Overtråkk ankel

Overtråkk ankel og hva gjøre akutt og på lengre sikt

Overtråkk ankel oppstår når foten vris raskt, og ankelleddet strekkes fort utover sin normale bevegelsesområde. Dette skader leddbånd og muskler med blødning som resultat. Dette gjør vondt og etterfølges av hevelse, missfargning, smerter og vanskligheter med å gå.

Forstuelse eller vrikking av ankelen er synonymer til overtråkk. Dette kan skje når man tråkker skjevt på en fortauskant, lander feil etter ett hopp eller blir utsatt for ett ytre vold i form av en takling under ulike idrettsaktiviteter. I denne artikkelen gir vi deg tips og øvelser for hva du bør gjøre dersom ulykken er fremme, og hvordan du rehabiliterer når den akutte fasen er over;

Kvinne som viser smerte etter overtråkk ankel
Smerte på utsiden av ankelen som fører til store smerter og problemer med å gå, er det typiske ved forstuing av foten i et inversjonsvold (man tråkker «utover»).

Diagnose overtråkk

Ett overtråkk kommer som oftest av ett så kalt inversjonsvold – man får kraften på utsiden av foten slik at muskler og leddbånd her strekkes («storetå peker mot nesen»). Fremfor alt er det leddbåndet som kalles FTA (fibulo-talare anterior) som går fra leggbeinet (fibula) til talus (beinet som ligger straks fremfor helbeinet) som strekkes ved ett inversjonsvåld. Diagnosen setter man etter anamnesen (sykdomshistorien) og en klinisk undersøkelse. Ved et overtråkk blir det ømt på utsiden av ankelen (eller på innsiden ved et eversjonsvold -«at lilletå peker mot nesen»). Det blir vanskelig å gå på foten, det smerter og blir misfarget av blødningen. 

Beinbrudd/ fraktur ved overtråkk?

Det finnes en risiko for benbrudd (fraktur), og man kan benytte seg av Ottawa ankle rules for å avgjøre om man bør ta røntgen. Ottawa ankle rules sier att det skal være ømhet rundt malleolen (navnet på kulene på hver side, nederst på leggen), samt enten ømhet i leggbeinets bakre/midtre del (ved inversjonsvold) eller skinnebenet bakre/nedre del (ved eversjonsvold), eller at det ikke er mulighet til å gå 4 skritt på ankelen. Om Ottawa reglene foreligger så skal man ta røntgen. 

Det samme gjelder om det er ett brudd i foten; smerte i foten OG man ikke kan gå 4 skritt skal man ta røntgen. Kort sagt kan man si at det er bra å ta røntgen om man er usikker. Det er ingen store faremoment med å ikke oppdage ett brudd – men tiden det tar å bli frisk blir betydelig lengre. 

Avrevet leddbånd

Illustrasjon fot og leddbånd, Overtråkk

Leddbånd, som regel FTA-leddbåndet, kan bli delvis eller helt avrevet. Graden av vold, smertegrad, funksjonsgrad og hevelse kan være indikasjoner på hvor skadet leddbåndene kan være. Ved et «vanlig overtråkk» blir som regel leddbånd delvis avrevet.

Hoven ankel etter vrikking

Hevelse av fot etter overtråkk

Ankelen blir alltid hoven etter overtråkk, da det oppstår blødning i muskler og leddbånd. Den initiale behandlingen på skadestedet er RICE – rest/ ice/ compression/ elevation. Ved å ikke belaste foten, men heller legge is på, komprimere med et elastisk gasbind/ bandasje, og heve foten, minimerer du blødningen. Hold gjerne foten hevet i den grad det går, i flere dager. Bruk gjerne is og kompresjon i noen dager også, men sørg for å tillate blodsirkulasjon nok slik at du ikke stopper all blodsirkulasjon til foten(!). Is er bra for smertelindring og for å minske blødningen, men sørg for at du tar pauser og ikke får frostskader.

Hvor lang tid tar det?

Oftest øker hevelsen det første døgnet etter skaden og det kan bli mere smerte. Etter noen uker bruker det å være betydelig bedre. Den siste tiden før det er helt «spilleklar» er noe lengre, avhengig av skadens omfang. 

Behandling ved overtråkk ankel

Behandling hos naprapat av ankel etter overtråkk
Behandling av talus (bein i foten som ofte påvirkes ved overtråkk).

Behandling har til hensikt å få tilbake en fullgod funksjon i forleddet og andre ledd som påvirker. Ved en skade oppstår det en blødning og et forsvar i nervesystemet. Man går med kompensasjoner og stivner i ett annet bevegelsesmønster enn det som er normalt. Dette leder ingen til en nedsatt funksjon i den skadde foten. Det er viktig att man får tilbake full funksjon – tidligere overtråkk er nemlig den vanligste årsaken til ett nytt overtråkk. Hvorfor er det slik? Jo, når nervesystemet ikke reagerer lynraskt ved belastninger, kan man risikere att kroppen ikke rekker å forsvare seg og ta seg inn igjen fra en liten bevegelse i foten – og plutselig har man tråkket over igjen. 

Både ryggen og de lokale ledd skal undersøkes. I tillegg til å øke bevegeligheten i de ledd som har blitt stive, behandles det skadde området med akupunktur og tverre friksjoner for å få en bra legning av muskler, leddbånd og annet bindevev. Med rett behandling oppnår man smertelindring og bedre funksjon. 

Rehabilitering av overtråkk ankel

Rehabilitering er viktig etter ett overtråkk. Det er ønskelig å skape en avslapning i muskulatur som kramper og blitt stiv, og man vil øke blodgjennomstrømningen og få tilbake styrke og bevegelighet. Grunnleggende øvelser som utfall er en utmerket øvelse for å bygge opp en funksjonell fot igjen – men det må programeres og overvåkes av en dyktig terapeut om du ikke er sikker på hvordan dette gjøres. 

En annen øvelse som er bra når du har blitt noe bedre, er å ta en gummistrikk på utsiden av foten (ved inversjonsvold) og legge det rundt den friske foten. Forsøk å vri den skadde foten utover (lilletåen skal søke ut til siden). Dette styrker leddbånd og muskulatur som har blitt utstrekt. 

Her har du noen bra basisøvelser for bedre bevegelighet, funksjon og styrke etter ett overtråkk. 

Øvelse fotsirkler for å styrke foten og leggen

Fotsirkler. Denne øvelsen stimulerer ulike deler av leggen, vristen og fot til en bedre funksjon. Ligg på rygg med det ene benet strakt. Hold det andre benet med 90graders vinkel i kneleddet. Den foten som nå henger løst er den som skal trenes. Lag sirkler med foten, 30 sirkler medurs og 30 sirkler moturs. Siste delen av øvelsen består av å bøye i ankelleddet slik att tær går opp mot ansiktet og bort fra ansiktet, totalt 3 repetisjoner. 

Øvelse tåhev for styrking av leggens bakside

Tåhevninger styrker leggmuskulatur og leder til bedre sirkulasjon av blod og lymfe

Øvelse liggende 90 som gir avslappende rygg og hofte, som påvirker ankelen

Liggende 90 grader.

Påvirker korsrygg og hofter, som «styrer» fotens muskler. På den måten er dette en viktig øvelse for foten, da ryggen er «hånden som styrer Marionetten».

Tøying av leggmuskulaturen

Tøying av leggmuskulatur: heng i en trapp 1 min hver dag: helen synker ned så att baksiden av leggen strekkes ut. 

For behandling av akutte eller kroniske plager etter overtråkk er du velkomne til oss. Du finner din terapeut og våre klinikker her. 

God bedring

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email