Artrose

Artrose

Artrose er den vanligste leddsykdommen og er vanligst fra 50-årsalder og oppover. Det kan oppstå i mange ledd i kroppen, men de vanligste er fingre, stortå, knær, hofter og skuldre. Det er heller ikke uvanlig at det oppstår i ryggraden. 

Artrose er noe som vil ramme en stor del av befolkningen i større eller mindre grad i løpet av livet og det kan føre til utfordringer ved gjennomføring av daglige gjøremål.

Sykdommen kommer av at leddbrusken brytes ned gradvis og det blir en kronisk tilstand i leddet. Typiske kjennetegn er smerte, stivhet og redusert bevegelse i leddet. Det kan oppstå inflammasjon med varmeøkning, hevelse og økt mengde væske i leddet. 

 Symptomer på artrose

Artrose gir stivhet og smerter, og vil ofte være verre under og etter belastning, eller når du har sittet en stund, blitt kald og skal reise deg igjen. Nattesmerter kan også oppstå. Symptomene i seg selv vil ofte være indikator nok til å fastslå diagnosen, men røntgen kan også påvise tilstanden, selv om opplevde plager og røntgenfunn ikke alltid har en tydelig sammenheng.

Symptom:

* stivhet 

* smerte i og rundt ledd

* redusert bevegelse

* hevelse

Årsaker til artrose 

Det er ulike grunner til hvorfor artrose oppstår, da både skade, feilstillinger, belastning og genetiske faktorer spiller inn. Det forskes mye på sykdommen, da sykdomsforløpet ikke er helt klarlagt.

Ved artrose forandres brusken i leddet ved at den blir brutt ned/ blir tynnere, mer ruglete og ben-pålagringer kan oppstå. Den støtdempende funksjonen til brusken reduseres, det blir en ujevn flate som på sikt kan gi en feilstilling i leddet. 

Overvekt kan ha en påvirkning, da spesielt i kne- og hofteledd. Siden sykdommen øker med alderen har man lenge trodd at slitasje etter langvarig bruk er en viktig årsak, men i senere år har forskere sett at artrose ikke bare har en klar mekanisk bakgrunn, som slitasje, men at den også kan være systemisk, noe som betyr at det rammer hele kroppen. Det oppstår da en kronisk betennelse i brusken i leddene. 

Det er viktig å huske at både brusk, muskler og skjelett skal belastes for å fungere optimalt, men det er viktig med en balanse slik at det ikke blir overbelastning, for da øker risikoen for artrose.

Behandling av artrose

En fysisk aktiv livsstil med trening og god generell helse har vist seg å redusere smerte og øke funksjonen hos artrosepasienter. For de aller fleste vil bevegelse, belastning og bruk av leddene være den beste behandlingen. Inntil nylig har dette vært en diagnose hvor løsningen har vært avlastning og hvile, før eventuell operasjon. Nå har det vist seg at trening, og spesielt tung styrketrening, bremser, stopper og av og til snur prosessen. Da er det spesielt styrkeøvelser for muskulatur rundt det påvirkede leddet som er viktig. Dette kan gjøre litt vondt i starten, så følg med på hvor lenge smerten sitter i og om det oppstår hevelse og/eller varmeøkning. En generell regel er at de økte smertene skal forsvinne innen 24 timer og bør ikke være mer enn 3 på en smerteskala fra 1 til 10.

Det beste er om artrosen oppdages i en tidlig fase og det fås kyndig hjelp og veiledning for rett belastning og opptrapping av aktivitet. 

Naprapaten behandler artrose gjennom å skape bedre funksjon i muskel- og leddsystemet, slik at sirkulasjonen forbedres og at kroppen fordeler belastningen på en bedre måte, slik at ikke det aktuelle leddet blir med belastet enn nødvendig.

Legemidler

Legemidler kan brukes for å redusere smerte og stivhet som igjen kan gjøre at pasienten får bedre funksjon og økt livskvalitet, men det finnes ingen legemidler med bevist bruskbevarende effekt.

Operasjon

Operasjon er et alternativ for en liten andel av artrosepasientene og vil kunne anbefales for de som virkelig behøver det og vil få en kraftig økt livskvalitet av kirurgi. 

Artikkelforfatter

Teksten er skrevet av naprapat Silje Moland med støtte i bøkene ”Reumatologi” av Lars Klareskog, Tore Saxne, Yvonne Enman, samt ”Smertefri” av Naprapatlandslaget. Stort medisinsk leksikon og forskning.no har også vært brukt.

Silje Moland jobber ved Naprapatlandslaget Stavanger, og har lang fartstid som naprapat.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email