Whiplash – nakkesleng og hvordan du kan bli bedre
Whiplash er engelsk og betyr pisk (fra whip) og snert/sleng (fra lash), og er en benevnelse som benyttes når nakken blir utsatt for en ukontrollert bevegelse (hodet bøyes bakover, så framover) og strukturer skades. En whiplash-skade (nakkeskade) kan oppstå ved trafikkulykker, fall fra hest eller sykkel, eller andre typer av høyenergi-fall/slag som gjør at nakken strekkes og bøyes raskt. Whiplash brukes ofte som diagnose eller benevnelse hvis man har blitt påkjørt bakfra i trafikken.
- Symptomer nakkeskade
- Whiplash – Hvor lang tid etter uhellet oppstår symptomene?
- Undersøkelse ved mistenkt whiplash-skade
- Behandling av whiplash
Viktig: Whiplash kan forekomme av andre uhell enn bilkollisjon. Og man kan absolutt få en smell uten at det fører til problemer!
Symptomer nakkeskade
Om hodet plutselig bøyes eller strekkes i en retning og kraften er så stor at nakken ikke klarer å bremse bevegelsen tilstrekkelig, vil strukturer i nakken som muskler, ligament, leddkapsler og nerver bli strukket ut. Dette hurtige strekket av strukturene (forstuing) fører til en blødning lokalt i vevet. Skaden kan være mer eller mindre stor, men ved en typisk forekomst av whiplash-skade, vil det ikke foreligge større skade på skjelettet, som for eksempel et brudd. Det er mindre vanlig at røntgenundersøkelser påviser fraktur i nakkeregionen etter en whiplash. Smerter eller problemer kan likevel oppstå, selv om ingenting er knekt eller avslitt. Noen vanlige symptom er:
- Hodepine
- Nakkesmerter
- Stiv nakke
- Svimmelhet
- Synspåvirkning
- Smerter og prikking/dovning i armene
Whiplash – Hvor lang tid etter uhellet oppstår symptomene?
Smerte og andre problemer i nakken kan komme umiddelbart etter et uhell, men kan også oppstå en stund etter hendelsen. Til dette kan det være flere forskjellige årsaker:
Stresshormoner
Umiddelbart etter man blir utsatt for en slik brå bevegelse som whiplash, vil stresshormoner (bl.a. adrenalin) skilles ut, slik at man kjenner mindre eller ingen smerte. Utskillelsen av stresshormoner vil med tiden normalisere seg, og derfor kan smerten først komme timer eller dager i etterkant.
Funksjonelle begrensninger
Mange opplever at de får problemer med nakken først måneder eller år etter de fikk nakkesleng. Det kan være vanskelig å si med sikkerhet at det har en sammenheng med den ene hendelsen, men som naprapat er det lett å se for seg et hendelsesforløp som forklarer en tidvis sen forekomst av smerte;
Ved en nakkesleng skades strukturer i nakken som påvirker halsryggradens bevegelser og funksjonen til nerver og muskler i området. På kort sikt er det kanskje ikke noen åpenbare symptom, men over tid, når bevegeligheten er blitt verre og musklene er blitt svakere, så vil en dag symptomene komme. ”Begeret” er da blitt fylt opp over tid, og den siste dråpen får kanskje begeret til å renne over, en god stund etter uhellet.
Undersøkelse ved mistenkt whiplash-skade
Whiplash-skader har ofte ingen synlige påvirkninger ifølge radiologen. Til tross for dette kan smerte forekomme. Om kraften er stor nok ved en whiplash kan selvfølgelig brudd forekomme i halsryggradens virvler, men er ikke nødvendig for å påvise en whiplash-skade.
Røntgen nakke
Ved mer alvorlige nakkeulykker tar man røntgen for å se om det har oppstått skade på skjelettet. En kan også ta MR, hvor man vil kunne avdekke eventuelle skader på mykdelsvev. Dette er mest vanlig å gjøre om pasienten har neurologiske symptom, eller om de har langvarige symptomer som ikke er blitt utredet tidligere. I de fleste whiplash-tilfeller finner man ingen diagnose til smerten ved disse metodene.
Manuell undersøkelse
Selv om man ikke ser noe på et røntgenbilde, så kan en liten så vel som en stor ulykke påvirke nervesystemet vårt, og forårsake smerter. Årsaken er at nervesystemet vårt kan påvirkes og forstyrres, uten at noe typ av vev er blitt ødelagt. Det samme gjelder for øvrig muskel- og leddplager. En kan ha veldig vondt, selv om man ikke finner noe spesifikt ved en røntgenundersøkelse.
Hos naprapaten
Den manuelle undersøkelsen hos naprapat, kiropraktor, lege m. fl. bygger på å undersøke hvilke funksjonelle begrensninger som har forekommet. Vi undersøker bevegelighet i leddene, om muskler er spente og er adekvat sterke, og om pasienten har adekvat neurologisk funksjon. Sykdomshistorien og denne undersøkelsen kan gi svar på om du har whiplash. Viktig: Vi vet i dag at det mentale påvirker smerte man har opplevd. En person som uroer seg for nakken sin etter en bestemt hendelse, har betydelig verre prognose enn en person med «samme nakke» som ikke bekymrer seg overhodet. Derfor er det å ikke uroe seg god medisin for å holde seg smertefri.
Behandling av whiplash
Har du undersøkt en whiplash uten dokumentert skade kan man behandle problemet med ulike teknikker for å gjenopprette normal funksjon i nervesystemet. Akupunktur, triggerpunkts-behandling, leddjustering og rehabiliteringsøvelser kan være effektivt for å bli smertefri.
Hva kan man gjøre selv?
- Initialt; hvile. Om kroppen utsettes for et kraftig nok traume krever den hvile. En stresset kropp leger langsommere enn en rolig en. Pust med magen for å aktivere det parasympatiske nervesystemet, slik at muskulaturen i nakken slapper av.
- Kort tid etter skaden kan man begynne med aktivitet. Frakturer o.l. skal naturligvis være utesluttet på forhånd.
- Is på det smertende området.
- Trening/rehabilitering. Bevegelse kan være god medisin. Kroppen leger seg ofte selv når man aktiviserer det som er blitt skadet. Kanskje en trenger hjelp for å vite hvilken smerte man skal unngå, og hvilken man skal tolerere. Generelt sett er trening bra! Du vet selv best hvordan du skal bevege deg for å leges. Men uten rehabilitering kan det være vanskelig å gjenopprette full funksjon. Her er noen øvelser som du kan gjøre selv for å forbedre din funksjon.
Øvelser
Pust
Pust inn med nesen og ut med nesen eller munnen. Prøv å pust med magen, slik at nakkens muskulatur slapper av
Diagonale løft
Diagonale løft gjør brystryggen, skuldrene og nakken sterkere på en behagelig måte.
Trenger du undersøkelse og behandling? Klikk her!
Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget
Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.
Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget
Referanser
- Sterling, M. (2014). Physiotherapy management of whiplash-associated disorders (WAD). Journal of Physiotherapy, 60(1), 5–12.
- Malanga, G., & Peter, J. (2005). Whiplash injuries. Current Pain and Headache Reports, 9(5), 322–325.
- Bannister, G., Amirfeyz, R., Kelley, S., & Gargan, M. (2009). Whiplash injury. The Journal of Bone and Joint Surgery. British Volume, 91-B(7), 845–850.
- Boken «Smertefri» av Naprapatlandslaget
- https://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/whiplashskada-halsryggsdistorsion-pisksnart-2/