Kjevesmerter

Kjevesmerter og hvordan senke spenningene

Kjevesmerter kan oppstå av flere ulike grunner og kan forårsake problemer med ​gaping, tygging eller konstante smerter​ uavhengig av posisjonen til kjeveleddet. ​Tenner, kjeve, kjertler i halsen samt muskler i kjeve og hals er alle mulige bakomliggende årsaker til verk i kjeven.​

Vi skal i denne artikkelen se nærmere på ​hva kjeveleddet er, og hva som kan skape smerte eller andre problemer​ i kjeveleddet og områdene rundt. Du får også tips om ​behandling og egenbehandling;

  • Årsaker til kjevesmerter
  • Behandling
  • Egenbehandling og tips
  • Anatomi
Egenmassasje kjevemuskler

Årsaker til kjevesmerter

Som nevnt innledningsvis er det en ​mengde ulike faktorer som kan påvirke kjeven og skape problemer med smerte i området​. For oss som diagnostiserer og behandler problemer relatert til muskel og ledd, er det selve kjeveleddet og de muskler og områder i nakken som påvirker denne som står i fokus. Men vi skal også se på andre årsaker til kjevesmerte:

Kjevesmerter på grunn av spenninger og låsninger i nakke og kjeve

Når verken i kjeven kommer fra selve ​kjeveleddet​ er det som regel enkelt å stille diagnosen; ​smerten er lokal over leddet på den ene siden​ (høyre eller venstre), ​problem med å gape høyt​, kjeven kan ​låse seg​ og det kan komme kneppelyder fra leddet​ da disken som ligger i leddet ikke får rett plassering. Problemet oppstår som regel over tid og uten foranledende trauma. Selve tannbittet (ocklusjonen) kan påvirke kjeveleddet om tennene er skjeve og hver tyggebevegelse skaper en usymmetrisk og belastende bevegelse i kjeveleddene.

En annen årsak til problemet er spenninger i ​kjevens muskulatur samt nakken, som indirekte påvirker kjeveleddene​. Test selv med hodet i en nøytral posisjon å åpne og lukke munnen slik at tennene slår sammen. Deretter legger du hodet på skakk og gjør det samme igjen. Kjenner du at tennene ikke møter hverandre på samme måte når du da tygger? Dette skjer fordi det er mange muskler og bindevevshinner som påvirker kjeveleddenes bevegelse. Når vi behandler kjeveproblematikk er nakkens funksjon sammen med musklene i kjeven noe av det vi undersøker.

Vondt når jeg gaper og vondt når jeg tygger/biter:

Som beskrevet ovenfor relateres dette ofte til bittet og kjeveleddet. Men det kan også påvirkes av for eksempel tannhelse, se fortsettelsen:

Tannverk og vondt i kjeven

Alle som har hatt vondt i en tann vet at det kan være ganske smertefullt, og mange har opplevd en dov smerte ikke bare i eller ved selve tannen, men litt mer spredt i området. Spesielt vil underliggende ​visdomstenner​ kunne trykke på strukturer som leder til kjenninger i kjeveleddet. Om man ikke finner noe i undersøkelsen angående bittet eller funksjonen fra nakken, kan tannlegen hjelpe til med å undersøke tannstatus, med røntgen for å se hvordan det står

til med blant annet visdomstenner eller annen problematikk som kan gi utslag mot kjeven.

Sår hals og verk i kjeven

Inflammasjon og andre tann-relaterte problem kan altså gi opphav til vondt i kjeven. En ​betennelse i halsen​, bakteriell eller viral, kan også gi smerte i kjeven. Har du noen gang hatt problem med halsmandlene kan du kanskje ha opplevd dette. Er dette årsaken kjenner man selvsagt smerte og sår hals, som også gir en verkende smerte mot kjeven. Legen kan hjelpe deg med å undersøke saken, og kan skrive ut antibiotika ved en bakteriell infeksjon. Er det virus leges det av seg selv på rundt en uke.

Betennelse i kjeven

En ekte inflammasjon har tegn som ​rødhet, smerte, hevelse, varme​ samt funksjonspåvirkelse som sine følgesvenner (kliniske tegn på inflammasjon). Ved en ekte inflammasjon gir legen antiinflammatoriske legemiddel. Har man en klinisk inflammasjon pleier man å forstå at det er noe man burde oppsøke legen for; smertene og allmennsymptomene er såpass påtagelige.

Problem med balanse, hørsel og kjevesmerter

Har man en påvirkning på kjevens/ansiktets sensorikk (følelse), motorikk (litt slappere i mimikken på ene siden), og har verk i øret/kjeven og eventuell ringing i øret, skal man dra ørene til seg. Det kan være tegn på akustikusneurom​, som er en sjelden form for godartet tumor i innerøret. Ettersom innerøret er setet for tumoren påvirker det gjerne hørsel og balanse, da hørsel-og balansenerven ligger her. Har du disse symptomene skal du utredes hos​ øre/nese/hals-spesialist​. Selv om det er en godartet form for tumor, kan en voksende tumor gjøre skade, og skal umiddelbart behandles. Er du usikker, hør med legen din.

Behandling av kjevesmerter

Om årsaken til kjevesmerten er av ​muskel- og leddart, kan naprapaten hjelpe deg med å undersøke og behandle ​de “funksjonsfeil” man finner. De store tyggemusklene ved kjeven har ofte spenninger ved disse tilfellene, og man kan også påvirke de mindre tyggemusklene innvendig i munnen, terapeuten har da på seg plasthansker. ​Nakken og halsens muskulatur​ kan også ha spenninger som leder til funksjonelle problemer som leder til smerte eller gap/tyggeproblem i kjeven. Om vi anser at du skulle hatt en sjekk hos tannlege, øre/nese/hals-spesialist eller annen instans i stedet for eller samtidig som vår behandling, opplyser vi om det.

Behandlingen hos oss skal minske spenningen i muskler som skaper spenninger og feilaktig bitt og bevegelse i kjeveleddet, og sikter til å normalisere nakkens posisjon og funksjon slik at kjeven beveger seg optimalt. Vi gjør dette ved å j​ustere stive ledd og gir muskelbehandling gjennom å trykke på spente muskler i tillegg til medisinsk akupunktur. For helbredelse kreves det alltid god sirkulasjon for å gi næring og oksygen til vev, og transportere bort slagg. Vi forsøker alltid å​ forbedre lymfestrømmen ved kjeveproblem relatert til muskler for å minske smerten.

Undersøkelse og behandling kjeve og nakke hos naprapat
Behandlingen hos naprapaten er rettet mot å påvirke spenningsgraden i kjevens muskulatur slik at funksjonen blir bedre og smerten forsvinner.

Egenbehandling og tips for vondt i kjeven

Om det er et muskulært problem som har skapt verken i kjeven, er det ofte en økt spenning i tyggemuskulaturen som har delaktighet i dette. Årsaken til det er som regel ​økt stress, som leder til et ikke-bevisst “biting”​. Dette kan skje på dagtid eller nattestid i søvnen, og med eller uten gnissing av tennene (bruxism). Egenbehandlingen er ​avslapping av kjevens muskler og spenningsgraden i kroppen generelt,​ og selvklart i beste fall at man nærmer seg en ​løsning for de mentale/emosjonelle bakomliggende årsakene ​til at spenningene har oppstått. For dette kan det være bra å besøke en terapeut som kan hjelpe med dette.

Øvelser for kjevesmerter

Egenmassasje kjevemuskler
Masser kjevemuskulaturen litt hver dag, eksempelvis 30 sekunder pr. gang. Dette kan hjelpe med å senke spenningen. Pust med magen. Såkalt “toppusting”, der du løfter brystkorgen og får en høy pust i stedet for å puste lengre ned med mye bevegelse rundt diafragma, belaster nakke og etterhvert kjeven. Tren på å puste med magen.
Liggende avslapningsøvelse med pust
Pust med magen

Bittskinne

I blant kan en bittskinne være en del av løsningen, snakk med tannlegen og terapeuten din om dette kan være en del av løsningen for deg.

Anatomi

Selve kjeveleddet er det leddet som muliggjør bevegelse i kjeven slik at vi kan åpne og stenge munnen, tygge og prate​. Leddet består av det mange kaller “kjeven” eller ​“kjevebenet”​ (mandibulae) samt den delen av​ kraniet​ som dette benet leder mot (temporalbenet). Kjeveleddet er selvfølgelig bilateralt, det vil siat det finnes både på høyre og på venstre side. Mellom mandibulae og kraniet ligger det ​en disk som gjør bevegelsene smidige​ og forhindrer slitasje. Måten leddet beveger seg ved åpning og stenging av munnen gjør at det kalles et eggledd; leddytene “ruller” mot hverandre.

“Geiteskjegget” og hvordan du kan kjenne leddets bevegelse

Det finnes en mengde ulike muskler som samarbeider i bevegelse av kjeven; visse muskler åpner og andre stenger. I tillegg til musklene rundt selve kjeveleddet, finnes det flere muskler i blant annet halsen som påvirker kjeven, svelget og tungebenets bevegelser. ​Du kan selv kjenne selve kjeveleddets bevegelser gjennom å plassere langfingrene dine framfor utbuktningen som løper bakover foran øreåpningen​ (for de som er nysjerrige: utbuktningen kalles tragus på latin fra tragos, som betyr geiteskjegg. Dette på grunn av at området kan se ut som et geiteskjegg). Åpne og lukk kjeven mens du holder fingrene over området og kjenn hvordan det åpnes og lukkes i leddet.

Nervene som styrer kjeven

Tyggemuskulaturen styres i hovedsak av en nerve fra hjernen (kranialnerve) som kalles ​trigeminus​. Trigeminus er en tykk nerve og har sitt navn fra at den er tredelt, den ene gjør at vi har følelse ved øynene/pannen, den andre i overkjeven mens den tredje delen (mandibularis) styrer den viktigste tyggemuskulaturen. Det finnes en diagnose som heter trigeminusnevralgi, somer nervesmerte i denne nervens utbredningsområde. Trigeminusneuralgi er en årsak til smerte i kjeve og ansiktet.

Her finner du Naprapatlandslagets klinikker. Del gjerne dette.

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter. Kontakt Ole her.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad, Naprapat og Kunninikolog

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Referanser

  1. Wieckiewicz, Mieszko; Boening, Klaus; Wiland, Piotr; Shiau, Yuh-Yuan; Paradowska-Stolarz, Anna  (2015). Reported concepts for the treatment modalities and pain management of temporomandibular disorders. The Journal of Headache and Pain, 16(1), 106–.         doi:10.1186/s10194-015-0586-5     
  2. Suenaga, Shigeaki; Nagayama, Kunihiro; Nagasawa, Taisuke; Indo, Hiroko; Majima, Hideyuki J. (2016). The usefulness of diagnostic imaging for the assessment of pain symptoms in temporomandibular disorders. Japanese Dental Science Review, (), S1882761616300205–. doi:10.1016/j.jdsr.2016.04.004 
  3. Kim, Doori; Ko, Seong-Gyu; Lee, Eun-Kyoung; Jung, Boyoung (2019). The relationship between spinal pain and temporomandibular joint disorders in Korea: a nationwide propensity score-matched study. BMC Musculoskeletal Disorders, 20(1), 631–. doi:10.1186/s12891-019-3003-4
  4. Armijo-Olivo, S.; Pitance, L.; Singh, V.; Neto, F.; Thie, N.; Michelotti, A. (2015). Effectiveness of Manual Therapy and Therapeutic Exercise for Temporomandibular Disorders: Systematic Review and Meta-Analysis. Physical Therapy, (), ptj.20140548–. doi:10.2522/ptj.20140548

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email