Fordøyelsen

Fordøyelsen

Problemer med fordøyelsen er ikke uvanlig, og folk søker ofte hjelp for dette. De med en fordøyelse som ikke fungerer optimalt kan ha symptomer som:   

  • Smerte i mageregionen,
  • Energimangel, 
  • Illeluktende kroppsodør, 
  • Dårlig tarmmotorikk, 
  • Høy puls
  • Kvalme 
  • Dårlig appetitt, 
  • Og noen ganger faktisk meget god appetitt.

Hvorfor problem fra mage/ tarm?

Problemer med fordøyelsen er vanligvis forårsaket av et dårlig kosthold, søvnmangel, stress og bivirkninger av medisiner. Ny forskning viser at en av de vanligste årsakene til nedsatt fordøyelsesevne er grunnet dysfunksjon I hjernen. Det er en kraftig forbindelse mellom hjernen og magen, og hvordan de får hverandre til å fungere optimalt. Det er ikke uvanlig at hjernerystelse eller andre hjerneskader er årsaker til fordøyelsesproblemer I tillegg til de ovennevnte symptomene.

Vagusnerven er en viktig årsak til dette. Den stimulerer alle våre abdominale organer; lever, galleblære, tynn- og tykktarm, bukspyttkjertel og får dem til å fungere. Når hjernen vår er påvirket av en skade, slik som hjernerystelse og lignende, er nedsatt fordøyelse en fellesnevner.

Fordøyelse og migrene

En annen tilstand som er ofte forbundet med fordøyelsen er migrene. Dette fordi migrene er forårsaket av en dysfunksjon i hjernen som reflekterer seg selv i pasientens fordøyelsesevne. Altså, nedsatt funksjon i hjernen nedsatt funksjon i fordøyelsen.
Så mange som 35% av voksne søker hjelp for problemer i fordøyelsen. Disse tilstandene kan veksle mellom mageknip, morbus Crohns, ulcerøs kolitt, og IBS (Irritable Bowel Syndrome).

Dette er tilstander som i tilfeller kan hemme pasienten stort i hverdagen, og mange sliter med angst, panikkanfall og mye smerter i tillegg. Når vi fordøyer maten vi har spist, produserer magen vår store mengder proteiner som vi kaller nevrotransmittere. Disse proteinene er ansvarlig for hvordan vi føler oss, og er med på å bestemme om vi er glad, rolig og får nok søvn.
Altså, en dårlig fordøyelse fører til en ikke så glad hjerne.

På grunn av dette er det meget viktig å undersøke grundig og nøyaktig i henhold til pasientens symptomforklaringer. Det er så mange forskjellige alternativ som kan være årsak til at fordøyelsen yter under evne, at det må til en kliniker som er trent til å analysere alle mulige årsaker til sykdomstilstand for å hjelpe deg. Hvis du eller en nær deg sliter med fordøyelsen, og det ikke har blitt bedre kan det være at problemet kommer fra hjernen. Årsaken kan være en hjernerystelse som har skjedd, nylig eller ei.

 

Behandling

Etter å ha vurdert alle alternativer til hva nedsatt fordøyelsesevne kan forårsakes av, vil vi i naprapatlandslaget gledelig tilby deg en behandlingsplan som kan rehabilitere og optimalisere din livskvalitet, uten symptomer på nedsatt fordøyelse. Alle terapeuter i Naprapatlandslaget kan hjelpe deg med å behandle spenninger som kan påvirke vagusnerven og derfor fordøyelsen.

Bestill en undersøkelse på naprapatlandslaget.no eller ring oss for en helt uforpliktende samtale.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5787318/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641835/

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email