Betennelse i kroppen

Betennelse i kroppen, muskelbetennelse og tips

Betennelse /inflammasjon kommer fra inflama (ild) og betyr at det er en inflammatorisk-/betennelses-prosess. De klassiske tegnene på en betennelse er rødhet, hovent, varme, smerte og funksjonsnedsettelse. Mange bruker begrepet betennelse slurvete som et paraplybegrep for hvilken muskelsmerte som helst. Vi ser mer på hva betennelse er (og ikke er) her;

Hva er muskelbetennelse?

Han man vondt og en funksjonsnedsettelse (eksempelvis at man ikke kan løfte armen) har man i prinsipp de to vanligste symptomene på et funksjonsfeil, men bare to av fem tegn på betennelse. Så, før du setter merkelappen betennelse på ditt problem, finn ut hva det er. Det er uvanlig ar vi ser ekte betennelser på våre klinikker, men hver dag har vi mennesker med vondt i rygg, kne, hofte, skulder, albue og så videre. En ekte betennelse kan behandles med aniinflammatoriske medisiner, ta kontakt med legen om du har en akutt betennelse og eventuelt nedsatt almen-påvirkelse som feber. Ettersom ”muskelbetennelse” ofte brukes som et begrep for generell smerte, kommer vi i denne artikkelen bemøte begrep som dette. Husk at behandling av en ”ekte betennelse” kan skille seg på beskrivelsene nedenfor. Ta kontakt med oss eller en lege om du behøver hjelp med å finne ut hva du har.

Opplever du smerte noe sted som gjør at du har vanskelig for å utføre en bevegelse, for eksempel en hverdagsbevegelse som å vaske håret, eller ved en øvelse på gymmen? Da er det sannsynligvis en ”muskelbetennelse”.

Betennelse i muskelfestet

Betennelse kan oppstå midt i en muskel, men vanligvis oppleves det at smerten sitter der muskelsenen fester inn i eller i nærheten til et ledd. Behandling av dette skiller seg ikke fra om problemet sitter midt i muskelen. Vi bruker ”Muskelbetennelse” som samlingsbegrep i denne artikkelen uansett hvor den sitter. 

Overanstrengt muskel

Overanstrenging eller overbelastning er kanskje bedre og mer korrekte begrep for den smerten man ofte kaller betennelse. Når et område (muskel, muskelfeste, slimsekk, benhinne, osv) belastes den til den grensen at kroppen ikke tåler det den utsettes for, oppstår smerte. Overanstrengelsen kan sees som et tegn til å minimere eller totalt slutte med den aktiviteten som årsaker smerten eller utløser/opprettholder den. Området som smerter behøver å avlastes og hvile. Selve grunnårsaken til at problemet har oppstått er vanligvis at kroppen ikke fungerer optimalt, en viss type av bevegelse (som en ny øvelse på gymmet eller uvant hagearbeid) i en stiv og usymmetrisk kropp kan lede til at en struktur overbelastes.

I den ”balanserte kroppen” tar ulike kroppsdeler ut sin belastning i stede for at noen deler overbelastes. Se det som en arbeidsplass med 10 personer; om alle gjør sin jobb, gjør de 10% av innsatsen hver, og ingen overarbeider. Derimot, om 8 stykker skulle streike må de siste to personene gjøre 100% av jobben, eller 50% hver. Da oppstår det lett en overbelastning. Beste settet å unnvike overbelastningsskader er variert og smart trening, samt å holde kroppen i god funksjon. Her finner du oss og klinikkene våre.

Hvordan føles en muskelbetennelse?

Du opplever smerte og eventuell svakhet eller annen type funksjonsnedsettelse. 

Hva gjør man med en muskelbetennelse?

Hvile, avlaste og rett behandling gjør at smerten leger. Vi hjelper deg til å få bedre bevegelighet i muskel- og ledd-systemet. I tillegg kan du selv legge is på området for smertelindring og anti-inflammatorisk effekt.

Behandling av muskelbetennelse

Å justere de leddene som er stive og leder til overbelastning er en av de viktigste bitene naprapaten jobber med. Dette kan kompletteres med blant annet akupunktur, mobilisering og annen muskelbehandling. Hos oss gir vi disse og andre typer av behandling, samt rehab-program og spesifikke råd. Er ditt besvær en ekte betennelse eller noe vi anser som skal undersøkes av lege eller annen tupe instans, informerer vi om dette.

Hvor land tid tar det for muskelbetennelse å lege?

Det kommer an på skadens omfavn, din legningsmulighet, i hvilken grad du avlaster og mer. Om du får vindt og det ikke går over på noen dager anbefaler vi deg å sjekke det og å få hjelp.

Symptom ved betennelse i ulike områder av kroppen

Betennelse i ryggen: 

Smerte i ryggen eller bekkenledd

Betennelse i underarm/muskelbetennelse i armen – symptom: 

Vanskelighet med ”å vri lokk av syltetøyglasset”, løfte saker og sette de i skapet, eller andre typer av belastning.

Muskelbetennelse lår:

Smerte når du belaster låret som når du løper.

Betennelse muskelfeste ribben:

Vanskeligheter med å puste uten problem. Kan også føles når du beveger overkroppen.

OBS!: Pusteproblemer med smerte i hals/arm samt kvalme eller andre tegn på at hjertet kan være involvert, skal sjekkes akutt av lege.

Muskelbetennelse skulder:

Det gjør vondt når du løfter armen oppover/utover, eller roterer i skulderen, for eksempel ”ta på skjorten”.

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email