Schlatters

Schlatters – kan man påvirke det?

Schlatters er en lidelse som rammer fremfor alt unge idrettsutøvere. Nedenfor kneskålen er det en knøl som senen til fremsidens lårmuskel quadriceps fester inn i. Denne knølen blir hoven og smertefull ved Schlatters, og årsaksmekanismen tros være at skjelettet ikke har vokst seg sterkt nok for å tåle den store belastningen som kneet utsettes for. 

Hvorfor oppstår Slatters/Mb Schlatter/Osgood Schlatter/Schlatters sykdom?

Alle disse er ulike navn på Schlatter. Barn og unge som trener idretter som medfører store belastninger på bena (knærne) er i risikosonen for å få Schlatters, som er en helt ufarlig ”sykdom” som på sikt leger av seg selv. Visse får problemet i ett kne, andre i begge. Lårmusklene fester inn i skinnbenets fremside via en sene, noen centimeter nedenfor kneskålen. Området der senen fester inn heter på latin ”Tuberositas Tibiae (=”knølen på skinnbeinet”). Det er denne knølen, som tydelig kjennes på alle mennesker, som hovner opp til å bli enda mer tydelig om Schlatters oppstår.

Man tror at det voksende individet som belaster kneet mye får ett stort drag i patella-senen og drar i innfestet til skinnbeinet som ikke er sterkt nok til å tåle belastningen.

Anatomisk illustrasjon kne
Nederst til høyre i bildet ser du innfestet av ”Patellar tendon/Ligament» (kneskålsenen) i skinnbenet. Det er i dette området det bygges på med vev og blir hovent ved Schlatters.)

Symptom ved Schlatters

  • Hovent over tuberositas tibias område (øverst på skinnbenets fremside)
  • Smerte ved belastning
  • Palpasjons-ømhet (det gjør vondt om man trykker direkte på området)

Hvor lang tid tar det før jeg blir smertefri?

Det kan ta noen måneder til halvannet år innen smerten forsvinner. Den hovne knølen kan i mange tilfeller bli igjen livet ut. Vår erfarenhet er at man kan påvirke prognosen med rett behandling og trening (og hvile). For en idrettsutøver som belaster begge knær like mye, vil det kunne oppstå Schlatters eller annen type av belastningsskade i ett eller begge knærne. Ved unilaterale smerter (en side, i dette fallet ett kne), kan det tyde på at knesmerter i større grad påvirkes av «funksjonsfeil» i bevegelseskjeden som utløser en overbelastning.

Behandling av Schlatters

Vi behandler Schlatters gjennom å optimere korsryggens funksjon sånn at nervene som styrer fremsidens lårmuskel fungerer som de skal, og derigjennom gir fullgode signaler til musklene. Tenk deg metaforisk at noen står på en vannslange og hindrer vannet fra å stå ut av vannsprederen, og at det i stede renner litt vann noen centimeter ut fra sprederen. Sånn kan du forestille deg med nervesystemet også; om nerven ikke fungerer bra (låsning i ryggen – eller ”noen står på vannslangen”) blir det dårligere «trykk» i muskelen (nerve-muskelkontakt), slik at overbelastning oppstår.

I tillegg til justering eller mobilisering av rygg, bekken og andre ledd som kan være påvirket, behandler vi området ved kneet for å minske smerten.

Sindig-Larsens sykdom

Sindig-Larsens syndrom eller sykdom har lignende symptomer og bakgrunn som Schlatters (og hopperne/ jumpers knee), men det er senens innfeste på kneskålens nedre kant som får små avrivninger grunnet belastningen. Behandlingen og øvelsene for å skape bedrede mekaniske forutsetninger er like de med Slatters/ Schlatters, og du kan trygt bruke de samme øvelsene for alle typer av «overbelastningsskader» i kneet (se gode eksempler nedenfor).

Øvelser ved Schlatterkne

I tråd med retningslinjene over gjeldende funksjonen i hele kroppen (spesielt korsryggen), anbefaler vi øvelser som bedrer ryggens og hoftenes forutsetninger. Her har du noen øvelser du bør teste:

Øvelsen "Liggende 90", en øvelse der man ligger på rygg med hofter og kneledd i 90 grader
Liggende 90. Du ligger i 90 grader i hofteledd og kneledd, leggene hviler på en stol eller lignende. Ligg med armene nedover håndflatene pekende opp mot taket. Ligg i denne posisjonen i 5-15 minutter, det hjelper korsryggen å bli mer symmetrisk og funksjonell.
Universalstillingen kvinne som ligger og vrir ryggraden
Universalstilllingen. Forbedret bevegelse i ryggen gjennom å mobilisere: her er ”universalstillingen”. Ligg i 1 minutt per side hver dag.)
Diagonaltrening bakre muskelkjeden
Diagonaløvelse, bilde 1. Sterk musklene på BAKsiden av låret samt skinken for en bedre muskelbalanse.)
Diagonaltrening bilde 2
Bilde 2 diagonaløvelse

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email