skip to Main Content

Bursitt

Bursitt betyr «betennelse i slimpose». Navnet er satt sammen av latinske bursae, som betyr slimpose, og endelsen -itt, som betyr betennelse. En slimpose kan ses som en liten flat væskefylt ballong, og har som oppgave å minske friskjon. Det er mange slimposer rundt om i kroppen; mellom ledd og muskelsener, mellom bein og hud, og mellom sene og hud.

Hvor i kroppen finner vi slimposer?

Skulderbursitt – Bursae subacromiale

Den vanligste plagen vi ser på våre klinikker som omhandler en slimpose, er i skulderen. Denne kalles bursae subdeltoidea/ subacromiale, og ligger mellom musklene susprapinatus/ deltiodeus og en beinbit på skulderbladet som heter acromion. Funksjonen til slimposen(e) er å muliggjøre og opprettholde en god bevegelighet i skulderen, særlig når armene holdes og beveges over skulderhøyde. Når det blir for stor belastning i området, og det blir irritasjon av slimposen da den «gnisser» mellom acromoin/ coracoacromio-leddbåndet og supraspinatussenen, kan det oppstå betennelse. Dette kalles impingement, som er det engelske utrykket for «inneklemming». Også andre slimposer kan klemmes mellom strukturer, men vanligste området for impingement er altså i skulderen.

Hoftebursitt / Bursae trochanterica

På utsiden av hoften, mellom en del av lårbenet som kalles trochanteren, og muskelsenene som går på utsiden av denne, ligger bursae trochanterica. Denne kan bli betent dersom det oppstår friskoj/ overbelastning mellom senene og lårbenet. Smerten vil være på utsiden av hoften på den delen av hoften som «kjennes ut som ben».

Bursitt fremside hofte / Bursae iliopectinea

På fremsiden av hofteleddet ligger bursae iliopectinea, også kalt bursae iliopsosas, mellom hofteleddskapselen og muskelen iliopsoas. Slimposen kan bli irritert ved overbelastning i området, for eksempel ved aktiviteter der det blir mye belastning og bevegelse av fremside hofteledd og muskelen iliopsoas.

Bursitt albue, også kalt studentalbue / Bursae olecranon

Betennelse i denne slimposen kalles ofte «studentalbue», da irritasjonen som regel oppstår etter friksjon ved albuens spiss – som kan oppstå om man støtter seg på albuene på et bord over lengre tid. Slimposen ligger mellom albuen (ulnae) og huden.

Symptomer bursitt

Ved betennelse i bursaen opplever man smerte og nedsatt bevegelighet.

Behandling

En betennelse kan «roes eller ordnes av kroppen selv», dersom belastningen opphører og funksjonen kommer i gang som den skal. For at dette skal skje er det viktig at man minimerer eller unngår den aktiviteten som førte til smerten/ bursitten, og at man eventuelt gjør øvelser som bedrer funksjonen i området, eller får behandling som leder til det samme. Noen ganger er det ikke overbelastning som har ført til problemet, men et traume.

Hva du burde gjøre og ikke burde gjøre, følger allikevel samme prinsipp; roe ned smertende aktivitet, og prøve å løsne opp spenninger i området med øvelser som ikke belaster de involverte strukturene så mye at det gjør vondt verre. Dersom smerten ikke elimineres av dette, kan neste steg være anti-inflammatoriske medisiner (via legen), eller eventuelt injeksjon av kortison. Dette anbefales gjort etter at diagnosen blitt konfirmert med ultralyd eller MR, og selve injeksjonen gis «ultralyd-veiledet», slik at legen ser at kortisonen faktisk kommer der den skal – i slimposen.

Trenger du behandling for dine plager?

Våre naprapater kan hjelpe deg.

/Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter. Kontakt Ole her.

Referanser

  1. D.Aaron, A. Patel, S. Kayiaros, R. Calfee (2011) Four Common Types of Bursitis: Diagnosis and Management Vol. 19
  2. Johnston, C. A. M., Wiley, J. P., Lindsay, D. M., & Wiseman, D. A. (1998). Iliopsoas Bursitis and Tendinitis. Sports Medicine, 25(4), 271–283.
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Subacromial_bursitis, https://en.wikipedia.org/wiki/Iliopectineal_bursa
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538503/#article-30627.s14@
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541096/#article-29596.s17
Back To Top