Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom og smerter i hånden

Karpaltunnelsyndrom heter diagnosen når medianusnerven klemmes i håndleddet mellom mellomhåndsbenene og et leddbånd som kalles flexor-retinakelet. Resultatet er en påvirkning på håndens styrke i tillegg til smerte, stikkninger eller at hånden domner.

Men hvorfor klemmes plutselig en nerve i håndleddet? Og hvordan blir man kvitt det? I denne artikkelen kommer vi til å gå nærmere inn på:

 • Hva er karpaltunnelsyndrom?
 • Hvorfor får man karpaltunnelsyndrom?
 • Hvordan tester man karpaltunnelsyndrom?
 • Hvordan diagnostiserer man karpaltunnelsyndrom?
 • Når forsvinner karpaltunnelsyndrom?
 • Hvordan behandle karpaltunnelsyndrom?
 • Forebyggende 

Hva er karpaltunnelsyndrom?

I håndleddet har vi muskelsener, blodkar og nerver som styrer funksjon og sirkulasjon i hånden. Av åpenbare grunner er det begrenset med plass i det som kalles karpaltunnelen (karpal carpe som betyr hånd. På engelsk: carpal tunnel syndrome). Når medianusnerven som går i kanalen/tunnelen hovner opp, får den ikke plass nok til å ikke påvirkes slik at dens funksjon blir påvirket. Resultatet blir at følelse/sensorikken påvirkes slik at symptomer som domning, stikning, smerte oppstår. Motorikken påvirkes også og leder til svakhet i håndgrepet og evt. dårligere koordinasjon. Smerten og domningene er sterkere på natten.

Man kaller ofte en innklemming av en nerve for entrapment.

Illustrasjon carpaltunnel anatomi

Symptom

 • Smerte i håndledd/hånd
 • Følelsebortfall i tommel og peke/langfinger
 • Svakhet i håndne (tommelen er svak ved bevegelse og belastning fra pekefingeren)
 • Mest problem på nattetid
 • Halvparten av pasientene med problemet får det på begge sidene (begge håndleddene) 
Illustrasjon medianusnerven og hvor i hånden karpaltunnelsyndrom gir problemer
Madianusnervens område i lilla. Smerte, svakhet og fremforalt nummenhet i tommel, pekefinger og langefingeren kan indikere at nerven er innklemt

Hvorfor får man karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom oppstår da en av de tre nervene som går ned i armen (medianusnerven, de andre to heter radialis og ulnaris) hovner opp og blir påvirket. Det kan finnes flere årsaker til at denne irritasjonen oppstår, fra hormonell påvirkelse til hevelse i vev i graviditet, revmatiske sykdommer, overbelastning av håndens muskelsener etter hardt arbeid osv. I denne artikkelen fokuserer vi på hva vi kan påvirke gjennom manuell behandling. Medianusnerven blir jo ikke hoven uten grunn, og ofte er det en irritasjon av nerven fra nakke/skulder/albue som kan skape eller forverre situasjonen.

Hvordan tester man karpaltunnelsyndrom?

To klassiske tester er Phaléns test og volar tap:

Phaléns test

Man presser håndryggen på begge hendene mot hverandre slik at fingrene peker nedover, hold i et minutt. Dette påvirker medianusnerven i karpaltunnelen og irriterer ytterligere en hoven nerve. Testen er positiv om symptomene forverres.

Tinels tegn

Volar tap (Tinels tegn): man “banker” over håndleddet (håndflate siden) med fingrene. Positiv test skaper stikninger eller smerte i håndleddet og ut i hånden. Det er viktig å merke seg at også en som ikke har karpaltunnelsyndrom kan få symptomer av denne testen da man generelt irriterer en nerve som ligger ytlig.

Hvordan diagnostiseres karpaltunnelsyndrom? 

Diagnosen stilles gjennom sykdomshistorien (anamnesen) og kliniske funn (se test ovenfor). Man kan også gjøre en elektronevrografi (ENG) som måler signalene i medianusnerven. Testen gjøres på sykehuset etter henvisning fra legen.

Når forsvinner karpaltunnelsyndrom?

Symptomene forsvinner når irritasjonen er borte. Når nervens hevelse er borte og diameteren på nerven er normal igjen, samt at andre strukturer som f.eks muskelsenenes eventuelle hevelse har lagt seg, oppstår ingen irritasjon av nerven og symptomene går bort. Du skal da kjenne at kraften i hånden kommer tilbake og at domning, smerte og stikkninger forsvinner.

Hvordan behandle karpaltunnelsyndrom?

Behandlingen avgjøres så klart på bakgrunn av tilstandens årsak. Antiinflammatoriske legemidler, kortison eller operasjon er metoder for å få en slutt på problemet. Vi mener at man først kan undersøke om manuell behandling kan påvirke nerven slik at symptomene går bort. En hoven og irritert nerve i håndleddet kan påvirkes fra spenninger og låsninger i nervens utbredningsområde, det vil si fra nakken og helt ned til hånden. Forestill deg en ledning fra lysbryteren til lampen som blir skadet et sted; påvirkningen blir at lampen står og blinker eller slukkes. I metaforen er håndleddet lampen og hele ledningen er nerven.

Vi undersøker strukturene rundt nerven fra nakke og ned til hånden. Både nakke, skulder, albue og håndleddets ben påvirker nervens funksjon i håndleddet. Det vil si at om man har dårlig bevegelighet i nakken, kan irritasjonen fra nerven lede til et problem i håndleddet. I tillegg til leddene påvirkes funksjonen i arm og hånd av muskler. Ettersom hevelse i håndleddet er en viktig del av problematikken, vil man behandle slik at man minsker hevelsen. Dette kan man oppnå gjennom å behandle de strukturer som påvirker sirkulasjonen og lymfene fra den arm/hånd som er påvirket.

Muskelbehandling, leddjusteringer og medisinsk akupunktur er de metodene Naprapatlandslaget bruker mest. Om problemet ikke kan påvirkes av manuell behandling, sender vi deg via din lege til rett plass.

Undersøkelse og behandling av nakken hos naprapat
Undersøkelse nakke
Undersøkelse av arm hos naprapat
Nerven løper forbi skulderen – hvordan fungerer den?
Behandling av håndledd hos naprapaten
Undersøkelse og behandling av håndleddets småben

Forebyggende

Øvelser som forbedrer kroppens motorikk og bevegelighet slik at kraft og sirkulasjon genereres på en optimal måte, vil påvirke positivt – både behandlende og forebyggende.

Liggende 90, øvelser for avslapping av rygg og skuldre
LIGGENDE 90 Legg deg på gulvet med leggene oppå en stol, sofa eller lignende, så du får 90 graders vinkel i hoften og 90 graders vinkel i knærne. Armene legges ut mot siden med håndflatene opp mot taket. Stillingen påvirker spenninger og asymmetrier i hoftene og skuldrene, da disse utlignes gjennom påvirkningen fra tyngdekraften og gulvet. Legg merke til at det kan være noen centimeter glipe mellom virvlene i korsryggen og gulvet når du starter øvelsen. Jo lenger du ligger på gulvet, desto nærmere gulvet skal korsryggen komme, i takt med at de spente hofteleddsbøyerne slapper av. Ligg i stillingen i 5-10 minutter eller lenger.
Stretch av brystmuskulatur ved veggen
TØYING AV BRYSTMUSKLER Tøy brystmusklene for å åpne opp på fremsiden og skape bedre forutsetninger for ryggmusklene til å jobbe. Sett armen inntil en stolpe eller dørkarm med 90 graders vinkel i albuen og skulderen. Vri overkroppen motsatt vei og kjenn at det drar godt på fremsiden av skulderen og i brystmuskelen. Hold i 20-30 sek. Gjenta 2-3 ganger
Øvelse for bedret bevegelighet i skuldre og rygg
MORGENSTREKK MOT VEGG Still deg med hendene i hoftehøyde mot veggen og la føttene stå i linje under knærne. Lag svai i korsryggen ved å slappe av i magen og la navlen “synke mot gulvet”. Press forsiktig brystet ned mot gulvet og hold slik i 1 minutt. Denne øvelsen åpner opp skuldrene og brystryggen, og strekker også ut baksiden av lårene.
Øvelse for rygg
Superman: Stå hoftebredt med føttene og strekk armene oppover med hendene foldet (håndflatene mot taket) slik at du danner et ”tårn”. Se opp mot hendene og hold posisjonen i 1 minutt. Øvelsen løsner på spenninger i brystrygg, nakke og skuldre, og øker samspillet mellom føtter, knær, hofter og skuldre.
Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget

Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget

Referanser

 1. Calandruccio, J. H., & Thompson, N. B. (2018). Carpal Tunnel Syndrome. Orthopedic Clinics of North America, 49(2), 223–229.
 2. Klokkari, D., & Mamais, I. (2018). Effectiveness of surgical versus conservative treatment for carpal tunnel syndrome: A systematic review, meta-analysis and qualitative analysis. Hong Kong Physiotherapy Journal, 1–24.
 3. Wang, L. (2018). Guiding Treatment for Carpal Tunnel Syndrome. Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America.
 4. Neurologi av Aquilinius och Fagius
 5. Smertefri av Naprapatlandslaget

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email