skip to Main Content

Migrene og hjernerystelse

Migrene er ofte en misforstått tilstand som berører mange. Den påvirker omtrent 16,7% av kvinner og 9,5% av menn og er en utbredt diagnose som tapper våre samfunnsøkonomiske ressurser og rammer en stor del av oss. Det er nesten umulig å gå igjennom livet uten å bli berørt selv eller oppleve at nære blir påvirket av migrene. 

Men hva er egentlig migrene? Mange tror at dette er en sterk hodepine, andre tror at det kommer av følsomhet til mat. Faktum er at det foreligger ingen sikker informasjon om hva det er. Det er flere fremtredende teorier, hvor vaskulære endringer forekommer eller blodsirkulasjonen endres i hjernen, og hodepine oppstår. Hodepine klassifiseres som primær og sekundær hodepine.

Primær og sekundær hodepine

Sekundær hodepine har en klar årsak. For eksempel er en spenningshodepine forårsaket av spente muskler i nakken eller kjeven.  Referert hodepine er forårsaket av triggerpunkter i forskjellige muskler. Migrene er klassifisert som en primær hodepine. I mange av de medisinske bøkene er det klassifisert mange ulike typer primær hodepine, mange av disse er underkategorier av migrene som for eksempel vestibulær migrene (migrene med aura) eller okulær migrene (migrene med synsforstyrrelser). På slutten av hver beskrivelse på tilstanden står det ofte ”årsaken er ukjent, men det er primær hjernedysfunksjon” Den eneste fellesnevneren mellom alle disse migrenene og annen primær hodepine er primær dysfunksjon i hjernen foreligger. 

Klinisk erfaring tilsier at dette stemmer og at den primære årsaken må korrigeres for deretter å rette opp i smertene fra migrene. 

Om smerte og hjernen

Vi føler ikke smerter slik folk flest tror vi gjør. I huden har vi reseptorer som føler varme, kulde, vibrasjoner og berøring. Vi har ikke egne smertereseptorer, i stedet har vi nociseptorer. Nociseptorer er lokalisert i hele kroppen og gir hele tiden hjernen generell informasjon. Hjernens oppgave er å skille ut signaler fra nociseptorer (nocisepsjon) som er ufarlige, og dette er grunnen til at du ikke føler skjorten på din egen rygg uten at du tenker på det. Hvis vi ikke var i stand til å ignorere et klimaanlegg i bakgrunnen eller følelsen av å ha en krage på skjorten, ville vi blitt lett forstyrret. Når nociseptorene får for mye stimuli, advarer hjernen om fare og signaliserer smerte. Slik oppstår også migrene. Hjernen opplever smerte enten fordi den ikke er i stand til å ignorere den ”normale” nocisepsjonen eller ved å forårsake følelsen av smerte når den ikke skal det (for sensibel).

Behandling av migrene

Våre terapeuter bruker ikke-kirurgiske og ikke-farmalogiske metoder for å korrigere hjernefunksjon og la den således ignorere nocisepsjon og forhindre smerte. Når dette fungerer skaper ikke hjernen smerte lengre når den ikke skal det. Pasienter opplever ofte en fullstendig løsning på migrenen eller en betydelig forbedring på livskvaliteten. 

Denne dysfunksjonen i hjernen er grunnen til at migrene ofte er assosiert med  hjernerystelse. Du kan få hjernerystelse som kan til slutt skape en dysfunksjon i hjernen.

Det samme gjelder pasienter som har blitt kjemisk skadet, og derfor er migrene en vanlig bivirkning av mange medisiner. 

Hvis du eller en du er nær sliter med denne tilstanden, ikke nøl med å ta kontakt med oss for en full undersøkelse og for å se om behandlingen vår kan være den du trenger!

Teksten er skrevet av Johantan Arkin, Dr of Chiropractic Neurology. Jonathan er vår spesialist på hjernerystelse og symptomer knyttet til dette. Du finner han ved Naprapatlandslaget Nationaltheatret i Oslo. Mer info og eventuellt time-booking får du gjennom å klikke deg videre her.

Back To Top