Vondt i håndleddet

Vondt i håndleddet – trening og tips

Vondt i håndleddet oppstår akutt eller som en overbelastning. Smertene kommer ofte av en skade, eller irritasjon av muskler og ledd i håndleddet. Hvordan man bør angripe problemet er avhengig av hva som er årsaken til smertene.

Her kan du lese om blant annet:

Hvorfor vondt i håndleddet?

Verk/ smerte/ vondt i håndleddet er ikke like vanlig som korsryggssmerte, men vi ser likevel pasienter daglig med problem i håndleddet i form av smerte eller nedsatt håndkraft. Hånden er veldig viktig i menneskets hverdag, vi bruker hendene til det meste vi gjør, om det er på jobben, hjemme, ved hobbyer, eller annet. Håndleddet kan bli smertefullt, ofte forårsaket av en overanstrengelse – man har gjort noe man er uvant til, og det har blitt ”for mye”. Håndleddssmerte kan også oppstå ved trauma slik som å falle og ta imot seg med hendene, eller igjennom lav-intensive hverdagsbevegelser som å jobbe med dataen. Gjør man riktig leger alle disse problemene (en komplisert fraktur i håndleddet anses her som ett unntak).

Symptomer på vondt i håndleddet

Håndleddet kan defineres som overgangen mellom underarm og hånd. Funksjonelt er det de to underarmsbenene som møter fingrer og tommel – med 8 små mellomhåndsben i mellom, som utgjør håndleddet. Det er mange benbiter, muskelsener og annet vev som skal få plass og jobbe sammen for en smertefri og funksjonell hånd. Smerte og nedsatt kraft er de vanligste symptomene.

Ikke-akutte problem:

Mann som viser smerte/ vondt i håndleddet ved kontorarbeid

Når det blir problem i håndleddet av en overbelastning, er det som regel smerte ved bevegelse som utmerker seg mest. Når vi bruker hendene utfører vi muskelkraft, og i tillegg til smerte oppleves også ofte en svakhet ved bruk av hendene. Rørelser som ofte gjør vondt er vridning av underarmen eller å bøye håndleddet framover eller bakover. Er du hoven i håndleddet? Dette er et tegn på dårlig sirkulasjon eller en betennelse. En betennelse kan oppstå av overbelastning, eller som et resultat av et infisert sår. Betennelsen skal undersøkes av en lege.

Akutte problem (trauma):

Mann som viser tegn til smerte i håndleddet etter styrketrening på gym

Akutte håndledds problem får man som regel ved fall da man faller på hånden, får en ball i høy hastighet som forstuer håndleddet, osv. Ved akutte trauma/ forstuing gjelder prinsippet RICE (rest, ice, compression, elevation). Er du usikker på skadens omfang, søk til akutten for røntgenundersøkelse mm. I de fleste fall er det ingen større skade skjedd – men det gjør vondt likevel! Skaden har irritert strukturene og funksjonen er ikke optimal. I disse tilfeller kan naprapaten hjelpe deg med problemet.

Vondt når jeg vrir hånden/ vinkler hånden/ bøyer hånden/ trener

Smerte oppstår når reseptorer signalerer ”potensiell vevsskade”. Avhengig av hvilke strukturer som er irritert eller skadet, vil ulike bevegelser smerte. Bevegelser i håndleddet påvirkes framfor alt av mellomhåndsbenene og underarmsbenene (radius og ulanae), og til og med skulder og nakke påvirker håndens funksjon. Ofte smerter det når man vinkler hånden bakover, på grunn av at vev klemmes inn og irriteres. Gjør det vondt når du vrir på hånden/ underarmen, tyder dette helt enkelt på at vevet irriteres av dette. Vridnings-smerte kan ofte relateres til albueleddet – en dårlig bevegelighet der leder til overkompensasjon i håndleddet. Har du vondt når du trener? Belastningen du trener med er da for stor, og generelt skal man unngå å trene med smerte. Ibland må man likevel trene ”gjennom smerten”. For å vite om du skal bremse eller gi gass er det smart med en bedømming fra noen med kompetanse og erfaring på området.

Når vi gjør en undersøkelse av en håndledds smerte gjør vi en funksjonsanalyse av den funksjonelle enheten rygg/ nakke/ albue/ håndledd/ hånd. På bakgrunn av de funksjonsfeilene vi finner behandler vi for å forbedre funksjonen og minske belastningen. Du får også rehab-øvelser som gjør deg sterkere.

Naprapat undersøker en pasients skulder

Undersøkelse skulder/ arm

Betennelse i håndleddet

De klassiske tegnene man har på betennelse er rødhet, hevelse, varme, smerte og minsket funksjon. Ved en ekte betennelse oppstår ofte smerte og funksjonsnedsettelse (som nedsatt styrke og rørlighet), og til og med hevelse. Det at man blir rød og varm på huden over betennelsen kan oppstå om tilstanden sitter mot overflaten eller om betennelsen er kraftig. Ofte er det man på allmennspråk kaller en betennelse ikke en ekte betennelse, dette gjelder også håndleddsproblem. Uansett om det er en ekte betennelse eller ikke er det positivt å avlaste hånden og legge is på den i 25 minutter flere ganger om dagen (med en t-skjorte eller lignende i mellom så det ikke oppstår frostskade). Kontakt legen om du mistenker at det er en betennelse som behøver medikamenter eller annen lege hjelp. Ved andre tilfeller kan du kontakte en terapeut som kan hjelpe deg å avlaste håndleddet gjennom å påvirke nervesystemets spenningsgrad og forbedre bevegeligheten der den er nedsatt.

Hovent håndledd

Hevelse tyder på en blødning eller at det er minsket tilbake-transport av blod på grunn av spenninger og irritasjon. Hevelse er et av betennelsestegnene, og er det betennelse kan du med fordel avlaste hånden og forsøke å holde den høyt (over hjertehøyde) en stund. Legen kan veilede deg i bruken av betennelsesdempende medisiner. Disse skal ikke brukes langvarig da det finnes risiko forbundet med dem. Voltaren, Naproxen og Ibux er eksempler på reseptfrie legemiddel mot betennelse.

Trening når man har vondt i håndleddet

Som nevnt tidligere er det klokt å avlaste håndleddet i den første perioden. Det er som regel trauma eller overbelastning som har ledet til smerte, og da er den beste medisinen hvile. Etterhvert kan det være slik at håndleddet smerter selv om du har hvilt og ikke belastet området. Da kan det være på tide for å starte å trene opp funksjonen igjen. Vi anbefaler at man gjør dette med hjelp fra en terapeut for å vite hva man bør gjøre og hva man ikke bør gjøre, og når man bør gjøre det, samtidig som at terapeuten kan optimere ditt nervesystem slik at funksjonen bedres.

Øvelsen "Superwoman/ Superman" der en jente strekker seg opp i luften med armene

«Superman»:

Når det gjelder håndleddsmerte er det ikke så mange universelle øvelser å gi (uten at vi har sett og undersøkt deg). Men om du ikke får vondt i håndleddet av denne øvelsen, kan den være til hjelp for langvarige smerter; den øker nemlig bevegeligheten i skuldre, nakke og brystrygg, og påvirker på det viset funksjonen ned til håndleddet. Hold i 1 minutt flere ganger hver dag.

Behandling av håndledssmerte

Gjennom rett behandling kan man avlaste strukturer og forbedre funksjonen. Hos oss bruker vi ofte akupunktur for underarms-muskulaturen, som påvirker håndleddet gjennom effekten på disse senene som løper her. I tillegg justerer vi de leddene som kan påvirke en negativ belastning på håndleddet. Velkommen til oss, så kan vi ta en kikk på deg. Du finner våre klinikker her.

Naprapat behandler et håndledd med justering

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email