopater og akupunktører behandler ryggsmerter. Finn gjerne en som er anbefalt av noen i din omgivelse.

Hvordan forebygger jeg mot ryggsmerte på best mulig måte?

Det er ingen problem å forebygge mot ryggsmerte, men man er aldri garantert et livet uten smerte uansett hva man gjør. Derfor skal du ikke bli frustrert om du har ”gjort alt”,  men får problemer. Ettersom symmetri, styrke og god bevegelse er sentrale momenter for å  holde en rygg funksjonell, er den beste forebyggende handlingen å jobbe med å holde korsryggen funksjonell, sterk og smidig.

Det gjør du med variert og smart trening. Både løping, yoga og styrketrening er eksempler på aktiviteter som kan bidra til en rygg som har det bra. Vi foretrekker daglig aktivitet, gjerne øvelser som du kan gjøre hjemme- fordi da kan du alltid gjennomføre de! Liggende 90 og yogaens ”universalstilling” er eksempler på fine øvelser som bedrer ryggens funksjon. Foruten trening er det viktig med stressreduksjon, søvn, bra og passe mye mat og gode sosiale relasjoner, for at mennesket skal ha det bra. Og et menneske som har det bra, har mest sannsynlig mindre sjanse for å få ryggsmerter.

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikelforfatter Ole A. Haslestad, Kommunikolog og Naprapat

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Referanser:

1. https://www.sbu.se/contentassets/a1c7fd6945514079bf0db408269e6685/ont_ryggen_ont_nacken_fulltext.pdf

2. Boken Smertefri av Ole Haslestad

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email