Kink i nakken

Kink i nakken og hva du kan gjøre for å bli raskere smertefri

Kink i nakken er enkelt å diagnostisere ved sin karakteristiske «plutselig låst nakke». Dette er nakken sin motsvarighet til kink i ryggen. Ofte oppstår kinken når en våkner opp, eller ved en plutselig bevegelse av nakken. Det gjør vondt, og man har problemer med å bevege hodet i en eller flere retninger. Vi skal hjelpe deg bli kvitt kink i nakken fortest mulig;

Vi skal i denne artikkelen blant annet se på;

Illustrasjon kvinne med vondt i nakken

Hvorfor får man kink i nakken?

Om nakken låser seg slik at man forhindres fra å vri hodet, eller å legge hodet fremover, bakover eller til siden, så har man kink i nakken. Det er mest sannsynlig flere ulike strukturer som er innblandet i et låsningsfenomen som dette, men sentralt står ledd mellom to virvler. Mellom virvlene finnes leddkapsel og en disk/skive (med unntak av mellom hodet og første nakkevirvel, og mellom første og andre nakkevirvel. Når disse sender signaler til nervesystemet at noe er overbelastet, kan det lede til krampe i musklene i området som blir så stramme at bevegelse hindres. Samtidig smerter det om man forsøker å bevege på hodet i visse (eller alle) retninger. Hevelsen i leddkapsel/skiven kan regnes som årsaksmekanisme, og hindrer deg fra å bevege nakken – som en kil som setter seg og låser døren.

Strekk i nakken og torticollis

Strekk i nakken og torticollis er synonymer med kink i nakken. Torticollis kommer fra torque (vridd) og collum (hals) og betyr altså vridd nakke. Det er ikke alltid man får en vridning i nakken når man har kink, noen ganger er man fastlåst i en mer neutral posisjon.

Kink i nakken (torticollis) hos barn

Barn kan også få låst nakke, de utsettes for mindre eller større fall støtt og stadig. I utgangspunktet er det ikke noe annerledes når et barn får kink enn dersom en voksen får det. Man skal imidlertid vite at kink i nakken – som alle andre symptomer – også kan årsakes av andre ting enn bare en stram muskel eller lignende. En skjev nakke hos et barn som i tillegg har feber eller andre tegn på at almenntilstanden er nedsatt, eller dersom du mistenker at det er noe annet som ikke fungerer som det pleier, skal undersøkes. Siden noen av musklene i nakken får sitt nervesignal fra en hjernenerve (accosorius), kan forandringer i hjernen/ hjernehinnene være årsak til den skjeve nakken. Dette er ikke det vanligste, men noe å ha i bakhodet (pun intended).

Trauma eller dårlig holdning?

Ryggrad anatomisk illustrasjon

Ryggraden: Innkapsler ryggmargen og gjør det mulig med en stabil og likevel bevegelig kropp.

Får man vondt i nakken når man sover, kan det tenkes at et ledd har blitt litt strukket ut over tid. Den plutselige bevegelsen som i blant utløser kink i nakken gir en belasting på leddet som gjør at nervesystemet raskt tolker situasjonen som en risiko for skade. Kroppen svarer med å låse seg i krampe. Bak en kink i nakken ligger en nakke som ikke fungerer perfekt. Et akutt trauma kan være årsak, selv om det er lenge siden traumaet inntraff. En annen årsak kan være dårlig ergonomi og en nakke som over lenger tid har vært bøyd i en ugunstig posisjon. En nakke som har god funksjon og god holdning låser seg særdeles sjelden når man vrir hodet for å se seg til siden!

Hva hjelper mot kink i nakken?

Ta det rolig, så løser det seg! Det er ubehagelig å ha kink i nakken, men det går over. Så lenge du ikke skal prestere på idrettsarenaen eller noe annet som krever full funksjon av kroppen, kan man forsøke å slappe av og heller gjøre smarte ting for at det skal gå over raskest mulig (konkurranse i dag?! – da ringer du direkte).

Behandling av kink i nakken

Mobilisering og justering av det leddet som er påvirket er en effektiv måte å bedre bevegeligheten på. Det er enten nakken, mellomryggen eller et ribbensledd som bruker å være påvirket. I tillegg er akupunktur og muskelbehandling smertelindrende og muskelavslappende. Det elementære i behandlingen er å finne ut hvor problemet ligger. Om nakken låser seg på grunn av et ribben mellom skulderbladene, hjelper det ikke mye å behandle bare nakken! Når man har identifisert kinkens årsak, retter man behandling mot dette, for sikkert og effektivt påvirke riktig ledd og muskulaturen rundt dette.

Øvelser for kink i nakken

Pusten er viktig i hvilken som helst smerteproblematikk. Den normale pusten reduserer stress og spenninger, og øker blodsirkulasjonen. Kink i nakken går raskere over om du lar kroppen slappe av, og gir den bevegelse og blod gjennom å puste med «magen». Det er litt vanskelig å gi konkrete øevelser for kink i nakken, da den optimale øvelsen kommer an på hvilken kroppsdel (ledd) som er låst. Da kan dog forsøke følgende øvelser. Gjør det vondt, hvil en dag og forsøk igjen.

Øvelse universalstilling for rotasjon i ryggraden

Ligg på siden, bøy det øvre benet og legg kneet på gulvet foran deg. Ta så den øvre armen og legg den skrått bak hodet. Hold i et minutt på hver side. Å øke rotasjonsbevegelsen i kroppen bruker å hjelpe på krampen. Hold hodet i en smertefri posisjon når du gjør øvelsen.

Tøying av brystmuskulatur

Tøy ut brystmusklene for å åpne opp fremme, og å skape bedre forutsetninger for god bevegelighet i mellomryggen. Sett armen inntil en stolpe eller dørkarm med 90 graders vinkel i albue og skulder. Vri overkroppen mot motsatt side og kjenn at det strammer til på fremsiden av skulderen og i brystmuskulaturen. Tøy i 20-30 sekunder, og gjennta 2-3 ganger.

Øvelse for oppmykning av ryggraden

Denne bevegelsestreningen for ryggrad er en fin måte å øke blodsirkulasjonen i rygg og bryst. Stå på kne med hendene i gulvet, samt 90 grader i både skulder- og hofteledd. Skyt ryggen oppover og dra inn haken. Hold dette i 2-3 sekunder (Katt), før du slipper rygge, sveier og ser opp med «kollapsende» skulderblad (Ku) i ytterliggere 2-3 sekunder. Gjenta 10-20 ganger. Unngå vonde posisjoner. Gjør det for vondt å bøye hodet frem eller tilbake? Forsøk med hodet i nøytral posisjon.

Øvelse for oppmykning av ryggraden, del 2

Andre tips

Test å legge en ispose på smerten i 20 minutter (en t-skjorte eller lignende mellom hud og ispose for å unngå frostskader). Is kan virke smertelindrende, og hindrer videre hevelse.

Hvor lenge har man kink i nakken?

Det kommer an på hvor godt man klarer å slappe av og komme i gang igjen med bevegelser, og behandling. Men noen dager tar det ofte før man kjenner at det virkelig slipper taket. Som nevnt tidligere: ikke bli urolig, dette er ikke farlig. Har du en kraftig infeksjon eller feber samtidig som kink i nakken, skal du sjekke opp dette hos legen. Som regel er det bare litt hevelse i et ledd, og du er snart tilbake i normal tilstand igjen.

Vi finnes her for å hjelpe deg å komme raskt tilbake.

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter. 

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email