Vondt i albuen

Vondt i albuen og viktige tips

Vondt i albuen kan oppstå etter traumer eller overbelastning.​ De ​vanligste problemene knyttet til albue er​ tennisalbue​ (lateral epikondylalgi) ​og golfalbue(medial epikondylalgi). Smerte hindrer ofte normal funksjon og betyr at du ikke kan utføre hverdagslige aktiviteter uten smerter.

Det kan gjøre ​vondt å bøye armen, løfte ting og klemme hånden​ (som å ta andre i hånden og hilse). Du kan ogsåhasmerterpånattenellernårduvåkner. I​ denne artikkelen skal vi se nærmere på​ hva som kan være feil og hvordan vi kan påvirke det. Vi vil gå gjennom følgende:

  • Epikondylalgi (tennisalbue og golfalbue)
  • Overstrekk av albueleddet
  • Bursitt (slimhinnebetennelse)
  • Betennelse i albuen
  • Behandling og trening

Epikondylalgi – smerter på innsiden eller utsiden

På latin heter kulene nederst på overarmen ved albueleddet “epikondyler”. Tidligere ble tennisalbue og golfalbue klassifisert som inflammatoriske tilstander, og etter at betennelse på latin er “-it”, var diagnosen epikondylitt. Det antas nå at det sjelden er en sann betennelse i disse forholdene, og diagnosen er nå epikondyla​lgi​, noe som betyr ​smerter i epikondylen (kulen på overarmen).​ Ved smerter på innsiden kalles det medial epikondylalgi, ved smerter på utsiden kalles det en lateral epikondylalgi. Om du står med hendene langs siden og med tommelen vendt bort fra deg (håndflaten forover), er det den laterale epikondylen på tommelsiden og den mediale er da på lillefingersiden.

Tennisalbue – det vanligste problemet ved vondt i albuen

Vi har laget vår egen artikkel dedikert til lateral epikondylalgi (tennisalbue). 

Mann viser at han har Vondt i albuen

Golfalbue

Golfalbuen er altså på ​innsiden av albuen.​ Tilstanden har fått navnet golfalbue da den kan oppstå etter golf. Det kan være verdt å påpeke at man kan få golfalbue av andre ting enn å spille golf (for eksempel tennis), det samme gjelder tennisalbue. Irritasjonen og smertene ved kulen oppstår på grunn av overbelastning.

Overstrekk av albueleddet

Man kan strekke albueleddet, som kan irritere beinhinnen (periost) på baksiden, og/eller skape en strekk av muskler/sener/kapsel på framsiden. Om det ikke har oppstått en skade i leddet, helbreder dette seg ofte raskt selv.

Bursitt (slimposebetennelse)

Slimposer er små “friksjonsdempere”, som vannfylte ballonger som gjør at sener ikke irriteres når de er borti andre ting. Disse slimposene (kalt bursa medisinsk) kan irriteres/bli betente. Ved albuen sitter en slik bursa på baksiden av ulnaens del olecranon. ​Bursae olecranon kan irriteres eksempelvis om man sitter og skaper friksjon på albuen når man sitter og leser med albuene på skrivebordet.​ Når disse slimposene blir betente blir det mye hevelse og smerter. Tilstanden går ofte over av seg selv, men om du har store besvær, med eller uten allmenpåvirkelse, kan du oppsøke legen din. Ved ekstreme tilfeller drenerer man væske fra området.

Vondt i albuen grunnet slimposebetennelse, hevelse
Bursitt (slimposebetennelse)

Betennelse i albuen?

Som tidligere nevnt er tennis- og golfalbue ingen inflammatoriske tilstander. Slimposebetennelse er det, og det kan også finnes andre strukturer som kan blir betente.

Vi undersøker hva din albuesmerte årsakes av, og behandler de områdene som ikke gjør jobben sin korrekt. Dette er individuelt, og man må undersøke hva som er problemet i hvert unike tilfelle. Ofte er det låsninger i nakke, brystrygg, en av albueleddene eller håndleddet som er det primære problemet.

Naprapat undersøker nakke som påvirker albuen
Bevegelsesanalyse av nakken, som påvirker nervene i albuen.

Hvor lang tid tar det å bli kvitt vondt i albuen?

Det avhenger av hvor lenge du har hatt problemet, hvor mye smerte du opplever, i hvilken grad du gjør øvelsene osv. Generelt sett tenker vi at smerte i albueleddet kan ta lengre tid en andre smertetilstander, spesielt om det har pågått en stund. Derfor rekommanderer vi å ta tak i problemet så fort som mulig og ikke vente.

For å ta kontakt med en terapeut i Naprapatlandslaget kan du se oversikten over de norske klinikkene her.

Øvelser som er effektive dersom du har vondt i albuen

En klassisk øvelse for golfalbue og tennisalbue er eksentrisk trening, som betyr trening under muskelforlengelse. Dette gjør du for eksempel ved å løfte en hantel (som om man gasser på mopeden og omvendt med en golfalbue) med hjelp av den andre hånden, men senker vekten igjen med kun problemarmen (man belaster da vevet under en forlengelse, dette er fasen man er sterkest i). Dette er imidlertid en øvelse som forutsetter at problemet kommer fra albuen. Tidligere nevnte vi at man ikke skal skyte budbringeren. Om problemet sitter i en stiv brystrygg eller nakken, men dårlig funksjon og overbelastning av albuen som resultat, hvor bra er det da å overbelaste den enda mer?

Her er noen øvelser du kan gjøre som ikke belaster albuen, men som skaper bedre funksjon i​ hele kroppen​, eller i et større sammenheng, og dermed optimaliserer bevegelsesområdet og ikke bare symptomet. Ofte overbelastes nemlig albuen da funksjonen i nakke og skuldre ikke er optimal.

Test disse:

Øvelse for styrke og bevegelighet skuldre og rygg
Superman​: stå med knytta hender og press håndflatene opp mot taket. Se opp og hold i 1 minutt. Øvelsen påvirker blant annet nerven som er mest involvert i å detektere smerte ved albuen i tillegg til muskler og ledd som får brystryggen og nakken i bedre form. Disse er fundamentet for at armen skal fungere.
Øvelsen "Liggende 90" for å påvirke rygg og skuldre
Liggende 90. Ligg på gulvet med underbeina på en stol, sofa eller lignende slik at du får en 90 graders vinkel i hofta og en 90 graders vinkel i knærne. Legg armene langs siden med håndflatene mot taket. Posisjonen påvirker belastningen og asymmetrien i hoften og skuldrene når de utjevnes med tyngdekraften og gulvet. Legg merke til at det kan være et gap mellom korsryggen og gulvet når du begynner på øvelsen. Jo lenger du ligger på gulvet, jo nærmere vil korsryggen komme, og dette er fordi hoftebøyene slapper av. Arbeid med øvelsen i 5-10 minutter.

Illustrasjonsbilde albue med radius, ulnae og humerus
Overarmen som møter de to underarmsbenene (radius og ulnae)

Hvordan er albuen bygget opp?

Albuen består av overarmsbenet (humerus) som møter de to beina i underarmen (radius og ulnae, som vender mot hverandre). Leddkapsel, leddbånd, slimpose, muskler og sener gjør leddet stabilt og funksjonelt slik at du kan bruke armen.

Lykke til med albuen, og ta kontakt om du ønsker hjelp!
Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter. Kontakt Ole her.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email