Hekseskudd

Hekseskudd – kink i ryggen – her er de beste tipsene!

En ryggkink (også kalt akutt lumbago eller hekseskudd) kramper og hugger til i ryggen som gjør det vanskelig å fungere normalt i hverdagen. Det et er som regel helt ufarlig, men vondt!

Her skal vi gi deg svar på (vi bruker i denne artikkelen kink og hekseskudd om hverandre):

Slik kan det se ut. Å stå fremoverlent er en vanlig posisjon da skivene i ryggraden er hovne og hindrer deg i å stå rakt.

Hva er et hekseskudd?

En ryggkink er en lidelse som gir smerter i ryggen som fører til at det låser seg og man får problemer med å bevege seg som vanlig. Denne krampende, huggende og vonde følelsen oppstår plutselig, i blant helt utav det blå. Selv du som har hatt mildere symptomer fra ryggen over en lengre periode kan få ryggkink. Det er sannsynligvis skiven som ligger mellom virvlene, eller leddkapselen som omgir leddet som er opphavet til at ryggen låser seg. Leddbånd er også følsomme for smerte og kan være en årsak til den plutselige smerten.
Musklene kramper seg som et forsvar, og som et resultat av dette får man ofte problemer med å reise seg helt opp, og står heller litt fremoverlent. Det er vanlig at hoften skyves til siden som en kompensasjon for at man skal få avlastning.

Er hekseskudd muskulært?

At noe er muskulært er ofte folkemunne for at det ikke foreligger en spesifikk skade bak problemet. I realiteten er det utvilsomt flere strukturer som er involverte ved en ryggkink og andre ryggplager, men musklene er vanligvis stedet mennesker opplever at de kjenner det.

Hvorfor får man hekseskudd?

Når belastningen blir for stor på en viss struktur oppstår en inflammasjon eller irritasjon. Dette leder til at nervesystemet kompenserer med muskelkramper. Selve årsaken til overbelastningen kan i prinsipp være hva som helst. Det er ikke uvanlig at den akutte smerten oppstår av å “knytte skolissene eller støvsuge”, men det er vanligvis en større belastning som skaper problemet. Man kan anta at det er bevegelser kroppen ikke er vant med, og en belastning som er uvanlig stor som gjør at ryggen låser seg. Å skovle snø, bytte dekk på bilen eller å stå fremoverlent ved hagearbeid er eksempler på aktiviteter de fleste gjør sjelden, og som kan utløse problemet. Aller vanligst ser vi at markløft og knebøy utløser en ryggkink.

Hvor lenge varer et hekseskudd?

Vanligvis varer dette fra noen dager til noen uker, avhengig av flere faktorer. Hva som er overbelastet, hvor stor påvirkning det har blitt på strukturene og hvordan du handler/opptrer i dagene etter kinken vil påvirke graden av helbredelse. Vår erfaring er at det uansett tar noen dager å bli relativt funksjonell etter oppkomsten. Likt som smellen du får ved en lårhøne kommer vev i kroppen til å hovne opp etter at skaden har oppstått, og det tar noen dager før hevelsen legger seg. Etter den akutte fasen kan noen oppleve litt mindre smerter i ryggen i noen uker eller måneder etter kinken, men med rett behandling og atferd, skal det gå over betydelig raskere.

Hva du skal gjøre når du får kink i ryggen

 • Avslutt aktiviteten som utløste smerten.
 • Lytt til kroppen – den forteller deg hvordan du best avlaster den påvirkede strukturen.
 • Pust. Stress kan være med på å skape spenningene som kan lede til kink. Puster du dypt påvirker du sirkulasjonen og kroppens bevegelige deler som gjør at du leges raskere. Er det for smertefullt å puste dypt, puster du på den måten kroppen tillater.
 • Forsøk å tøye hofteleddsbøyerne så fort som mulig (se videoer nedenfor).
 • Legg en ispose eller noe fra fryseren på det smertefulle området. Ha en t-skjorte eller lignende mellom huden og isposen slik at du ikke får frostskader. Hold posen på i 30 minutter og gjenta flere ganger til dagen. Isen virker smertelindrende og gjør at vevet ikke hovner opp mer en nødvendig. Les mer her
 • Test øvelse “liggende 90” (nedenfor).
 • Bevegelse er bra for ryggen. Test å gå, om du klarer det, og om du blir bedre av dette. Er det bare vanskelig og uten effekt kan du med god samvittighet legge deg og være inaktiv i den akutte fasen. Man vet at bevegelse ER bra for ryggsmerte, men hvile er også viktig. Om kroppen streiker og du knapt kan gå, og en liten gåtur ikke hjelper, sier kanskje kroppen din i fra om at det er på tide å hvile?
 • Tenk: Dette går over! Det er ikke farlig! En kink i ryggen gjør vondt, men er ikke farlig. Å være urolig og redd øker spenningen, som leder til en dårligere prognose og samtidig en situasjon der du ikke har det godt. Dette kommer til å gå bra!

Hvordan sove med hekseskudd

Ved akutte smerter kan det være vanskelig å finne smertefrie stillinger. For å få en god natts søvn er det selvfølgelig viktig å finne en god sovestilling. I utgangspunktet er det stillingen du føler er smertefri eller som skaper minst spenning og smerte. En stilling som hjelper mange er å ligge på ryggen med noen puter eller lignende under knærne som gir en bøyning i hoften som skaper en avslapping i ryggen. Se videoen nedenfor for å se hvordan du kan jobbe med å strekke hoftebøyeren. Gjør gjerne dette før du legger deg og når du våkner.

Øvelser for kink i ryggen

Her er to videoer med informasjon, øvelser og tips for ryggkink og annen ryggsmerte:

(video tips ved akutte ryggsmerter)

(video bli kvitt ryggplagene på 5 minutter)

En fantastisk øvelse for å skape mer avslapping og symmetri i ryggen er “liggende 90”:

Øvelse hekseskudd og avslapping rygg

 1. Legg deg på gulvet med leggene på en stol, sofa eller lignende slik at du får 90 graders vinkel i hoftene og 90 graders vinkel i knærne.
 2. La armene ligge langs siden med håndflatene mot taket. Posisjonen påvirker spenninger og asymmetrier i hofter og skuldre, da disse utjevnes gjennom tyngdekraften og gulvet.
 3. Noter at det kan være et mellomrom mellom virvlene i korsryggen og gulvet når du påbegynner øvelsen. Jo lengre du ligger på gulvet, desto nærmere gulvet skal korsryggen komme, dette på grunn av at hoftebøyerne slapper av.
 4. Jobb med øvelsen i 5-10 minutter.

Hvordan behandles akutte smerter i ryggen?

Behandling kink i ryggen hos naprapaten

“En optimal justering gjør ryggen friere og mer funksjonell, effekten er åpenbar og momentan”.

Vi jobber for å tilbakestille normal funksjon i kroppen din når du får vondt. For kink i ryggen er det ofte nedre del av brystryggen eller korsryggen som har låst seg. Det kan også være et bekkenledd som skaper problemer. Vår behandling er i hovedsak justering av det leddet vi vil skal bevege seg bedre, samt lindrende behandling av musklene som kramper og er smertefulle. Dette gjør vi gjennom nevrologisk akupunktur og muskelbehandling. Vi gir deg også individ anpasset hjelp med tips og hjemmeøvelser, slik at du kan bli frisk så fort som mulig.

Akutt vondt i ryggen – se her

Har du en annen type smerte i ryggen, som stråler fra korsrygg til skinke, ben og/eller fot? Les i så fall vår artikkel om isjias.

Artikkelforfatter

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email