Hoftesmerter

Hoftesmerter og tips til løsninger

Hoftesmerter kan komme av flere årsaker, som hofteleddsartrose eller muskelsmerte på grunn av overbelastning. Den vanligste årsaken vi ser er spenninger i muskler og ledd som ikke beveger seg optimalt, og som leder til overbelastning av muskler.

Har du problem med smerter i hoften? Her får du lære mer om hoften, hva smerten betyr og hva du kan gjøre selv for å bli smertefri;

Årsaker til hoftesmerter

Hofteleddet er et stort ledd som tåler stor belastning. Selve leddet består av lårbeinet som møter bekkenbeinet. Store, sterke muskler gjør leddet stabilt, selv om muligheten for bevegelse er god (før eventuelt alderen gjør at en ”stivner til”). Leddbåndene som forsterker stabiliteten i hofteleddet går fra bekkenbenet (pubisbeinet, hoftebeinet og ved siden av sitteknølen) til lårbeinet. I leddyten er det brusk som gjør at leddet kan bevege seg i en friksjonsfri glidebevegelse.

 • Stillesitting.
 • Statisk belastning.
 • Degenerasjon eller sykdommer som leder til dårligere miljø inni leddet.
 • Overbelastning.
 • Ubalanse i muskler.
 • Skader.
 • Overkompensasjon på grunn av kne, bekken eller rygg.

Vanlige diagnoser eller problemer fra hoften er:

 • Bekkenleddslåsning (bekkenleddssmerte)
 • Slimposebetennelse
 • Muskelbetennelse
 • Artrose
 • Annet

Bekkenleddsmerte

Bekkenleddene er leddene mellom korsbeinet og hoftebeinet, og kalles sacro-iliaca-leddene. Iblant kan en ”hoftesmerte” kommer fra en låsing i bekkenleddet og da peker en som oftest på en smerte langt ned på ryggen. Låsingen kan også gi muskelpåvirkning mot siden. Hoftesmerter som er mer lokalisert til ”det rette hofteleddet” sitter lenger ned og gir som regel andre symptomer.

anatomisk illustrasjon bekken og muskelen piriformis
Illustrasjon korsrygg, bekken og lår. Bekkenleddene er de mellom korsbeinet og hoftebeinene, over musklene på bildet.

Slimposebetennelse hofte (bursitt)

Illustrasjon smerte i hofte fra muskler eller slimpose

Slimposer («bursaer») er små «friksjonsdempere» som ligger forskjellige steder i kroppen. Forestill deg en liten ballong med olivenolje i – de er til for å skape «friskjonsfrie» bevegelser i områder der muskelvener ligger tett på bein. På utsiden av hoften ligger det en slimpose som heter bursa trochanterica. Denne ligger mellom den delen av hoften som du kjenner tydelig på utsiden av hoftene, i høyde med hofteleddet, og de muskelsenene som løper over beinutskudder (trochanteren). Musklene heter Tensor fascia latte (TFL) og Gluteus maximus. Slimposen kan bli betent ved overbelastning som følge av dårlig muskelfunksjon i rygg og hofte, i kombinasjon med overbelastning, som for eksempel langdistanseløping.

Diagnostikk slimposebetennelse

Når slimposen blir betent smerter det på utsiden av hoften, og eventuelt nedover i utsiden på låret. Det er en tydelig punktsmerte på utsiden av hoften ved beinutoskuddet (trochanter major). Det gjør vondt å ligge på siden, og bevegelse som gange kan være smertefullt. Normalt blir kraftutviklingen i hoftens muskulatur nedsatt. Diagnosen stilles som regel etter sykdomshistorikk (anamnese) og kliniske funn.

Røntgenbilde som illustrerer hoftaartrose

Prognose slimposebetennelse

Problemet går som regel over på noen uker, men det kan også ta lenger tid. Behandlingen manuellmedisinsk vil være rettet mot å frigjøre kroppens mekanikk slik at belastningen på slimposen minskes. Medisinsk akupunktur over trochanteren og slimposen kan være effektivt, vi kombinerer dette med annen muskelbehandling og lhddbehandlingen. Å legge ispose på området kan også være effektivt. La posen ligge 25 minutter med en t-skjorte eller annet mellom så du ikke får frostskader. Ta pause fra isen en stund, og så kan du ise igjen. Dette kan du gjøre flere ganger per dag. Fra legen kan du få antiinflammatoriske legemidler eller eventuellt kortisonsprøyte.

Hoftesmerter – kan det være hofteartrose?

Artrose defineres som en nedbrytende (degenerativ) forandring i leddet og ved MR vil det observeres slitasje. Det er en degenerativ sykdom som gjør at leddbrusken brytes ned raskere enn den bygges opp. Når brusken reduseres eller forsvinner oppstår smerte og i varierende grad problem med bevegelse. Artrose er vanlig i kne og hofte.

Et vanlig symptombilde er sakte økende verk i ledd, ofte på morgenen og etter aktivitet. Besværet lindres når ”en har kommet i gang og blitt varm”. Etter langvarig problematikk kan smerte oppstå i både aktivitet og hvile. Fram til for noen år siden var det en negativ utvikling for artrosepasienter hvor hvile eller operasjon var eneste utvei. Nyere forskning viser at belastning, mer spesifikk, tung styrketrening, har en positiv effekt og kan reversere de strukturelle forandringene. 

Hofteartrosen gir vanligvis følgende besvær:

 • smerte i hoften
 • smerte i låret
 • smerte i kne og eventuelt i underbeinet
 • stivhet i hoften
 • svakhet i muskulaturen rundt leddet
 • kan kjennes ”klikkende” ved bevegelse av leddet

I starten gir artrosen smerte ved aktivitet, og jo lenger sykdommen har kommet jo mer inntrer hvileverk. 

Er du over 40 år og har verk i hoften som også kjennes mot låret eller kneet, kan det mistenkes artrose. Dette bekreftes eller avkreftes ved å ta et røntgenbilde.

Behandling hofteartrose

Ofte er den viktigste grunnen til smerte ved artrose ikke selve bristen på brusk, men muskel- og bindevev som ligger rundt leddet, det vi kaller peri-artikulære vevet. Denne behandler vi ofte med god fremgang, slik at du kan redusere eller få bort smerten. Er det grov grad av artrose kan det være nødvendig å operere og bytte ut leddet.

Undersøkelse av hofteleddet hos naprapat
Undersøkelse og behandling av hofteleddet

Andre årsaker til smerte i hoften

Labrumskade er et rift i hofteleddets «leddleppe». Dette kan lede til plutselig smerte og vansker med å bevege hoften. Ofte er smerten mot lysken. Diagnostikk: MR. Labrumskade er relativt uvanlig, men har du en diagnostisert hofte/ Ulyskesmerte som ikke blitt bra av behandling, kan dette være en diagnose å utelukke.

Låsning eller prolaps fra ryggen kan også gi smerter i hoften. Hoftens nerver kommer fra øvre del av korsryggen, og forstyrrelser eller irritasjon herfra kan gi symptomer i hoften.

Øvelser som kan hjelpe mot hoftesmerter

Med tanke på all belastning som går gjennom hofteleddet er det viktig å ha sterke muskler i området. Om du har muskulære ubalanser eller om det oppstår overbelastning vil dette oppleves som smerte fra hoften, men årsaken er ikke fra selve leddet. Vanlige områder en vil kjenne smerte er setet, utsiden av setet og framsiden av hoften/lysken. Dette er problem som responderer bra på behandling og øvelser, da ffa styrkeøvelser.

Her er eksempel på bra øvelser for det:  

Øvelse for å styrke kroppens bakside - diagonalhev
Øvelsen diagonalhev, del 2

Diagonalløft: Løft diagonal arm og ben – styrker skinken

Øvelse for å styrke hoftens utside, kvine ligger på siden og aktiverer setesmuskulaturen

Benløft utover 1: styrker musklene gluteus medius og minimus, som er viktige stabilisatorer i hoften.

Øvelse for å styrke hoftens utside, kvine ligger på siden og aktiverer setesmuskulaturen , del 2

Benløft utover 2: samme øvelse som ovenfor, men fase to.

Øvelse for å styrke rygg og setesmuskulatur, del 1

Dobbelt benløft fase 1: styrker gluteus maximus, den store og sterke muskelen i skinken

Øvelse for å styrke rygg og setesmuskulatur, del 2

Fase 2

Øvelsen "Liggende 90" for avslapping av korsrygg og hofter

Liggende 90. Med hjelp av gravitasjonen tillates bekkenet å hvile mot gulvet og avlaste muskulaturen. Dette er en bra universal-øvelse for bedring av kroppens holdning og funksjon. Tyngdekraften hjelper deg å få kroppen mer symmetrisk og funksjonell. Ligg og slapp av i 5-15 minutter.

Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email